15 най-добри съветски филма за войната: гледайте безплатно пълни версии и трейлъри, рейтинг, актьори, описание, видео

9 май се отбелязва в много страни по света. В някои от тях датата се измества към 8-ми, но значението на събитието не се променя от това. Това е Великият ден на победата на съветския народ над фашизма. Според всички прогнози на съвременниците Съветският съюз нямаше шанс да устои, камо ли да победи врага. Подвигът на съветския народ вдъхва страхопочитание, събужда чувство за патриотизъм, а също така дава ясна представа за това какво е истинският героизъм и кои са истинските герои. Духът на военните години се предава от съветските филми за войната. За да усетим мащаба на събитието поне за момент, предлагаме да разгледаме най-интересните от тях.

Какъв празник е?

Денят на победата е един от онези празници, чиято история не е необходимо да се разказва, защото всички знаят и помнят подвига на нашите дядовци и прадядовци, които застанаха до края и победиха нацистите, за да ни дадат спокоен мир небе над главата. Да им кажем едно голямо човешко БЛАГОДАРЯ!

Всяка година страната и много други държави празнуват този велик ден - Деня на победата! Поздравяваме ветераните, които са все още живи, спомняме си за онези, които са ни оставили завинаги, както и за загиналите директно по време на Великата отечествена война и изчезналите на фронта.

Колко сълзи и кръв бяха проляти, колко приятели бяха изгубени, колко съпруги не чакаха своите съпрузи, деца на бащи, майки на синове …

Този ден на победата миришеше на барут,
Това е празник със сива коса по слепоочията,
Това е радост със сълзи в очите.
Ден на победата!
Ден на победата!
Ден на победата!

Вижте видеото на изпълнението на Лев Лещенко с песента "Ден на победата" в Песента на годината - 1975:

Най-добрите съветски филми за Великата отечествена война

Представяме на вашето внимание рейтинга на 15-те най-добри съветски военни филма според авторите на проекта "Празник за всички":

1. "Зорите тук са тихи"

Година на издаване: 1972

Режисьор: Станислав Ростоцки

В ролите: Андрей Мартинов, Ирина Долганова, Елена Драпеко, Екатерина Маркова, Олга Остроумова, Ирина Шевчук, Людмила Зайцева, Алла Мещерякова, Нина Емелянова и др.

Кратко описание: филм от две части по едноименната история на Борис Василиев. Основните събития се случват през 1942 г. във Втората световна война в Карелия. Старши сержант Федот Васков, недоволен от пиянство, капризност и бюрокрация за жените войници, изпраща момичета доброволци, много от които току-що са завършили училище. Един от тях открива двама германски войници в гората, бригадирът получава заповед да неутрализира враговете. Пет момичета, водени от бригадир, организират засада, но не две, а шестнадесет диверсанти излизат от гората. Четата на Васков влиза в неравна битка с германците. Подсилванията не идват, момичетата умират едно след друго, въпреки че бригадирът се опитва да ги защити колкото е възможно повече …

Първи епизод:

Втори епизод - трейлър:

2. "Само старци отиват на битка"

2 версии - черно-бяла и цветна

Година на издаване: 1973 г.

Режисьор: Леонид Биков

В ролите: Леонид Биков, Сергей Подгорни, Сергей Иванов, Рустам Сагдулаев, Евгения Симонова, Олга Матешко, Владимир Талашко, Алексей Смирнов и други.

Кратко описание: филм за ежедневието на пилотите-бойци по време на Великата отечествена война. Действието започва в края на лятото на 1943 г. Интересна и завладяваща драма за това как хората са живели, воювали и също така са поддържали боен дух. Пеещата ескадра на главния герой, така нареченият Маестро, преминава през много изпитания, демонстрира пример за героизъм и отдаденост. Лек и в същото време екшън филм изглежда на един дъх, много фрази от него се разпръскват в цитати.

3. "Белорусска гара"

Година на издаване: 1971 г.

Режисьор: Андрей Смирнов

В ролите: Евгений Леонов, Анатолий Папанов, Алексей Глазирин, Всеволод Сафонов, Нина Ургант, Николай Волков-младши, Любов Соколова, Маргарита Терехова.

