Еврейска нова година 2024: коя дата, дата

Рош Хашана е един от най-важните празници в Израел. Той символизира края на текущата година и началото на нова. Няма фиксирана дата в григорианския календар. По традиция той се празнува в началото на седмия месец от еврейския (астрономически) календар, който се пада на септември-октомври според григорианската версия. Евреите вярват, че Всевишният е създал света в Тишрей и от него е правилно да се брои хронологията. Този път празникът ще дойде на 2.10.2024 г. и ще продължи до нощта на 4.10.2024 г.

Значение

Рош Хашана е денят на сътворението на света и в същото време денят на съда. Евреите са убедени, че в деня на раждането на битието Всемогъщият устройва съд.През празничния период те анализират живота през изминалата година. Рош Хашана бележи началото на "Дните на страхопочитание" - 10 дни на четене на свещени текстове, признаване на грешката и съжаление за стореното. Периодът завършва с Йом Кипур - всеобщото помирение.

Общоприето е, че в началото на празника Всевишният сяда на трона на съдията и внимателно изучава действията на човечеството. След това той се премества на трона на човечеството и дава възможност за подобряване. Целият празничен период преди него са три списъка. Първият съдържа имената на праведните, които живеят чрез добри дела; във втория - закоравели грешници; в третия - всички останали (мнозинството, несвързани нито с праведните, нито с грешниците). Именно на последното Бог дава шанс за поправяне и достигане на по-високо ниво на отношения с него.

Традиции

Задължителен обичай - надуване на овнешки рог (шофар). Има две интерпретации. Според една версия изходящият звук кани миряните на съда на Всевишния.В същото време инструментът служи като напомняне за агнето, пожертвано от Авраам вместо детето му. Това символизира готовността да се откажете от личните си интереси в името на другите. Според друга версия ревът на шофара, достигащ до небесата, прекъсва дявола, който разказва на Всевишния за човешките грехове. В резултат на това той не може да прочете разкриващия списък.

По време на празничния период вярващите посещават синагогата, където се обръщат към Бога и слушат тръбата. Те вярват, че по това време се определя какви ще бъдат следващите 12 месеца за този или онзи човек: кой ще има щастие и просперитет и кой ще претърпи неуспехи и здравословни проблеми.

Tashlih е еврейски ритуал, който помага за пречистване на душата. Това включва четене на молитви близо до езеро и изтръскване на трохи от джобовете във водата. Последните символизират греховете, които рибите ядат.

Празник

Еврейските празници обикновено се празнуват с пищни пиршества. Рош Хашана не е изключение. Новогодишната маса е покрита с лека покривка. Слагат свещи в красиви свещници, червено вино, домашни лакомства. Сред най-новите основни продукти в страната:

 1. Риба. Символизира лидерство, богатство, плодородие. Пълни се или се готви във вино и се сервира с главата. Вегетарианците слагат на масата не истинска риба, а сладки под формата на нея.
 2. Ябълки. Пекат се с мед. На практика това е свещен плод. В миналото върху него са пишели молитви.
 3. Гранат. Символизира добрите дела на хората. Яде се като отделен продукт и се добавя към всички видове салати. Независимо от размера, плодът съдържа 613 зърна – толкова, колкото са заповедите в юдаизма.
 4. Морков. От него се прави цимес. По желание съставът на ястието се допълва с ябълки и фурми.
 5. Тиква. Нейното присъствие на празничната трапеза гарантира чуването на молитвите. Зеленчукът често се маринова.
 6. Зелен фасул. Сварени са. В този си вид те се комбинират идеално с алкохол.
 7. Цвекло. Маринова се и се слага в салати.
 8. Пилешки черен дроб. На идиш името му звучи като „живей честно“. Те се опитват да хранят децата с този продукт, за да пораснат и да станат гордостта на родителите си.
 9. Скъпа. Популярна, както течна, така и захаросана версия. Символизира лесен богат и щастлив живот.

През цялата история на празника вярващите пекат хала - кръгъл сплетен крак. Религията не позволява да се консумират едновременно месо и мляко, така че последното не се използва при приготвянето на мъфини. Преди да започнат храненето, всички събрали се прочетоха молитви.

Забрани

Както всеки друг религиозен празник, на Рош Хашана има забрани за определени действия. Не можете да слагате кисела и горчива храна на масата, тъй като тя може да привлече нещастие. Избягвайте всякакви ядки. Числовата им стойност съответства на тази на думата "грех" .

Също забранено:

 • участват в интелектуален или физически труд (с изключение на готвене);
 • използвайте ругатни;
 • измамвам;
 • клюки;
 • да пожелаеш лошо;
 • спорете и оправете нещата;
 • наранени животни.

Всички добри дела са добре дошли на Рош Хашана. По време на празника се занимават с благотворителност, помагат на нуждаещите се (ако е възможно).

Евреите ще знаят предварително на коя дата е еврейската Нова година през 2024 г. Този празник не е за изпускане. Те го чакат, внимателно се подготвят за него. Няма нищо общо със славянския вариант. Не е придружено от бурни празници и забавления. Основната му цел е да подтикне човек да преосмисли живота и да тръгне по правилния път.

Интересни статии...