Корейска нова година 2024 - коя дата в корея

В Южна и Северна Корея е обичайно да се празнуват две нови години: с целия свят според григорианския календар и според китайския лунно-слънчев. Датата на последната версия "плува" . Обикновено пада между края на януари и средата на февруари. Точно по това време трябва да настъпи първото новолуние след зимното слънцестоене. През 2024 г. традиционната корейска Нова година ще бъде отбелязана на 10 февруари (събота).

Традиции за празнуване

В миналото Сеолал се празнуваше две седмици. В съвременните реалности страната не може да си позволи толкова дълга ваканция, така че броят на тържествените дни е намален до три.Това е достатъчно, за да се отпуснете, да прекарате време с любимите си хора и да започнете работа отново.

В новогодишната нощ корейците украсяват домовете си с дракони и различни животни (обикновено тигри, кокошки) по стените. Те вярват, че по този начин защитават живота на членовете на семейството.

Ден първи

Никой не работи този ден. Времето се прекарва със семейството. Празникът се пада сутрин (може да започне призори). Най-напред принасят жертва на починалите предци, тоест закусват. Храната и напитките се поставят в определена последователност. По време на хранене те говорят за починали роднини, техния жизнен път. Това се прави, за да помнят младите предците си и да ги уважават. Те помнят всички без изключение, до четвърто поколение. Така те показват добро познаване на историята на семейството.

На следващия етап по-младото поколение прекланя глави пред по-старото, демонстрирайки най-висока степен на уважение, и произнася поздравителни речи.За това получава подарък. Колко скъпо ще бъде зависи от красноречието на младите членове на семейството. В някои случаи сумата е толкова голяма, че е достатъчна за заплащане на годишното обучение в университета.

По-нататък младежите си разменят подаръци. Последните са много скромни, но не по-малко искрени. Често това са козметични комплекти. В Корея има култ към външния вид, така че момичетата и момчетата активно се грижат за себе си. След края на празника (около обяд) корейците се прибират вкъщи при своите работодатели, като преди това са се пременили в национални дрехи.

Ден втори

Вторият ден от празника, подобно на първия, започват да празнуват рано сутринта - с изгрева на слънцето. Корейците избират хълм и организират празник на него. Тогава започва забавлението: чуват се традиционни азиатски мотиви, на които се танцува, играят игри и се пускат хвърчила (те символизират късмет).

Ден трети

В последния ден от празника корейците предсказват времето. За да направят това, те чакат луната да изгрее. Ако луната е ясна, тогава реколтата ще бъде богата и природни бедствия няма да има през цялата година. Бялото предвещава продължителни дъждове, а червеното суша. След тази процедура хората се прибират.

Традиционни ястия

Корейците ще знаят много месеци предварително коя дата ще бъде корейската Нова година през 2024 г. Те ще прекарат предния ден в кухнята. Азиатците вярват: колкото по-богата е новогодишната трапеза, толкова по-благополучна ще бъде следващата година. Сред огромното разнообразие от ястия определено ще има изпитани във времето, популярни опции.

ЯстиеОписание
TteokgukСупа на богат бульон с оризови кнедли. В Азия оризът символизира доброто и началото на нов етап. Да ядеш това ястие означава да пораснеш и да станеш по-мъдър
МандугукСупа, подобна на Tteokguk. Различава се от последния по това, че се слагат корейски кнедли вместо оризови кнедли
ЧонПалачинки със зеленчуци (лук, домати, царевица, зелен грах, чушки), риба и подправки, подправки
ЧапчеЮфка без глутен, която азиатците ядат както по празниците, така и по делничните дни. Сервира се със зеленчуци, гъби, риба и месо. Полейте със соев сос, поръсете със сусамово семе
БарбекюИзточната версия се прави с пилешко или говеждо месо и зеленчуци. Всички съставки се поставят последователно на шишчета, след което се изпращат във фурната. За подобряване на вкуса се използват сусам и подправки
TTokТе са лепливи оризови сладкиши. Има над сто разновидности. Пълнежът е направен от плодове, горски плодове, ядки, кондензирано мляко
YakquaБисквитките с мед и джинджифил са истински деликатес. Смята се, че има лечебни свойства

От напитките има оризово вино. За приготвянето му се използват зърна, захар и мая. Готовият продукт е слаб, пенлив, леко тръпчив. След празника е обичайно да се пие Sikhe - безалкохолна оризово-кедрова тинктура. Има сладък вкус, ускорява процеса на храносмилане.

В сравнение с Южна Корея, Северна Корея е запазила оригиналността си в по-малка степен. Това се дължи на политиката. Неговите владетели са изкоренили традициите и обичаите в продължение на десетилетия.

Дата за Корейската нова година 2024 вече е известна. Тази зимна ваканция се очаква с нетърпение от деца и възрастни. В навечерието на офанзивата атмосферата вътре в страната ще стане специална: приказна, прекрасна. Ще го усетят не само местните, но и туристите.Първата половина на февруари е чудесно време за пътуване из Азия. За да е удобно, трябва да се погрижите за закупуването на билети и резервирането на хотелски стаи предварително.

Интересни статии...