Кратко описание: Бившите колеги войници - журналист, счетоводител, директор на завод и прост механик на комунални услуги - се разделят на железопътната гара Белоруски през лятото на 1945 г. За последен път се срещат през 1946 г. на рождения ден на фронтовата линия другарят Валентин Матвеев. Сега отново се видяха, за да го изпратят в последното му пътуване. Четирима приятели, разсеяни от своите бизнес и битови проблеми, обикалят Москва в търсене на място за възпоменание. Неочаквано за себе си, героите на филма попадат в различни ситуации, които ги карат да си спомнят фронтовото братство и взаимопомощ, за да покажат скрити черти на характера. Филмът показва контраста между чувствата и мислите на фронтовите войници и техните по-млади съвременници.

4. "Двадесет дни без война"

Година на издаване: 1976

Режисьор: Алексей Герман

В ролите: Юрий Никулин, Людмила Гурченко, Алексей Петренко, Ангелина Степанова, Екатерина Василиева, Николай Гринко, Лусиена Овчиникова, Михаил Кононов, Лия Ахеджакова, Р. Садиков.

Кратко описание: писателят и фронтовият журналист Лопатин отива в Ташкент, за да посети семейството на починал колега, да посети снимките на филм по негови есета, да срещне предстоящата 1943 г., да изживее кратка, ярка любов …

Ремарке:

5. "Ати-прилепи, войници вървяха"

Година на издаване: 1976

Режисьор: Леонид Биков

В ролите: Леонид Биков, Владимир Конкин, Елена Шанина, Леонид Бакщаев, Евгения Уралова, Сергей Иванов и др.

Кратко описание: във филма са показани паралелно две сюжетни линии. Първият се развива в средата на 70-те години, вторият - през пролетта на 1944 г. До края на филма линиите се затварят на бойното поле на 18 март 1944 г., паметта за което се почита от събралите се на 18 март , 1974.

6. "Баладата за войник"

Година на издаване: 1959

Режисьор: Григорий Чухрай

В ролите: Владимир Ивашов, Жана Прохоренко, Антонина Максимова, Николай Крючков, Евгений Урбански, Мария Кремнева, Елза Леждей, Валентина Телегин и др.

Кратко описание: Великата отечествена война, млад войник Алексей извърши подвиг - той изби два вражески танка от противотанкова пушка в една битка. Командата ще го представи на заповедта, но войникът иска да му позволи да види майка си. Получил само шест дни ваканция и купил подарък от майка си, Алексей тръгва по пътя. По пътя към войник има както лоши, така и добри хора, събитията са много различни. Включително първата, едва родена любов. В резултат на това Алексей има само няколко минути, за да се срещне с майка си. Като я прегърна и обеща: „Ще се върна, мамо!“, Войникът тръгва по обратния път …

Ремарке:

7. "Двама бойци"

Година на издаване: 1943

Режисьор: Леонид Луков

В ролите: Марк Бернес, Борис Андреев, Лавренти Масоха, Иван Кузнецов, Максим Щраух, Вера Шершнева, Степан Крилов, Янина Жеймо, Емануел Гелер.

Кратко описание: игрален филм, заснет от режисьора Леонид Луков в условия на евакуация по време на Втората световна война, през 1943 г., по разказа „Моите сънародници“ от Лев Славин. През 1963 г. филмовото студио на името на М. Горки прави преиздаване на филма. Драмата разказва за неразрушимата фронтова дружба на двама съветски войници по време на войната.

8. "Съдбата на човека"

Година на издаване: 1959

Режисьор: Сергей Бондарчук

В ролите: Сергей Бондарчук, Павел Борискин, Зинаида Кириенко, Павел Волков, Юрий Аверин, Кирил Алексеев, Павел Винников, Евгений Тетерин, Анатолий Чемодуров, Лев Борисов и други.

Кратко описание: адаптацията на едноименната история от М. Шолохов. Тежката съдба, ужасните събития от военните години, смъртта на най-близките и обичани хора не направиха главния герой безчувствен и безчувствен. След войната самотният Соколов работи далеч от родното си място, където среща малко момче Ваня, останало сираче. Мъжът решава да каже на момчето, че е негов баща, което дава на него и на момчето надежда за нов щастлив живот …

Ремарке:

9. "Сбогом, момчета!"

Година на издаване: 1964 г.

