Стара Нова година 2024: кога ще бъде, датата на празника

Стара Нова година традиционно се празнува в нощта на 13 срещу 14 януари. Календарът за 2024 г. предполага, че тези дати ще се паднат в събота и неделя. Така че можете да организирате шумно весело парти и след това да поспите. Празникът е обичан не само в пространствата на бившата ОНД. Празнува се и в други страни: в бивша Югославия, Сърбия, Гърция, Румъния, Черна гора и в някои кантони на Швеция, в североизточната част на страната и в уелските общности във Великобритания.

История на празника

Сега всички страни използват григорианския календар, разработен през 16 век. Европа бързо премина към ново летоброене.Русия обаче се въздържа от промяна и продължи да използва Юлианския календар, въпреки факта, че разликата в числата от 13 дни създава много неудобства при взаимодействие с „чужди“ държави.

Преходът към нов стил - към Юлианския календар, настъпи едва след Октомврийската революция и се оказа, че старата Нова година премина на 13-14. Той започна да се празнува като допълнителен светски празник и по време на него хората получиха възможност отново да се забавляват край коледната елха. Освен това дори имаше традиция да се разглобява на следващия ден - 15.01.

Православната църква не е преминала към Григорианския календар и използва Юлианския. Вярващите, които се придържат към православието, не могат да си позволят да се отпуснат в традиционната новогодишна нощ от 31 декември до 1 януари. Този празник пада по време на Адвента, така че не можете да ядете бърза храна, да се смеете на глас и да танцувате.Но когато настъпи Старата Нова година през 2024 г., истинските вярващи ще могат да празнуват както искат, като поканят приятели и познати. Все пак публикацията приключва на 6.01.

В Русия, дори преди Октомврийската революция, беше обичайно да се събират на масата на 14 януари, за да отпразнуват деня на селското стопанство, Василев или Щедрата вечер. Смятало се, че ако на тази дата не нахраниш семейството и съседите си, можеш да забравиш за късмета за цяла година.

В каноническата църква Нова година, православната църковна година, според Юлианския календар, се празнува на 14 септември. Това е най-малко известният християнски празник, честван само от духовенството.

Традиции и знаци на старата нова година

Всички традиционни събития, с които сме свикнали до 2024 г. вероятно ще продължат и през празника. По същия начин хората ще се разхождат под все още непремахнатите елхи, ще стоят по площадите, гледайки повторение на новогодишните програми от 1 януари. древните традиции се преплитат със съвременните.Ето защо, както при празника на Васильовден в Русия, когато ще бъде Старата Нова година през 2024 г., ще трябва да подготвите богата трапеза за вечерта на 13 януари.

По някое време на този празник:

 1. Цялото семейство седна за вечеря. Покани съседи, а след това отиде при тях. Бяха оценени задължителните ястия: кутя, качамак с бекон, студено, кнедли с различни пълнежи, палачинки.
 2. Младежите се разхождаха по улиците на селата и малките градове, пеейки коледната "Щедра" . Смятало се, че ако церемонията не се извърши, времето през лятото ще бъде лошо и реколтата няма да чака.
 3. От сутринта на 14 януари компания от млади момчета се прибираха вкъщи, скандираха „сеячи“, обсипваха прага със зърно. За целта на младите мъже бяха раздадени лакомства и дребни монети, а те пожелаха щастие и добро. Ако компанията не е посетила къщата, ще трябва да забравите за просперитета.
 4. А сутринта на празника се извършваше церемония „за бъдещата реколта“, изгаряше се „дидух“ - сноп слама, вързан с ярки панделки. Той беше монтиран в Червения ъгъл, близо до иконите, на Бъдни вечер на 6 януари.

По-късно традицията на "засяването" и "шедривката" е заменена от ритуала коледуване, който е запазен в южните райони и до днес. Децата вече коледуват на празника - пеят песни и ги даряват със сладки.

Ако вярвате в поличби, не можете да празнувате Старата Нова година в чисто женска компания - тя трябва да бъде смесена. Когато само момичета или жени се събраха да празнуват празника, в полунощ трябва да излезете навън и да почерпите първия срещнат мъж с пайове, в противен случай ще привлечете нещастие.

Необходимо е да отбележите 13 януари в календара, за да не нарушавате традициите и да се подготвите за празника предварително. В крайна сметка по време на него не можете:

 • върши мръсна работа, чисти - ще бъдеш разхвърлян за една година;
 • изхвърляне на боклук - „за изнасяне на здраве“;
 • да поискаш заем и да вземеш назаем;
 • готвене на ястия от "подводни животни" , раци и омари - до проблеми;
 • препичане с "не" .

На Старата Нова година беше обичайно да се гадае. Според старо поверие по това време небето се отваря и всеки човек може да разбере съдбата си. Така че защо да не съживим тази древна традиция през 2024 г., за да погледнем в бъдещето, особено след като свещениците са снизходителни към „общение с нечистите“ през Страстната седмица.

Признаци на времето за празника:

 1. Старата година падна върху растящата луна - до бурен потоп.
 2. Снеговалеж сутрин - късна пролет, вечер - горещо лято.
 3. Размразяване - до студено дъждовно лято, много звезди - до реколта от горски плодове, виелица - ядки.
 4. Дъжд сутрин - ще замръзне на Великден.

От 13 до 14 януари, последната вълшебна нощ, в която можете да си пожелавате желания. Нека съвременните хора вярват повече във фън шуй и източния календар и се подготвят да получат Дървения зелен дракон през 2024 г., но за един ден е по-добре да се върнете към корените.И за това отпразнувайте празника, Старата Нова година, според добрите традиции, с коледни песни, пожелавайки на близки и приятели много късмет и доброта. Тогава всички планове ще се сбъднат.

Интересни статии...