Лятно слънцестоене през 2024 г.: коя дата, дата

Лятното слънцестоене през 2024 г. ще настъпи на 21 юни, когато Земята е почти напълно обърната към Слънцето от Северното полукълбо. Продължителността му на географската ширина на столицата ще бъде 17 часа и 33 минути. Визуално небесното тяло ще се движи толкова бавно, че ще създава впечатлението за неговата неподвижност. Това събитие ще отбележи началото на астрономическото лято.

История

През цялата история Слънцето е играло важна роля в човешкия живот. Той беше обожествяван, той беше боготворен. Лятното слънцестоене се празнува още преди нашата ера. За северняците този празник беше един от най-важните.Те, като никой друг, се радваха на пристигането на топлина след дълга зима. Славяните празнуваха Купала (след прехода към григорианския календар той престана да пада на най-дългия ден). Празникът е бил най-популярен в епохата на езичниците. Те отдадоха особено значение на традициите на този ден. Смятало се, че животът през следващата година зависи от качеството на тяхното спазване.

На други планети също има слънцестоене, но то се пада на други дати. На Марс закъснява с 6 часа от нашия, а на Уран продължава 42 години.

С началото на деня на масата бяха поставени кнедли, сладкиши, сирене, квас. Рибата и месото са изключени от менюто. Славяните вярвали в пряката връзка между храната, напитките и здравето. По това време водата в резервоарите се е затоплила достатъчно, за да плувате в нея, без да се страхувате да се разболеете. Затова хората масово отидоха до реките и езерата. Всеки, който можеше да помогне на нуждаещите се, го направи.Те често раздаваха пари за храна.

Лечителите събирали лечебни суровини. За това те специално минаха през гори и полета. Беше организиран истински лов за папрат, с която са свързани много легенди. Растението Иван да Мария беше не по-малко популярно. Букети от него се окачвали из къщата, за да привлекат късмет. За защита от зли духове и просто недоброжелатели, коприва, млади клонки от малини, къпини и диви рози бяха разпръснати близо до прага.

Момичетата се чудеха за любов вечерта, пуснаха венците. Онези, чиито плетени изделия ги отнесоха далеч, се радваха. Те вярвали, че скоро ще срещнат годеника си и ще създадат семейство. Младежите поливали с вода девойките, които харесали, за да се оженят впоследствие за тях. Около девет огньове бяха танцувани, за да се установи личен живот. И за да подобрят здравето си и да се заредят с енергия, те прескачаха огъня.

Модерни препоръки за забавление

Важно е да прекарате лятното слънцестоене в удоволствие.Трябва да правите само неща, които ви карат да се чувствате щастливи. Правилното решение би било да се облечете добре и да се срещнете с роднини или приятели. Влюбените се съветват да признаят чувствата си, а самотните хора - да посетят интересно многолюдно събитие. Шансовете за приятно запознанство ще бъдат по-високи от всякога.

Но какво да не правите:

 1. Раздаване на подаръци. Така че можете да дадете щастие на друг човек.
 2. Бройте пари. Това е изпълнено с финансови затруднения.
 3. Лукавица. Това ще доведе до факта, че късметът ще се отвърне.
 4. Даване на пари назаем. Нямам търпение да се върнат.
 5. Мисли за лошото. Всякакви мисли се материализират бързо.
 6. Давайте обещания. Те ще бъдат трудни за изпълнение, което ще доведе до разногласия с близки.
 7. Посочете слънцето с пръст. Смята се, че това е окото на Господ, през което той гледа на хората.
 8. Лягай си. И в най-кратката нощ можеш да проспиш щастието си.

В деня на лятното равноденствие през 2024 г. е по-добре да избягвате кавги и скандали. Това е времето за преосмисляне, преразглеждане на житейските убеждения, прощаване на обидите. Това може да бъде отправна точка за нов живот, изпълнен с победи и постижения.

За да привлечете просперитет, езотериците препоръчват да поставите монета под килима на прага на къщата.

Знаци

Хората винаги са наблюдавали внимателно магическия ден, опитвайки се да проследят причинно-следствените връзки. В резултат на това се появиха знаци, много от които са много точни. По-конкретно:

 1. Сутрешна гръмотевична буря - до сухо лято и богата реколта от лен.
 2. Гръм през деня - до недостиг на сено.
 3. Обилна сутрешна роса - за добра реколта от нощенки.
 4. При залез се появиха облаци - ще вали през нощта.
 5. Гарвани грачат - има проблеми.
 6. Облачно време, поради което слънцето не се вижда - до глобални проблеми.
 7. Да убиеш птица означава да загубиш радост за 7 години.
 8. Силен вятър - до снежни бури през декември.
 9. Хората, родени в деня на лятното равноденствие, са защитени от небесното тяло и често имат магически сили.
 10. Жасминовите пъпки са разцъфнали - за изобилна реколта от горски плодове.
 11. Падаше градушка - скоро ще застудее.
 12. Птиците се плискат в локви - ще се затопли времето.
 13. В гората е тихо - скоро ще започне гръмотевична буря.
 14. Ясно звездно нощно небе - до гъбена есен.
 15. Да се запознаете с родителите на любовник или любим - да намерите взаимно разбирателство с тях.
 16. Пожелайте си нещо и прескочете 12 огради - ускорете изпълнението му.

През 2024 г. лятното равноденствие все още ще бъде специален ден.След приемането на християнството църквата се опита да изкорени древните традиции, но не успя. Хората продължават да вярват в магията в една или друга степен. Той очаква астрономическо събитие с трепет, надявайки се, че то ще донесе положителни промени в живота му.

Интересни статии...