Технологии 2024 г. в света - развитие на науката и биотехнологиите

През последните 5 години научното и технологичното развитие се ускори още повече. Нови изобретения се появяват всяка година и отново и отново променят обичайния световен ред. За да не останете изостанали, трябва да разберете какви технологии ще има по света през 2024 г., кои индустрии ще започнат да се развиват по-бързо и накъде като цяло се насочва научният прогрес. Трудно е да се правят еднозначни прогнози, но поне общата посока винаги може да се проследи.

Биоинженерство

Пандемията ме накара да гледам на много неща по различен начин. На първо място, биотехнологичната индустрия. През 2020 г. в тази ниша са инвестирани над 13 милиарда долара.Това са само публични компании, които се търгуват на борсата. Много проекти, които търсеха пари за изследвания, ги получиха и започнаха да разработват свои собствени решения.

Сред най-популярните проблеми:

 • търсене на лек за рак;
 • генна модификация;
 • намерете здравни решения.

Стартъпите започнаха да получават милиарди долари финансиране, което изведе индустрията далеч напред. Веднага след като основната паника отшумя, хората постепенно започнаха да намаляват потока от инвестиции, но сега той все още е по-висок от нивата преди COVID. Следователно индустрията ще се развива бързо и има какво да предложи.

Биотехнология

Въвеждането на AI и технологични решения в медицината е едно от най-добрите постижения на човечеството. Сега програмистите са толкова важни хора, колкото и лекарите. Големи екипи са ангажирани в намирането на решения и изследванията. Как изглежда фазата на разработка:

 1. Поправи проблема. Например: трябва да откриете причината за раковите клетки.
 2. Изберете софтуер, който ще ви помогне да направите всички необходими изчисления.
 3. Анализиране.
 4. Събиране на информация за тестове.
 5. Коригиране на отчети и получаване на разрешения.
 6. Тестване.
 7. Анализирайте резултата.

Биотехнологията е нов етап в развитието на медицината. Процеси, които преди отнемаха години, сега се извършват за няколко месеца. Развитието на биотехнологиите до 2024 г. ще ни позволи да разберем доколко учените могат да променят структурата на човешките гени и дали някога ще успеят да победят сериозни болести.

Лична медицина

Другата страна на монетата е опитът да направим здравето достъпно за всички. В Съединените щати се появи интересна тенденция: хората спряха да ходят на лекари. Сега всяка застрахователна компания се опитва да сключи договор с разработчиците на смарт устройства (часовници и гривни) и медицинска клиника.

Получава се интересна картина: човек получава устройство, което следи състоянието му и възможност да получи съвет чрез мобилно приложение. Посоката ще продължи да се развива. До 2024 г. определено ще бъде възможно да се правят тестове от разстояние, да се получават резултатите и да се изтегля програма за лечение на вашия смартфон.

ИТ

Информационните технологии напредват най-бързо. Нови продукти излизат почти всеки месец, но през последните 2 години се фокусирахме върху две неща: AI и Metaverse. Доскоро можеше да се мисли, че и двете посоки не са нищо повече от PR. Но се оказа друго.

Изкуствен интелект

От февруари 2023 г. интернет избухна от коментари за ChatGPT, невронните мрежи и предстоящата замяна на творческите и аналитичните професии. Невроните вече знаят как да правят това, което хората учат в университетите и това е само началото.

ChatGPT може да напише статия, да събере факти, да анализира информация и да направи заключения.

Това може да е интересна технология, ако не беше една мисъл. ChatGPT, който беше пуснат в публичното пространство, вече знае как да прави много неща по-добре от хората. И каква версия на неврона е в притежание на военни или анализатори на големи банки? Най-новата технология през 2024 г. може напълно да революционизира цялата интернет индустрия.

Виртуална реалност

Метавселените са интересна храна за размисъл. От една страна, технологията е много сурова, трудно се монетизира и като цяло все още никой не е готов да премине към VR. От друга страна, най-големите компании вече започват да търсят начини за решаване на всички проблеми на виртуалната реалност.

