Евровизия 2024 - кой ще пътува от, дата къде ще мине

Швеция ще бъде домакин на 68-ия конкурс за песен на Евровизия през 2024 г. Това право за страната получи певицата Лорийн, която изпълни песента "Tattoo" на финала през 2023 г.

Интересни факти за конкурса 2023

Преди да говорим за това каква ще бъде Евровизия през 2024 г., нека си припомним какво беше забележителното в наскоро завършилия 67-и конкурс, проведен в Ливърпул (Великобритания).

Конкурсът за песен на Евровизия 2023 беше запомнен със следните факти:

 • смяна на страната домакин (Великобритания беше домакин на гости от името на Украйна);
 • през 2023 г. EBU въведе нова система за гласуване;
 • Дебютите на Казахстан, Лихтенщайн и Косово, планирани за 2023 г., така и не се състояха;
 • последната Евровизия се проведе без участници от и Беларус;
 • 8 държави отказаха да участват;
 • Швеция постигна 7-ма победа и се присъедини към безспорните лидери в историята на Евровизия;
 • След обявяването на резултатите победителят беше обвинен в плагиатство, тъй като публиката намери новия хит за много близък до песента на Мика Нютън "Captive" , както и до хита "The Winner Takes It All" от ABBA.

Но въпреки всички скандали и трудности, Ливърпул се справи отлично и победата беше официално дадена на певицата Лорейн от Швеция. Първите пет също включват:

МестоположениеДържаваХудожникПесен
1ШвецияЛорийн" Татуировка"
2ФинландияKäärijä" Ча Ча Ча"
3ФранцияLa Zarra" Évidemment"
4НорвегияАлесандра Уотъл Меле" Кралицата на кралете"
5АвстрияТея и Салена" Кой, по дяволите, е Едгар?"

2024 Състезание

Съгласно правилата на конкурса за песен на Евровизия през 2024 г., страната домакин е страната, спечелила конкурса за песен на 2023 г., така че Евровизия 2024 ще се проведе в Швеция.

Място

В момента все още не е взето решение къде точно ще се проведе конкурсът за песен на Евровизия през 2024 г. Няколко от най-големите арени в Швеция претендират да бъдат домакини на конкурса наведнъж, тъй като са били домакини на конкурсите Melodifestivalen и Евровизия повече от веднъж в миналото.

В списъка до момента има осем арени и шест града претенденти. Нека ги разпределим в низходящ ред според параметъра "капацитет" :

АренаГрадКапацитет
1Friends ArenaСтокхолм65 000 души
2Tele2 ArenaСтокхолм45 000 души
3Малмьо АренМалмьо15 500 души
4СкандинавияГьотеборг14 000 души
5Fjällräven CenterЕрнколдсвик9 800 души
6Husqvarna GardenЙоншьопинг7000 души
7Partille ArenaГьотеборг5 500 души
8Stiga Sports ArenaEskilstuna3 700 души

Решението къде точно в Швеция ще се проведе Евровизия 2024 ще бъде взето по-близо до средата на есента. Веднага щом мястото бъде официално потвърдено, ние незабавно ще добавим информация към този материал.

Дати

Подготовката за Евровизия 2024 започна веднага след края на финала на предишния конкурс - 14 май 2023.

Датите на регионалните квалификационни кръгове не са определени от правилата на конкурса, така че всяка държава може да разработи свой собствен механизъм за определяне на най-добрия солист и календар за прослушване.

Ще се проведат три гала концерта в международен план:

Първи полуфинал7 май 2024 г.
Втори полуфинал9 май 2024 г.
Финал11 май 2024 г.

датите са приблизителни и подлежат на промяна

По традиция датата на финалния галаконцерт е втората събота на май, така че се предполага, че финалът на Евровизия 2024 ще се състои на 11 май.

Участващи държави

Потенциалните участващи страни вече започват да подават официални заявления, въпреки че това ще бъде възможно да се направи законно до февруари 2024 г.

Към юни 2023 г. е надеждно известно, че Люксембург ще участва в Евровизия през 2024 г. след 30-годишно прекъсване.

37 държави взеха участие през 2023 г., но все още е трудно да се предвиди какъв ще бъде броят на записаните за Евровизия 2024, защото може да се появят нови участници, а предварително обявените може да променят решението си.

Една от причините за отказ може да бъде непосилно високият размер на входната такса. Сумата зависи от броя на участниците, така че намаляването на броя на записите директно води до увеличение на цената за всеки вписан изпълнител.

Русия ще бъде ли представена

Разбира се, всички се интересуват от въпроса дали ще видим представители на Руската федерация в Швеция и от кого в този случай ще отиде на Евровизия 2024.За съжаление, в момента няма еднозначен отговор на въпроса, който вълнува всички фенове на това състезание, тъй като членството на Беларус също е спряно. Освен това през 2022 г. Русия се оттегли от Европейския съюз за радио и телевизия, така че в момента е невъзможно не само участието на наши изпълнители в самия конкурс, но и излъчването на гала концерти от местни медии.

Напоследък има все повече и повече призиви да се приложат към песенния конкурс принципите, които отдавна действат в света на спорта. Това означава, че ако бъде взето решение, Русия ще може да отиде на Евровизия 2024 (или следващите конкурси) като неутрален участник.

Друг изход за националните групи и солисти е изпълнение от всяка друга страна, което е разрешено от правилата на конкурса. Естествено, в този случай те ще спечелят от името на друга държава, което означава, че според резултатите от такава победа Русия няма да може да се класира за следващото състезание.

Но не се разстройвайте, защото до февруари има още много време и всичко може да се промени драматично. Ако се появят важни новини, ние ще бъдем първите, които ще ви кажат кой ще представлява Русия на Евровизия през 2024 г., като незабавно допълваме този материал с подходящи факти.

Напомняме, че през 2022 г. Славия Симонова (Ярослава Симонова), младата победителка в телевизионния проект "Синя птица" и наградата "Дебют на годината" , трябваше да представлява Руската федерация.

Сред кандидатстващите бяха още:

 • Диана Анкудинова;
 • Александра Панайотова;
 • Клав Коку;
 • Ваня Дмитриенко;
 • Даня Милохин;
 • Егор Крийд.

Според държавата също може да бъде представена:

Нови правила за гласуване

През 2024 г. победителят ще бъде избран според новите правила, които EBU установи миналата година:

 • в полуфиналите само публиката ще реши кой ще спечели;
 • Феновете на Евровизия от държави, които не са представлявали участника в конкурса (включително зрители от Беларус и Беларус) ще получат правото да гласуват;
 • на финала се запазва правилото, според което победителят се определя както от публиката, така и от журито.

Промените бяха направени след силен скандал, който избухна през 2022 г. поради факта, че някои от гласовете на жители на редица страни по света просто не бяха взети предвид, което според някои участници ги лиши от шансовете им да заемат място, ако не на подиума, то поне в челната тройка.

Интересни статии...