Ще бъде ли отменен парадът на победата поради коронавируса: честването на 9 май

9 май е празник в чест на Голямата победа във Втората световна война. Събитието се отбелязва ежегодно в няколко страни по света. Основните събития са тържественият парад и шествието на Безсмъртния полк. През 2020 г. ще бъде отбелязана не просто поредната дата, а 75-годишнината. Първоначално се предвиждаше празникът да се проведе с голям мащаб - да се поканят чуждестранни гости, да се организира феерично шоу. Но във връзка с настоящата неблагоприятна ситуация в света възниква въпросът - ще бъде ли отменен Парадът на победата поради коронавируса COVID-19? Организацията на шествието на Безсмъртния полк остава под съмнение и е необходимо да се обмисли начин за празнуване на 9 май в карантина.

Ще има ли Парад на победата на 9 май 2020 г.?

Официални изявления по този въпрос все още не са получени. режим на самоизолация, въведен до 30 април 2020 г. В Москва, където бяха планирани основните празнични събития, бяха въведени по-строги мерки. Все още не е ясно дали тази ситуация ще продължи по-дълго от установения период или ситуацията в страната ще позволи премахването на повечето от ограниченията.

Гости от различни страни по света трябваше да летят до юбилейния Парад на победата. Мнозина са потвърдили съгласието си. Но границите на държавите в по-голямата си част все още са затворени, дали гостите ще могат да преминат границата, дори честването на 9 май да се проведе според замисления план, все още не е ясно.

Към момента планираните събития не са отменени официално и участниците в парада се подготвят за представяне. Вярно е, че тренировките и репетициите се провеждат при затворени врати и дистанционно. Сега единственото нещо, което отговаря на условията за самоизолация, е авиошоу.

Предлагат се няколко версии на възможното развитие на събитията:

 1. Парадът на победата ще бъде отменен, ограничено до излъчването на авиошоуто.
 2. Възможно е самият парад да се проведе на Червения площад, както е планирано, но няма да има зрители. Събитието ще бъде излъчено и онлайн.
 3. Празникът ще бъде отложен за друг ден. В този случай може да се организира парад на 24 юни. Всъщност именно на този ден през 1945 г. се провежда първият парад на победата в СССР. Има и предложения за отлагане на празника до есента на 2020 година.
 4. Е, има и малка надежда, че страната ще отпразнува Деня на победата както обикновено.

В други страни все още не е известен точния ход на събитията. В същото време някои вече обявиха, че няма да има ежегодни празнични събития. Например Казахстан официално отмени парада на победата поради коронавируса. Остава отворен само въпросът за Безсмъртния полк, тъй като някои граждани не са съгласни с такова решение на властите.

Ще премине ли Безсмъртният полк по улиците на страната през 2020 г.?

Ако парадът все още може да бъде организиран по такъв начин, че вероятността от заразяване с коронавирус да е минимална, тогава походът на Безсмъртния полк няма да позволи това. Ако понастоящем военният персонал е в строга изолация, тогава обикновените граждани са по-малко дисциплинирани. Поради тази причина походът може да причини масивна инфекция с COVID-19.

Вече се правят предложения за поведение на Безсмъртния полк не по улиците на страната, а по Интернет. Все още не е известно в какъв формат това ще се случи. Но вече функционират специални сайтове - дъски с памет. Там всеки може да публикува снимки и данни за своите предци, воювали за нашата Родина през Втората световна война.

Как да празнуваме 9 май през 2020 г.?

Участието в градски събития с парада на победата, марша на безсмъртния полк, организирането на военни полеви кухни и концерти през 2020 г. може да стане невъзможно.По тази причина възниква въпросът - как да отпразнуваме този прекрасен празник в условия на самоизолация?

Предлагаме на вашето внимание няколко идеи:

 1. Домашен празничен празник. Ечемикът или елдата с яхния, които често се приготвят във военно-полевите кухни, могат да бъдат ястие с подпис.
 2. Гледане на цялото семейство филми за войната.
 3. Четене на книги за Втората световна война.
 4. Преглед на фотоалбуми, споделяне на спомени от враждуващи роднини и приятели.
 5. Останаха много малко живи ветерани, но можете да намерите телефонните им номера, за да ви се обадят лично и да ви поздравят за Деня на победата. Ще им бъде много приятно да чуят думи на благодарност в този ден.
 6. Направете групово видеообаждане с роднини.
 7. Пейте песни от военните години в караоке или с китара.
 8. Участвайте в интернет проекти, посветени на Деня на победата.

Как да празнуваме с деца?

Честването на 9 май е важна част за насърчаване на патриотизма и самочувствието сред подрастващото поколение. Споменът за героичните предци дава на детето усещане за общност с нещо велико и непоклатимо. В резултат на това потомците на самите герои израстват като достойни хора.

Поради тази причина много родители се опитват да водят децата си на парада на победата всяка година, участват с тях в шествието на Безсмъртния полк, както и в други празнични събития. Поради пандемията на коронавируса през 2020 г. може да не е възможно да се спазват традициите.

Дори ако тържеството е отложено, на 9 май препоръчваме все пак да занимавате детето с дейностите, подходящи за събитието:

 1. Гледане на добри съветски карикатури за чест, приятелство, преданост, героизъм.
 2. Четене на истории и истории за войната. В идеалния случай, ако детето ще чете самостоятелно. Освен това има много вълнуващи истории за деца-партизани.
 3. Проучване на домашни фотоалбуми и житейски истории на предци, воювали през Втората световна война.
 4. Гледане на филми за войната, подходящи за възрастта на младото поколение.
 5. Празнични занаяти от цветна хартия, пластилин и други скрап материали.
 6. Рецитиране на стихове, научени наизуст за Победата.
 7. Участие в интересни интернет проекти, посветени на 9 май.
 8. У дома можете да организирате празнично тематично търсене за цялото семейство.

Настоящата ситуация в света може да внесе някои корекции в традициите и обичаите за честване на Деня на победата. Дори ако парадът и шествието на Безсмъртния полк бъдат отменени или отложени за друга дата, не забравяйте да отбележите 9 май у дома. Духът на патриотизъм, национално единство и наследствен героизъм не може да бъде разбит от нито един коронавирус! Въпреки всичко, което помним, ние се гордеем, наследяваме!

Подобни видеа

Парадът на победата през 2020 г. беше планирано да се проведе, както следва:

Интересни статии...