През следващите 2-4 години ще има компания, която ще изведе виртуалната и разширената реалност на ново ниво. Това вече няма да са безполезни презентации на Zuckerberg, а пълноценна технология. Тогава ще бъде възможно да се каже, че хората скоро ще се преместят в метавселените и ще започнат да живеят там.

От друга страна, очакваният напредък в изчислителната мощност не се наблюдава. Устройствата се подобряват, но не толкова бързо, колкото всички очакваха. Концепцията за квантов компютър все още е теоретична опция, тъй като няма търговска нужда от нея.

Икономика

Финансите са една от най-консервативните индустрии. Промяната на работните алгоритми е много бавна. Ръководството на най-големите банки и финансови структури е твърде свикнало с един стил на работа, така че няма да има фундаментални промени.

Въпреки това има две много важни области: цифрови национални валути и блокчейн. Те трябва да направят движението на капитали по-прозрачно. От една страна, това ще помогне за разкриване на престъпления и корупционни схеми. От друга страна, ръката на големия брат също ще се плъзне в портфейла.

Дигитални национални валути

Новите технологии през 2024 г. ще засегнат и Руската федерация. Банкнотата за цифрова рубла е едно от нововъведенията, които ще помогнат за стабилизиране на цялостната икономическа ситуация. Прозрачните пари трябва да намалят нивото на корупция, както и да предоставят много повече възможности на банките.

Освен Руската федерация, хората сериозно говорят за националната цифрова валута:

 • държави от ЕС;
 • Китай;
 • Сингапур;
 • САЩ.

Досега проектът е тестван в африкански страни. Индия също се присъедини към експеримента. За 2022-2023 г. резултатите са разочароващи: твърде малко хора се доверяват на електронните пари от правителството. Правителствата търсят начини да решат този проблем и до 2024 г. определено ще намерят решение.

Блокчейн

През 2018 г. за първи път започнаха активно да говорят за въвеждането на блокчейн в икономиката. Започвайки от бизнеса и завършвайки с медицината. Процесите могат да бъдат автоматизирани с помощта на децентрализирано управление и системата да проверява сама условията.

Колкото и да е странно, блокчейн революцията не беше стартирана от Биткойн, а от Етериум. Интелигентните договори се превърнаха в потенциално добър инструмент за изтласкване на всички посредници от пазара.

През 2024 г. си поставихме цел: да подобрим блокчейна и да го направим търговски успешен. Рано е да се каже, че целият бизнес рязко ще премине към нови технологии. Все още не са измислени евтини решения, които биха опростили работния процес. Интелигентните договори обаче са бъдещето, което вече е тук.

Възобновяема енергия

Зелената енергия е една от най-обсъжданите ниши през последните 10 години. Досега не е намерено решение, което да позволи на индустрията да се осигури достатъчен капацитет, без да се замърсява околната среда. В САЩ обаче всяка година около 100 различни стартиращи фирми работят по този въпрос и наистина успяват.

Днешните милиардери казват, че първите трилиона долара ще бъдат спечелени от зелена енергия.

Лидери в индустрията - Китай, Европа и Сингапур. Повечето азиатски страни все повече се фокусират върху възобновяемите енергийни източници. Строят се все повече вятърни мелници, слънчеви панели и те се опитват да прехвърлят индустрията към алтернативна енергия.

Предвид заплахата от глобалното затопляне, въпросът за екологията става все по-остър. Въпреки факта, че големите корпорации все повече се опитват да превърнат „зелените“ в паникьори, все повече и повече хора осъзнават вредата, която човечеството е нанесло на планетата. Освен това възобновяемата енергия в дългосрочен план ще бъде по-евтина от сегашните горива.

Развитието на науката и технологиите в периода от 2013 до 2024 г. донесе много промени. Учени и бизнесмени вече тестват ефективността на AI и невронните мрежи. Може би през следващите 10 години повечето от типичните задачи ще се изпълняват от машини и ще са необходими хора, които да ги поддържат. Ако сегашните тенденции се запазят, тогава целият свят чака сериозен скок в развитието.

Интересни статии...