Ураза Байрам през 2024 г.: начало и край, коя дата

През 2024 г. началото на празника Ураза Байрам е на 10 април, а краят е на 13 април. Православните мюсюлмани празнуват края на свещения месец Рамазан в продължение на 3 дни. Датата се определя ежегодно според лунния календар от главния мюфтия на страната, членовете на местното духовно управление уточняват кога настъпва Ид ал-Фитр (мюсюлманското име на празника), във всеки регион, като се съобразява часовата зона .

Същността на Ураз Байрам

Ураза ще бъде отбелязан 2400 пъти през 2024 г. Празникът съществува от зараждането на исляма като религия, от 624г. За да разберете каква е същността на деня, трябва напълно да дешифрирате името му:

 1. Байрам е празник.
 2. Al е статия, която подчертава свещеното значение на символа, подобно на достойнството или светеца на християните.
 3. Fitr - се превежда като прочистване.

Тоест приключи Рамадан, месецът, през който мюсюлманите постят и се отказват от земните удоволствия, опитвайки се да се доближат до Аллах. Тези, които са изпълнили всички завети, получават милост не само на небето, но и на земята. Затова е обичайно тържествено да се празнува краят на Рамазана, спазвайки традициите.

На коя дата ще започне Ураза Байрам през 2024 г. не само вярващите мюсюлмани трябва да знаят предварително, за да се подготвят за важен ден, но и ръководителите на републиките, в които мнозинството от населението е мюсюлманско.

В зависимост от това в кой ден се пада Eid al-Fitr, работният график се коригира. Краят на поста на свещения месец Рамазан в Башкортостан, Адигея, Чеченската република, Карачаево-Черкезия, Чеченската република и четири субекта на федерацията винаги е почивен ден.През 2024 г. постът на Рамазан приключва в сряда. Това означава, че ще трябва да пренаредим работните дни, тъй като мюсюлманите празнуват това събитие три дни. В АЕ, Ирак и някои други мюсюлмански страни празненствата се удължават с една седмица.

Традиции на Ураз Байрам

Невъзможно е да се организира почивка за няколко часа. Няколко дни преди края на свещения Рамадан жените внимателно почистват къщата, изваждат ненужни неща. Мъжете изучават Корана.

Преди срещата на Ураза през 2024 г. не се очакват промени в традициите. Те са се развивали в продължение на няколко века и ще продължат и в бъдеще. В навечерието във всяка къща ще се приготвят празнични ястия.

Тестовете в последния ден на Рамазана са най-трудни за издържане. По това време постът е най-строг - позволява се само леко подсилване на силите с постни ястия или плодове и пиене на вода. И вкусни миризми идват от всеки прозорец.

В първия ден от празника закуската също не е обичайна.Още преди разсъмване мюсюлманите се пречистват чрез измиване на тялото, обличане на чисти дрехи. След като мъжете отиват в джамията, повтаряйки такбир (сури, възхваляващи Аллах), за да изпълнят Ейд-намаз (празнична молитва). Празникът по традиция започва с него. Мула никога не чака закъснелите. Началото на колективната молитва е 30 минути след изгрев слънце, когато то се издигне на 3 метра над хоризонта.

Но преди да възхвали Аллах, всеки истински вярващ носи закат ал-фитр в джамията. Това е милостиня, която след това се разпределя между най-нуждаещите се жители. Зекятът не е доброволно дарение. Изчислява се до края на Рамадан всяка година и всяка поотделно, като се вземат предвид доходите на семейството и броя на членовете на домакинството. След молитвата мюсюлманите се прибират вкъщи, поздравявайки се с думите „Ид Мубарак“, пожелавайки им добър и благословен празник

Жените не се допускат в джамията. Те чакат мъжете вкъщи, подреждат маси и затоплят ястия.Уразу Байрам първо се празнува от цялото семейство, след което отиват на гости или канят роднини и приятели у тях. Сега мъжете и жените седят на масата заедно, но някога са били сервирани в различни стаи. Комуникацията се редува с поздравления и танци.

Какво може и какво не може да се прави по време на Ураз Байрам

На празника е позволено цял ден да се яде, да се смърка тютюн и да се пуши. Вярно е, че последното действие не се препоръчва да се злоупотребява. На 2-3-ия ден можете да посетите гробището, да почетете роднините си, като прочетете сурите на Корана.

Забранено по празниците:

 1. Разхождам се неподреден, с мръсни дрехи.
 2. Почистване или тежък физически труд.
 3. Работа на полето.
 4. Псувни, псувни, конфликти.

Не можете да слагате алкохол на масата през всички празници или да готвите "забранени" ястия. Цялата храна трябва да е халал.

Готвят се пилаф, кебап, уч-почмак, беляши, токмач, различни видове питки. Като гарнитура се сервират зърна, боб, зеленчуци. Сладката маса трябва да бъде най-разнообразна. На Ураза Байрам задължително правят чак-чак, баурсак, баклава, губадя.

На първия ден от Eid al-Fitr се извършват няколко молитви, но не в джамията, а у дома:

 • сутрин - фаджр;
 • обяд - zuhr;
 • преди следобеден чай - asr;
 • при залез - магриб;
 • в полунощ - иша в полунощ.

Тези молитви се четат, без да се взема предвид Eid-namaz, от който започва празникът.

В деня на Ураз Байрам често няма достатъчно място в джамията, за да побере всички. Следователно те извършват почистване не само в къщи, те измиват района в близост до религиозната сграда. Вярващите, които нямаха достатъчно място в стаята, постилаха своите черги точно пред храмовете и стояха за байрамската молитва на открито.

През 2022 г. Катедралната джамия на Москва прие повече от 250 хиляди вярващи. Надяваме се до 2024 г. още повече вярващи да дойдат да чуят думите на главния мюфтия.

Интересни статии...