Нова година 2024 във Виетнам: Виетнамска нова година

Виетнамската Нова година 2024 ще бъде празнувана, когато дойде пролетта. Това е национален празник, който се провежда в съответствие с древните традиции и привлича много туристи. На коя дата ще се проведе тържественото събитие във Виетнам се изчислява според лунния календар - няма фиксирана дата в съответствие с европейската хронология. През 2024 г. Новата година ще се празнува от 9 до 10 февруари.

Дата

Пълното име на Нова година на виетнамски е Tet Nguyen Dan, съкратено като „Tet“. Преведено на руски означава "първата новогодишна сутрин" . Виетнамската Нова година се празнува на първия ден от лунния календар.Тази дата обикновено пада между края на януари и средата на февруари. През 2024 г. началото ще бъде нощта на 10 февруари, както в Китай, който също използва източния календар.

Народното празненство е най-важното нещо в държавата. Продължителността на празненствата е 7-9 дни. През цялото това време по улиците на големите градове и малките села минават весели шествия. Друго име за Тет е "Пролет" , Хе Суан.

Как се празнува националната Нова година във Виетнам

Празникът може да се раздели на 3 периода - подготовка, вечер и самият Тет. Всеки етап се характеризира с традиции, възникнали в древността, които виетнамците внимателно спазват.

Tat Nien - подготовка

1-2 седмици преди празника, виетнамският магазин, изхвърлете стария боклук, освобождавайки място от натрупания негативизъм. По това време е обичайно да посещавате роднини, да прощавате обиди и да плащате дългове.Улиците са пълни със сергии, продаващи плодове, цветя, захарни изделия и артикули, необходими за празника.

Giao Thua - Eve

Преди новогодишната нощ къщите се украсяват с клонки от растения, символизиращи късмета - хризантеми, орхидеи, сливи, кайсии, дръвчета бонсай. Близо до входа на къщата поставят малко мандариново дърво с амулети, камбани, оригами. Ролята на смърч се играе от цъфнала праскова.

Това тихо време е посветено на семейството - посещават роднини, срещат скъпи гости, посещават гробовете на предците си. Приготвят се национални специалитети - оризови пайове с боб и свинско, кюфте, пиле на пара, супа от морски дарове и маринован бамбук. Вечерта често се прекарва в разговори около жив огън, припомняне на легенди и семейни истории, гледане на комедийни предавания.

Тет Нгуен Дан

Всяка година в полунощ се излъчва речта на президента, която поздравява хората за празника и обобщава резултатите от изминалата година.Празникът продължава цял ден в семеен кръг. На втория ден посещават приятели и роднини, на третия отиват в храма. Празникът се характеризира с големи дарения и среднощни литургии.

Провеждат се карнавални шествия - хора в ярки дрехи танцуват и пеят, участват в състезания. Сред традиционните забавления са куклени представления на вода, боеве с петли. Голямо внимание по време на фестивала се отделя на танца Муа Лан - хибрид на дракон и лъв. Танцьорите, облечени в червени и златни цветове, се представят под звуците на камбани, гонгове и барабани. Митичното животно се смята за символ на сила и мощ, което прогонва злите духове от този свят.

Културата на Виетнам е силно повлияна от китайските традиции и ученията на Конфуций. Танцовият фестивал Mua Lan много напомня на китайския новогодишен карнавал на червения дракон.

Виетнамски новогодишни традиции

Във Виетнам има няколко традиции, които почти всички слоеве от населението трябва да спазват:

  1. Xong nha - обичай, който определя характера на следващата година. В страната не е обичайно да идвате на гости внезапно на празник. Първият, който прекрачи прага, определя какъв ще бъде животът на семейството през следващите 12 месеца. Ако неочакваният гост има добра аура, годината ще е успешна, ако аурата е лоша, ще дойде време на бедствие.
  2. Ii xi - традицията да се дават пари в червени пликове на деца с пожелания за щастлив живот.
  3. Къщите и улиците са украсени с жълти и червени предмети. Според легендата тази палитра привлича късмет.
  4. Къщата се почиства предварително. Ако помете пода в навечерието, можете да помете благополучието отвъд прага заедно с боклука.
  5. Направете приноси на 3 кухненски бога - Tng tao. За да направите това, листове злато се изгарят и кофа с чиста вода и жива риба се поставя на олтара, предлагайки на домашните богове яздене на шаран.

Любопитно е, че неофициалният химн на националния празник е песента на ABBA Happy New Year, която звучи в къщи, по улиците, в магазини и офиси.

Къде да празнуваме виетнамската Нова година

Туристите често избират да празнуват най-големите градове във Виетнам:

  1. Ханой. Столицата е домакин на най-големите събития - фестивали, фойерверки, тържествени шествия.
  2. Hue. В историческия център на страната се обръща повече внимание на музикалните представления, фестивалите на цветята и хвърчилата.
  3. Хой Ан. В древното пристанище Нова година започва да се празнува с фестивал на светлините - градът буквално е потънал в цветни фенери.
  4. Хо Ши Мин. "Столицата" на нощния живот с безкрайни партита в модерни и не много скъпи ресторанти.

Тет е едно от най-пъстрите и весели тържествени събития, което привлича много туристи в страната. За да стигнете до виетнамската Нова година през 2024 г., обиколките трябва да се резервират 2-4 месеца предварително. Средната цена на седмично пътуване е в рамките на 100 000 рубли.

Интересни статии...