Тайландска нова година 2024: коя дата, празнична дата

В Тайланд Нова година се празнува три пъти: според григорианския, лунния китайски и древноиндийския астрологичен календар. Последният вариант (Songkran) е най-значимият, тъй като отбелязва не само началото на новата година, но и прехода от горещия сезон към сезона на дъждовете. През 2024 г. тайландската ваканция ще продължи от 13 до 15 април включително. Това са неговите постоянни дати, те никога не се променят.

Традиции за празнуване

Тайландците правят общо почистване предния ден. Изхвърлете всички ненужни неща, натрупани в продължение на 12 месеца от къщата. Ето как новите идеи и възможности се вдъхновяват.Обичайно е самият празник да се празнува в голям мащаб. В това отношение може да се сравни с бразилските карнавали и китайската Нова година.

Първи етап

На 13 април тайландците организират пиршества с роднини и приятели, извършват взаимно измиване. Нерелигиозните младежи посещават развлекателни нощни клубове. По-старото поколение - посещава храма. Тези, които не са имали време да изхвърлят стари вещи, го правят в първия ден на новата година. Понякога има толкова много пожари, че димът обгръща цели населени места. Монаси със статуя на Буда в ръце се разхождат по улиците на градовете. Те разпръскват цветни венчелистчета и произнасят думи на благословия. На този ден се провеждат конкурси за красота и изложби на букети.

Втори етап

На втория ден хората обличат традиционни дрехи и отиват в храмовете за благословии. Те носят със себе си букети от цветя, плодове, горски плодове, сладкиши и сладкиши.Мястото до статуята на Буда става като хранителен пазар. Монасите обръщат внимание на всеки посетител. Тези, които идват с празни ръце, биват почерпени.

Когато се приберат у дома, тайландците напояват стаите и статуята на Буда с ароматна вода. След това масово излизат на улицата, където се рисуват с ярък талк и глина, поливат се с вода. Младежи се крият зад сгради, храсти, коли, за да изскочат внезапно и да залеят пешеходците с течност. Животните се освобождават, когато е възможно. Смята се, че това удължава живота. Вторият етап от празника завършва с угощение. Продължава до сутринта.

Понякога тайландците толкова много се опитват да намажат глина, че попада в очите им. Показването на недоволство от това не е прието.

Трети етап

На третия ден тайландците посещават познати, приятели, роднини, колеги от работата. След като прекрачат прага, те измиват ръцете на собствениците на къщата с вода. В заключение, по-близо до нощта, те организират семеен празник.В същото време масата е покрита по-богато. Тайландците вярват, че това помага за привличането на пари в живота.

Характеристики на празничната гощавка

Поне на един от трите празника тайландците се опитват да съберат цялото семейство на новогодишната трапеза. По време на хранене те си казват думи на любов. Младото поколение ясно демонстрира уважението си към по-възрастното. Близките хора си спомнят радостните събития от изминалата година и правят планове за бъдещето.

На масата се слагат различни ястия. Често има местни класики. Това са салата от банан и боб, пикантни морски миди, риба в доматен сос, паста с пиле, джинджифилови юфка със соево месо, предястие от раци, сос от скариди. Задължителен ориз - символ на плодородие.

Къде да отбележа: полезни препоръки

Тайландците знаят точно коя дата е тайландската Нова година през 2024 г. От 13 април забавлението в Тайланд ще започне навсякъде: в мегаполиси, малки градове и села.Туристите в страната ще получат много положителни впечатления, които ще помнят за цял живот.

Населено мястоОсобености на празника
БанкокТайландците напускат столицата и отиват в родните си градове, за да отпразнуват Нова година със семействата си. В същото време има наплив от чужденци. Големите търговски центрове продължават да работят. Традиционно в центъра се провеждат ярки шоута
Чианг МайИзвестен е с най-влажния Сонгкран. Тук се провеждат цели водни битки
ПукетВ провинциите Нова година може да се празнува седмица или повече. Туристите се поливат с вода. Дори полицаите носят водни пистолети
Кох СамуиЛюбителите на шумни купони релаксират в барове и нощни клубове в района на плажа Чавенг. В Трън отиват тези, които предпочитат спокойствието. Местните рибари са щастливи да ги запознаят с обичаите и традициите
ПатаяМного преди да настъпи Нова година, собствениците на хотели измислят интересни програми за гостите. В резултат на това те радват с концерти, дискотеки, партита с пяна и състезания. Местни пожарникари блокират пътища и активно участват в поливането

Сонгкран има най-висок процент злополуки по пътищата поради шофиране в нетрезво състояние.

Празнувайте тайландската Нова година по забавен и интересен начин. Пътуването до страната през второто десетилетие на април е чудесно решение. Трябва обаче да се има предвид, че цената на обиколките рязко се увеличава предишния ден и местата в добрите ресторанти и хотели бързо се разпадат. За да се предпазите от неприятни моменти, се препоръчва да прибягвате до предварителна резервация, още през януари или февруари.

Интересни статии...