Кога е денят на Татяна през 2024 г. - празнична дата

В рамките на православните канони Татянин ден се чества през 2024 г. на 25 януари. Това не е само църковен празник: той се нарича още Ден на студентите, затова е признат на държавно ниво. Традициите на празника са тясно преплетени с християнски легенди, народни вярвания и исторически факти, свързани с развитието на образованието.

Света Татяна

Според легендата света мъченица Татяна Римска е живяла през II-III век. Отгледана от благочестиви родители, тя решава да посвети живота си на църковна служба. Татяна получава чин дякониса, което й позволява да проповядва Евангелието.Тя също отговаряше за подпомагането на нуждаещите се и за грижите за болните.

Когато император Марк Аврелий Север Александър царува в Рим, започва преследването на вярващите в Христос. Татяна не избяга от такава съдба. Тя била принудена да принесе жертва в храма на Аполон пред езически идол. Момичето обаче не се уплаши, а започна да се моли - започналото земетресение повреди стените на сградата, под развалините на която загинаха много свещеници.

Последвалите мъки не сломиха християнина. Мъчителите я умъртвяват заедно с баща й, а девет години по-късно момичето е канонизирано за светица, която дори под смъртна заплаха не се отказва от вярата си. Православните празнуват паметта на светеца ежегодно на 25 януари, а католиците - на 12, поради факта, че църквите се придържат към различни календари.

История на Студентския ден

Специален ден за студенти се появява през 1755 г. Инициативата е на първия голям народен учен по природни науки Михаил Ломоносов и държавния съветник Иван Шувалов. Тя спечели законодателната подкрепа на императрицата и автократа на цяла Русия Елизабет.

Тя подписва императорския указ, който одобрява създаването на висше учебно заведение в Москва. Проектодокументът беше представен на Елизавета Петровна на 25 януари - на този ден майката на Шувалов празнува своя имен ден. Първоначално датата се възприема само като рожден ден на висше учебно заведение. Всичко се промени след освещаването на университетската църква, построена в памет на мъченица Татяна.

От 1791 г. както студентите, така и преподавателите на университета започват да смятат светицата за своя покровителка. И през 1850 г. те официално обявиха: 25 януари е специален празник не само за Москва, но и за всички руски студенти. В следреволюционния период църквата е затворена, в нейните помещения работи клуб, малко по-късно се организира студентски театър.

Празникът получи друго име - Ден на пролетарския ученик, но постепенно беше забравен. През 1995 г. храмът се завръща в лоното на Църквата, по същото време започва възраждането на студентския празник. Годината на официалното начало на новия му живот е 2005.

Традиции за празнуване

През 19 век московските студенти започвали празника със задължително посещение на домашната църква, където се отслужвал специален молебен. Към светеца, чието име се превежда като организатор, бяха отправени различни молби.

Най-често се моли:

  • за помощта в ученето - не всеки успя лесно и просто да гризе гранита на науката;
  • за укрепване на здравето - на вашето и близките;
  • за любовта - младостта е невъзможна без нея и за да създам семейство, исках да срещна достойна сродна душа във всички отношения;
  • за материалното благополучие, защото мнозина комбинираха образование с работа, за да се изхранват.

След службата преминахме към светската част. След като изслушаха думите на тържественото слово на ректора, те седнаха на масите, подредени за пиене на чай, след което преминаха към неформално общуване. Понякога празненствата се оказаха твърде бурни.Полицията обаче следва негласни инструкции да не задържа млади хора по московските улици, които са отишли да празнуват празника си, дори ако някои действия са извън границите на приличието.

Така наречените „котешки концерти“ се проведоха близо до редакцията на Московските новини, основана от представители на университета. С това младите хора изпратиха своеобразно „здрасти“ на главния редактор Кътков, известен противник на реформите и убеден консерватор.

През 1855 г. Московският университет отпразнува своята 100-годишнина, събирайки под покрива си мнозина, завършили учебно заведение по различно време. Събитието породи съвременна традиция: в бъдеще завършилите идваха и идваха да празнуват Деня на Татяна в своята алма матер. И сега възпитаниците на Московския държавен университет на името на М. В. Ломоносов се събират на традиционни срещи директно в Деня на студента.

Съществува мнение, че празникът не може да се отпразнува, без да се изпълни поне веднъж химнът "Gaudeamus itigur" , появил се на границата на XIII-XIV век.Според основната версия авторството на произведението принадлежи на пътуващи студенти от Хайделбергския или Парижкия университет. Печатният текст на песента, която възхвалява младостта, се появи за първи път на страниците на Book of Friends of Social Joy.

Също така е обичайно да поздравявате всички Татяни за рождените им дни. Със сигурност всеки от носителите на такова славно име ще бъде доволен, когато в деня на Татяна й бъде представен букет цветя, сладък подарък или сладка изненада. С изобилието от предложения, съществуващи през 2024 г., няма да е трудно да изберете достоен подарък. А милите думи на пожелания ще разтопят сърцето на всяка красавица. За да направите това, не е необходимо да станете литературен гений - основното е да останете искрени и открити.

Татянинден е един от най-светлите празници, които се празнуват у нас. Той е неразривно свързан с историята на формирането на държавата и е еднакво обичан както от православни вярващи, така и от студенти. Датата му никога не се променя и винаги пада на 25 януари.

Интересни статии...