Ден на медика през 2024 г.: коя дата, празнична дата

Коя дата е Денят на медика през 2024 г., препоръчително е да погледнете предварително в календара, за да не забравите да поздравите роднини и приятели, които са посветили живота си на важна професия. Този празник има "плаваща" дата, отбелязва се всяка година на третата неделя на юни. През 2024 г. той е 16-ти. Обичайно е да се казват топли думи не само на лекари, медицински сестри и фелдшери, санитари, но и на всички служители, които са в контакт с медицината - фармацевти, преподаватели в специализирани университети и колежи. Всички те са отговорни за нашето здраве.

История и традиции на деня

Празникът е учреден от Световната здравна организация през 1971 г. по инициатива на Асоциацията на ООН „Лекари без граници“. И още през 1972 г. Международният ден на медика започва да се празнува по целия свят.

В СССР обаче празникът не получи официален статут и още 10 години в страната всяка република сама избираше кога да поздравява здравните работници. Например те се почитат ежегодно на 17 юни. Но през 1980 г. 01.10 този ден получава статут на значим - указът е подписан от председателя на Президиума на Върховния съвет Л. И. Брежнев. Датата на професионалния празник стана плаваща.

Президентът В. В. Путин през 2020 г. установи още един празник за лекарите - Ден на линейката. Необходимостта да се споменат отделно представителите на тази служба възникна във връзка с епидемията от коронавирус, тъй като основната тежест падна върху служителите.

Когато празникът на медицинските работници се празнува през 2024 г. на 16 юни, президентът ще поздрави здравните работници сутринта.

А ръководителите на организации, в които пряко работят лекари, ще проведат тържествени срещи в петък, на които ще честват отличените. Обичайно е да се издават награди на важен ден.

Традиционно в Деня на медицинския работник:

 1. Програми, отразяващи трудното ежедневие, ще бъдат вградени в програмата на телевизията, артисти ще изпълняват за всички медицински работници.
 2. Служителите на медицинските институции ще бъдат поканени на концерти онлайн.
 3. Регионалните лидери ще проведат срещи в чест на празника, на които ще наградят най-добрите лекари от региони и области, ще връчат запомнящи се подаръци, грамоти и награди.
 4. В специализираните институти и техникуми организират дни на отворените врати, където ще провеждат открити уроци по оказване на медицинска помощ.
 5. Резултатите от професионалните състезания ще бъдат обобщени и победителите ще бъдат обявени.

Образователни събития ще се провеждат и на международно ниво. Лекари, доброволци, учени, средни специалисти ще бъдат канени на конференции и симпозиуми, където ще споделят своите постижения.В медицинските центрове ще бъдат организирани презентации и изложби. В тематичните списания публикациите с научни статии по най-важните проблеми ще бъдат специално съобразени с този ден.

Има друга традиция в. На професионален празник в Кремълския дворец се провежда среща и президентът връчва титли:

 1. Почетен работник на здравеопазването на Руската федерация. Този статут се присъжда на служители на клинични, санитарни, фармацевтични и други лечебни заведения с високи професионални качества за лични заслуги.
 2. Почетен лекар на Руската федерация. Тази титла е достойна за лекари, които са посветили най-малко 15 години от живота си на професията, за оказване на помощ с помощта на най-новите постижения или за спасяване на животи.

Интересно за медицината

Хипократ се смята за първия лекар. Много учени се занимаваха с лечение, но само той започна да изучава не само заболяванията, но и причините, които ги причиняват, и мислеше за превенцията.А лекарите започнаха да носят бели престилки едва в края на 19 век - преди това представителите на всяка професия в тази област обличаха своите тоалети:

 • инфекционисти - в дълги рокли, като расо и маски;
 • хирурзи във фракове;
 • фармацевти в тоги.

Бялата престилка като униформа, която обединява всички специалности, е предложена от педиатъра Карл Андреевич Раухфусатр, а гумените ръкавици за предпазване от инфекции са предложени от американския военен хирург Бладгут.

Терминът "медицина" е латински "ars medicina" , преведен от латински като изкуство за лечение.

Най-известните лекари:

 1. Gaaz F. P. Неговото мото „Бързайте да правите добро“ се отнася предимно за изгнаници и затворници. Той се опита да улесни живота на заточените в Кавказ.
 2. Пирогов Н. И. Основателят на военно-полевата хирургия, пионер на медицината, който разработи първата анестезия и хирургични техники, които все още се използват.
 3. Sklifosovsky N.V. - прави важни открития в областта на асептиката и антисепсиката.
 4. Botkin S.P. - разработи диагностика и лечение на вирусен хепатит. По-късно на болестта е дадено второ име с неговата фамилия.

За медицинския персонал са ценни не само поздравленията на властите, но и топлите думи от хората, на които са помогнали. Ето защо в Деня на медицинския работник е препоръчително да поздравите вашите лекари. Това може да стане лично или да изпратите SMS или пощенска картичка. И не е нужно да давате сладкиши и алкохол - искате да направите подарък, чай или кафе е по-добре. Тогава, в редки моменти на почивка, лекарите със сигурност ще си спомнят внимателните пациенти с благодарност.

Интересни статии...