Иван Купала през 2024 г.: коя дата

През 2024 г. празникът на Иван Купала пада от 6 юли до 7 юли - датата е постоянна и не се променя всяка година. Денят има много популярни имена: Бански, Слънчев кръст, Колосок, Ярило, Чистота, Иванов Петров, Иван Петровни и др. Традицията за организиране на празненства след лятното слънцестоене е останала от езически времена. Нощта след нея се смяташе за специална - човек можеше да попие силата на природата, да се пречисти от болести и несгоди.

История на празника

Древните славяни са почитали слънцето - Ярила. В деня, когато осветителното тяло се издига на максималната си височина над хоризонта, то вижда обектите си по-добре. Слънцестоенето е най-доброто време за обръщение към божеството.Но тъй като е невъзможно да се гледа слънчевият диск, празничните церемонии се провеждат след залез слънце. По време на ритуалите се искаше здраве, берекет, момите - достоен младоженец, младите - покорна булка.

Древните обреди дотолкова влязоха в кръвта на славяните, че те продължиха да почитат езическите богове след кръщението на Русия. Според каноните на православието такива празници се считат за греховни. Но християнските свещеници разбраха, че могат да предизвикат народен бунт, като забранят поддържането на древните традиции. Затова те се опитаха да изместят езическия празник, заменяйки Рождеството на Йоан Кръстител или Пророка и Кръстителя Йоан Господен.

Дата от календара се чества като празник в чест на раждането на бъдещия пророк при възрастни родители. При избора на времето те се основаваха на думите на светеца, чиято същност е - след моето раждане денят да намалява, нощта да нараства. При изчисляването на датата те използваха разликата между възрастта на Исус и Йоан според евангелските свидетелства.Замяната беше успешна. Тъй като светецът кръсти самия Господ, потапяйки го в Йордан, основата на обреда остана същата - всеобщо очистване. Древното име - Ярилов ден, беше почти забравено.

Според стария стил празникът на Иван Купала се празнува на 24 юни и името се свързва с основния обред, подобен на езическия. Хората се къпят, поливат се с вода, но вече в памет на кръщението на Исус Христос.

Обреди и обичаи на Иван Купала

Езическите и християнските традиции на Рождеството на Йоан Кръстител са толкова тясно преплетени, че е трудно да ги разделим. В нощта след лятното слънцестоене не можете да спите - злите духове излизат от резервоарите и могат да бъдат завлечени на дъното. Затова духовенството установи всенощно бдение. След него по време на утренята четат канона към св. Кръстител.

Църквата не подкрепя традицията на празника да се празнуват. По това време се провежда Петровският пост, популярно наречен "Петровка-гладна стачка" . За празнуване на Рождеството на Йоан Кръстител на този ден беше позволено:

  • увеличете броя на храненията до три;
  • готви риба;
  • сервирайте 2-3 чаши червено вино с вечерята.

Но жителите на села и села, отдавайки почит на Кръстителя, след вечерна молитва вървяха до сутринта. Извършваха церемония с „дърво за къпане“ – украсяваха бреза, след което я носеха в селото и я монтираха на площада или в полето. Около нея се извиха хоро, пяха се песни. След това изгаряха дърво, за да поемат естествената сила, прескачаха огъня. След полунощ започва истинско веселие - поливат се с вода, извършват се запъване (разменят си кръстове). След това жените станаха "наречени" сестри, ангажирани да си помагат цял живот.

Традицията за къпане на празника не се поддържаше навсякъде. Жителите на много села вярваха, че тъй като русалките и русалките напускат резервоарите в нощта на Иван Купала, можете да се гмуркате свободно. Други, че злите духове се крият в заливни равнини близо до брега, така че е по-добре да се ограничите до поливане един друг.

Най-известната празнична традиция, останала от езичеството, е търсенето на цвете папрат. Вярвало се, че цъфти точно в полунощ. Който го намери ще стане щастлив и богат. Момичетата оплитаха венци и ги пускаха надолу по реката, за да разберат за перспективата за женитба - от която страна заковат, от другата страна ще докарат сватовете. Обред за младите мъже е спускането на огнено колело от планината. Ако стигне до реката и падне във водата, сватбата ще е преди лятото.

Веднага щом падне росата, лечителите започват да събират лечебни билки. В деня на Иван Купала беше обичайно да водят децата със себе си в полетата и горите, за да берат растения. Те придобивали магическа сила само когато за първи път били докоснати от „човек с чиста душа“. Само лечителите, които посещаваха църквата за общото бдение, можеха да се справят без помощници.

Значения на Иван Купала

Ако добитъкът мине между огньовете на Купала, цялата година няма да боледува. Някои собственици сами извършиха церемонията - заведоха животните на огньовете, други се довериха на Божията воля, а през нощта плевнята на Купала не беше затворена. Други знаци:

  1. Дъжд в деня на слънцестоенето - лятото ще е горещо, гръмотевична буря - ядки няма да се родят.
  2. Небето е ясно на Купала - ще има много гъби през есента.
  3. Да чуете кукувица - до ранни студове, щурец - до мека зима. Срещата със змия е загуба на време.
  4. Нощта от 6 срещу 7 юли е звездна - ще има много зеленчуци
  5. Роса след нощта на Купала - до изобилна реколта от краставици.

Влюбените могат да разберат бъдещето си с помощта на стар езически обред. Те трябва да прескочат огъня, държейки се за ръце. Ще се окаже, че не се разцепват - ще се оженят. Ако зад тях изхвръкне сноп искри, те ще живеят заедно цял живот, в богатство и радост. Когато през 2024 г. е денят на Иван Купала, ще можете да ходите цяла нощ. Датата на празника се пада в нощта от събота срещу неделя, което означава, че ще можете да спите достатъчно през целия уикенд.

Интересни статии...