Пролетно равноденствие през 2024 г.: коя дата, дата

Пролетното равноденствие няма фиксирана дата, но през 2024 г. ще се състои на 20 март в 3 часа, 6 минути и 21 секунди. В този момент екваторът на Земята ще премине през центъра на слънчевия диск. След това дневните часове ще започнат да се увеличават и Северното полукълбо ще започне да се затопля. Тук ще бъде началото на астрономическата пролет и събуждането на природата.

Митници

За езичниците денят на прехода на зимата към пролетта е бил най-важният празник. Той беше свързан с бъдещата реколта и производството на храна. През деня бяха организирани тържества на открито. Участниците пяха песни, танцуваха, танцуваха, дърпаха въже.От могилите бяха спуснати колела, символизиращи слънцето - Ярило.

Вечерта момичета и момчета прескачаха огньове, изгаряха изработеното от тях изображение на зимата в образа на богинята Морена. През целия период на празненствата функционираха панаири, където можете да купите всичко евтино. Като цяло празникът беше подобен на Масленица, но се празнуваше по-скромно.

Мнозина не пропускаха възможността да гадаят. При печене в тестото се слагаха малки предмети. Впоследствие гледали кой какво е получил по време на хранене. Пръстенът обещаваше любов, зърното - добра реколта, ключът - нови възможности, монетата - финансова печалба. На този ден смело мечтаех. Нашите предци са вярвали, че мислите, които съпътстват началото на пролетта се сбъдват.

Освен пролетното равноденствие има и есенно. Пада през септември и означава края на лятото.

Традиционни ястия

Символ на празника беше чучулигата - първата птица, която се завръща в родината си от южните райони. Под формата на тези птици бяха изпечени сладки кифлички. Децата ги носеха до прага на къщата и четоха стихове над тях. Езичниците вярвали, че това ускорява настъпването на лятото.

Не пропускайте да умилостивите Бога на Мечката - създание, което според легендата защитава ловците от опасни диви животни. За това бяха приготвени специални палачинки. Поляха се с мед, поръсиха се със зърно и се изнесоха на улицата. Именно с този обичай се свързва фразата „Първата палачинка до комам“. Славяните наричали мечките Komami.

За да доближат пролетта, пекоха колобки и вариха желе. Те бяха поставени на перваза на прозореца вечер. На сутринта част от печенето беше хранено с домашни любимци. Смятало се, че това укрепва здравето им.

За да видят как минава годината, те хвърлиха бисквитки във въздуха. Хората вярвали: колкото по-високо лети, толкова по-лесно ще бъде бъдещето. След изяждане на продукта. Вечерта се приготвяха сиренки, символизиращи небесното тяло. Бяха изядени сами, след като си пожелаха желание.

Какво да и какво не трябва да правите за пролетното равноденствие

През 2024 г., в деня на пролетното равноденствие, се препоръчва да се отървете от всичко старо и ненужно. Общото почистване, проветряването на стаята ще бъде от полза. Езотериците препоръчват да се разхождате из жилище със запалени свещи, за да почистите аурата му. Всичко, което тежи и тревожи, може да се напише на хартия и да се изгори.

Идеалното забавление е пътуване сред природата с любимите хора. В същото време трябва да се контролира консумацията на алкохол. На този ден трябва да простите, да благодарите за всички добри неща и да признаете любовта си. Клюките, споровете, конфликтите са строго забранени. Не можете да се поддадете на лошо настроение, да се занимавате със самобичуване. Това ще внесе негативизъм в живота ви. По-добре е да правите планове, да генерирате идеи.

Ефекти върху здравето

Всеки възприема силния енергиен поток по свой начин. Повечето усещат повишаването на жизнеността. Понякога обаче това води до проблеми.Хората, страдащи от заболявания на нервната система, се оплакват от проблеми със съня, прекомерна възбудимост и раздразнителност или, напротив, умора и сълзливост. Особено чувствителните хора отбелязват засилване на обонянието.

Такива явления продължават няколко дни, след което постепенно изчезват. За да улеснят живота, лекарите препоръчват да отложите всеки бизнес и да си вземете почивен ден. Може да се проведе в спа центъра или у дома, като се посвети на грижата за тялото. В тежки случаи се разрешават лекарства.

Не бъркайте равноденствие и слънцестоене. Първите се характеризират с еднаква продължителност на деня и нощта, докато вторите се характеризират с максимална продължителност на едно време от деня спрямо друго (най-дълъг ден / най-къса нощ и обратно). Слънцестоенето е лято и зима.

Знаци

Пролетното равноденствие е специален ден. В продължение на много стотици години нашите предци са били бдителни към него. Те сравняват случващото се с последващи събития и идентифицират модели. Така че имаше поличби. Списък на оцелелите:

  1. Сънищата в навечерието на равноденствието са пророчески.
  2. Ако младо момиче реши да приготви палачинки и всички се окажат равни - скоро да се омъжи.
  3. Мразовито време - студът ще отстъпи не по-рано от 40 дни.
  4. Облаците се движат бързо - към горещо лято и късна есен.
  5. Да видиш рееща се чучулига - да хванеш късмет през следващите 12 месеца.

На въпроса на коя дата ще настъпи пролетното равноденствие през 2024 г. може да се отговори еднозначно. Астролозите изчислили всичко и въвели данните в астрономическия календар. Те направиха и редица препоръки относно празничното забавление. Следвайки ги, можете лесно и просто да се отървете от проблемите, да привлечете положително в живота.

Интересни статии...