Именни дни през 2024 г. по месеци - свети имена за момчета и момичета

Много хора знаят, че „Имен ден“ и „Рожден ден“ са два различни празника не само по значение, но най-често и по дати. Предлагаме ви да разберете подробно как са разпределени дните на почитане на различни светци в църковния календар, както и как да определите кога да празнувате имен ден през 2024 г. за вас.

Ден на ангела

Именните дни също често се наричат " Ден на ангела" , тъй като този празник се празнува на датата, когато според църковния календар се пада деня на паметта на светеца, чието име е кръстен при Кръщението.

Най-лесно е да определите на коя дата се пада именният ден през 2024 г. за собствениците на имената, включени в светците. За тази категория хора важи просто правило - Денят на ангела ще бъде датата на възпоменание на светеца със същото име, възможно най-близо до датата на раждане.

Важно! Въпреки факта, че може да има няколко дни в годината, когато в православните храмове се възпоменават делата на един светец, именните дни се празнуват само веднъж в годината.

По-трудно е да се определи датата, на която се пада празникът, ако името не е в църковната книга или родителите са дали две имена на детето едновременно:

  • светски - как ще се нарича човек в ежедневието;
  • църква - при тайнството Кръщение.

Често се случва, докато расте, човек да не помни този факт. В този случай именният ден може да се счита за деня на тайнството Кръщение.

Ако човек не знае датата на своето Кръщение, което също не е необичайно, тогава Църквата ви позволява да изберете покровител измежду светиите, чиито икони са в често посещавания храм и чиято молитва има специално духовно значение за човек.

Календар с имена на светци през 2024 г.

Свети - църковна книга, която съдържа пълен списък на светци и велики мъченици с датите на тяхното почитане, чрез които можете да изберете християнски имена за дете (момче или момиче), като вземете предвид датата и месеца на раждане, както и да определите деня на празнуването на вашия имен ден (ден на ангел).

януари

През януари 2024 г. имен ден ще празнуват собствениците на следните имена:

февруари

През февруари 2024 г. светците предписват да празнуват именни дни за тези, които носят следните християнски имена:

Март

Ако вашият рожден ден или Богоявление се пада през първия месец на пролетта, тогава ви предлагаме да намерите името на вашия светец покровител в този списък:

април

Родените през месец април, според Коледа, те могат да носят имената на такива светци, в зависимост от датата.

май

В края на пролетта православният календар на имената по дата на раждане предписва имената на момчетата и момичетата така:

юни

За тези, чието раждане или кръщение пада през юни, православните светци също имат много опции за имена, от популярни днес до староцърковнославянски и звучащи много необичайно.

юли

През 7-ия месец на 2024 г. ще се почитат светци и великомъченици, които носят следните имена:

август

Ако трябва да раждате в края на лятото, трябва да разгледате по-отблизо такива красиви православни имена (възрастните могат да намерят своя ден на ангела в списъка):

септември

Първият месец на есента е богат на звучни популярни мъжки и женски имена.

октомври

През октомври имен ден ще празнуват хората, които носят такива православни (или съзвучни с тях) имена:

ноември

Имената за ноември също са интересни и разнообразни, защото тези, които планират да родят бебе или бебе през последния месец на есента, определено ще имат какво да избират:

декември

За декември 2024 г. православният календар определя дните на светци, които носят следните имена:

Как се празнува имен ден?

На нашия рожден ден ние каним гости, организираме партита и поставяме маси. Но именният ден е малко по-различен ден, който според християнските традиции не трябва да е толкова шумен, защото фокусът е не толкова върху самия рожденик, а върху неговия ангел-пазител или по-скоро светеца, чието име носи .

На деня на ангела, имен ден, човек трябва:

  • посетете храма, вземете причастие;
  • молете се на вашия светец (с благодарност за неговата защита и подкрепа, както и с молба за помощ);
  • изпечете торта за рожден ден и не забравяйте да поканите кръстниците на вечерята.

Важно! Ако сте поканени не на рожден ден, а конкретно на имен ден, тогава трябва да изберете подарък с духовно съдържание - икона, Библия (възрастен или дете), кръст или икона във висулка, тематична литература.

Ако знаете, че човек празнува на определен ден от именния ден, но в същото време не сте получили лична покана, можете да поздравите рожденика с красива картичка:

Какво не трябва да правите в деня на ангела?

Дълго време нашите предци са се придържали към редица забрани, по един или друг начин свързани с именния ден. Смята се, че тази дата не е разрешена:

  • бързане и суетене;
  • закъснявайте (особено за поклонение);
  • оплачете се за живота, здравето, късмета и изобщо обсъдете проблемите си с някого;
  • целуване на спящи бебета (деца под 3 години).

Заключение

А вие как празнувате именния си ден? Знаете ли кога (на коя дата) се почита вашият светец и защо родителите ви са избрали такъв покровител за вас? Каним ви да споделите своя опит или интересна история в коментарите.

Интересни статии...