Ще бъде ли отменено дипломирането поради коронавирус: в детски градини и училища

В края на май детските градини провеждат дипломи за деца, които следващата година преминават в първи клас. И в училищата по едно и също време последният звънец бие. Освен това в образователните институции се очакват завършвания в 4, 9 и 11 клас. През 2020 г. във връзка с пандемията на COVID-19 и света възниква въпросът - ще бъде ли отменено дипломирането в детски градини и училища поради коронавируса? Също така мнозина започват да търсят начини да отпразнуват празника, дори в самоизолация.

Ще има ли дипломи през 2020 г.?

В момента няма категоричен отговор на този въпрос. Досега сме преместили датите на изпитите с 2 седмици, но не говорим за последната камбана и дипломирането. Очаква се празникът също да бъде отложен за по-късна дата, но със сигурност ще се проведе. Студентите и преподавателите продължават обучението си дистанционно - те учат песни, думи на благодарност и обсъждат постановката на скици. Но все повече се чуват предложения, за да се мисли как да се отпразнува дипломирането в карантина.

Последната камбана с празничната линия също може да претърпи някои промени. Може би ще има намаляване на церемониалната част или броят на гостите ще бъде по-малък. Не забравяйте за вероятността последните обаждания през 2020 г. да бъдат напълно отменени. Всъщност след режима на самоизолация за известно време ще е необходимо да се избягва масивна тълпа от хора.

В детските градини все още се предлага празникът да се отложи за лятото и да се определят точните дати директно във връзка с развиващата се ситуация. Не е необходимо децата в предучилищна възраст да се явяват на изпити, така че им е по-лесно да се подготвят за дипломиране. Въпреки че много родители могат да се окажат във финансови затруднения поради принудителен отпуск, това също трябва да се вземе предвид при съставянето на програма за почивка.

Как да отпразнуваме дипломирането по време на коронавирус?

Във всеки случай ще трябва да се направят някои корекции в планираната програма. Вероятно е дори церемониалната част на церемонията по дипломирането да се проведе при затворени врати, тоест без участието на родители и организации на трети страни - аниматори, дизайнери, видеооператори.

Също така препоръчваме да разгледате няколко идеи, ако самоизолацията се разшири не само до май, но и до началото на лятото:

 1. Подредете масивна флаш моб в Интернет. По този начин можете да кажете благодарствена реч на възпитатели, учители, както и на всички служители на предучилищни образователни институции и училища.
 2. Запишете възпоменателен видеоклип за цялата група или клас. Това може да бъде песен или стихотворения за детската градина и училище, селекция от снимки, танц, където всички танцуват у дома.
 3. Направете сувенирни плакати или фотоколажи.
 4. Направете групово видеообаждане и се забавлявайте много. Всеки може да приготви празнично облекло и няколко закуски на блок маса. Тогава празникът ще се проведе дистанционно, но и забавно.

  Такъв празник може да се организира в един стил. Например като пижамно парти, затворници в подземия или пъстър маскарад.

 5. Напоследък популярните куестове могат да бъдат прехвърлени в Интернет. Остава само да помислим над задачите, които участниците в играта ще трябва да изпълнят, като са на разстояние един от друг.
 6. По-разбираема форма на куестове в Интернет са онлайн игрите. Можете да поръчате специално създадена програма за определен клас от програмисти или да използвате готови услуги.
 7. Поздравления за аниматорите също се извършват успешно чрез видео комуникация. Това важи особено за завършилите детска градина и начално училище.В същото време можете да поръчате както готово поздравление във видео формат, така и истинско групово видео разговор от любимите си герои.
 8. Откажете абитуриентския бал умишлено и харчете парите, заделени за провеждането му, за благотворителност. Това ще покаже на децата пример за безкористна доброта и милост, а също така ще направи нашия свят малко по-добър и по-топъл.
 9. Ако ситуацията позволява, организирайте масивно изстрелване на китайски фенери в небето и го заснемете. Запасът може да бъде заменен с искри, петарди и др.

Дипломирането в детските градини и училищата през 2020 г. ще се проведе в нов формат. Дори ако самоизолацията поради коронавируса бъде отменена, програмата ще трябва да бъде леко коригирана, за да отговаря на съществуващите условия. Във всеки случай, такъв вълнуващ и важен момент от живота на децата и юношите задължително трябва да премине празнично и радостно. Новото винаги е чудесно, напредването е живот. Кой знае, може би вашият начин да отпразнувате дипломирането си през 2020 г. ще бъде най-успешната идея и ще започне нова традиция.

Видео: Министърът на образованието отговаря на въпроси на родители и възпитаници

Интересни статии...