Режисьор: Михаил Калик

В ролите: Евгений Стеблов, Николай Достал, Михаил Кононов, Наталия Богунова, Анна Родионова, Виктория Федорова, Ангелина Степанова, Евгения Мелникова, Евгений Перов, Николай Грабе и други.

Кратко описание: в морския град в края на 30-те години. трима приятели живеят. По цял ден те изчезват в морето, наблюдавайки живота на пристанището и плажните дейности на почиващите. Един от приятелите му с младежки максимализъм размишлява за приятелството, първата любов и смисъла на младия им живот, който скоро ще бъде обърнат от войната …

Ремарке:

10. "Чакай ме"

Година на издаване: 1943

Режисьор: Александър Столпер

В ролите: Людмила Глазова, Борис Блинов, Лев Свердлин, Михаил Названов, Валентина Серова и др.

Кратко описание: мелодрамата е базирана на произведенията на Константин Симонов. Картината разказва за фронтовото приятелство и истинската любов. Трима приятели обещаха да се срещнат след войната. Ако са успели да изпълнят това обещание, вижте филма.

11. "Те бяха познати само на очи"

Година на издаване: 1966 г.

Режисьор: Антон Тимонишин

В ролите: Александър Белявски, Генадий Воропаев, Марина Стриженова, Ирина Мирошниченко, Лаврентий Масоха, Александър Сердюк, Юрий Волков и др.

Кратко описание: Филмът е базиран на разказа на Е. Ростовцев "Часът на изпитанията". Драмата е базирана на реални събития, сюжетът е базиран на подвига на съветските разузнавачи в окупирана Одеса по време на Втората световна война.

12. "Живите и мъртвите"

Година на издаване: 1964 г.

Режисьор: Александър Столпер

В ролите: Кирил Лавров, Владлен Паулус, Юрий Волков, Анатолий Папанов, Олег Ефремов, Людмила Крилова, Олег Табаков, Виктор Авдюшко и др.

Кратко описание: филм от две части по 1 част от едноименния роман на Константин Симонов. Грандиозната епопея от шестмесечно катастрофално отстъпление и последвалата мощна контраатака е показана чрез възприятието на един човек, който не е професионален военен, но неговият характер, образование и професия му позволяват да разбере, почувства и изрази същността на всичко, което се случва.

Ремарке:

13. "Млада гвардия"

Година на издаване: 1948 (1964)

Режисьор: Сергей Герасимов

В ролите: Владимир Иванов, Инна Макарова, Нона Мордюкова, Сергей Гурцо.

Кратко описание:

Първа поредица: филмът е базиран на едноименния роман на А. Фадеев. Сюжетът се развива в град на миньори, окупиран от нацистите през 1942 г. Млади момчета - все още вчерашни ученици - решават да се борят с нашествениците …

Втора поредица:

14. "Баща на войника"

Година на издаване: 1964 г.

Режисьор: Резо Чхеидзе

В ролите: Серго Закариадзе, Владимир Привалцев, Александър Назаров.

Кратко описание: трогателна история за търсенето на бащата на сина му отпред …

15. "Седемнадесет моменти на пролетта"

Година на издаване: 1973 г.

Режисьор: Татяна Лиознова

В ролите: Вячеслав Тихонов, Леонид Броневой, Олег Табаков, Екатерина Градова, Леонид Куравлев, Ростислав Плят.

Кратко описание: многосериен филм по едноименната книга на Юлиян Семенов (Ляндрес). Това е военна драма за съветски разузнавач, проникнал във висшите ешелони на властта в нацистка Германия. Описаните събития попадат в периода от 12 февруари до 24 март 1945 г., малко преди капитулацията на Германия през Втората световна война. Героят на филма е съветски разузнавач, на когото беше възложено да разбере кой от висшите ръководители на Райха възнамерява да проведе отделни преговори за примирие със САЩ и Великобритания. Но в един момент задачата на Щирлиц се усложнява …

1-12 серия:

Този списък не включва първото и последното. Всички филми са важни, сърдечни, разказващи за основните човешки качества. Всички трябва да знаем и помним това. Мащабът на трагедията на съветския народ е поразителен, цената, платена за Победата, спира дъха. Гледайте любимите ни домашни филми за войната за големия празник 9 май и никога не забравяйте подвига, който извършиха нашите ветерани! ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА! ПОМНЕТЕ, Горд, БЛАГОДАРЯ ВИ!

Интересни статии...