Ден на зъболекаря 2024: коя дата, дата, световен, международен

Един от професионалните празници - Международният ден на зъболекаря - през 2024 г. ще бъде отбелязан на 9 февруари. По целия свят лекарите от най-" ужасната" специализация ще приемат поздравления от благодарни пациенти. Но за почитане на техните помощници – зъботехници, асистенти, санитари и санитари, е отделена друга дата. Нека се опитаме да разберем с какво е свързано това разделение.

История и дати на празника през 2024 г.

Световният ден на зъболекаря 2024 ще бъде работен - днес е петък, 09.02. Номерът не е избран случайно. В църковния календар това е датата на смъртта на мъченица Аполония, която се разпространява през III век (249 г. пр. н. е.).) Християнска вяра сред езичниците. Неверниците заловили жената и започнали да я измъчват, като й вадили зъбите. Въпреки нечовешките мъки Светицата не се отказала от вярата си, а след това и самата стъпила в огъня. С нейното име се свързват форцепсите - незаменим инструмент за зъболекарите.

Още един международен празник, свързан със зъболекарите, се чества ежегодно на 06.03. Никакви кървави събития не са свързани с тази дата. Празникът беше насрочен да съвпадне с представянето на първата тренировка през 1790 г. Тя беше представена от Джон Грийнууд. Зъболекарят отговаряше за оралното здраве на един от най-известните американски президенти Джордж Вашингтон.

През 2024 г. Денят на стоматолозите без висше образование - протезисти, асистенти, санитари с тясна специалност се пада в сряда.

Престижна професия

Зъболекарите са добре платени и се отнасят с уважение. Веднага щом човек достигне определено ниво на просперитет, той веднага придобива „свой“ зъболекар. Често изглежда, че получаването на професия е доста лесно, дори не се нуждаете от висше образование.

Наистина до 70-те години на ХХ век в СССР зъболекарите ставаха лекари след завършване на медицинско училище. училища с подходящ профил. Нямаше достатъчно медицински работници и за кратко време се опитаха да запълнят дефицита.

Но от края на 80-те години към зъболекарите започнаха да се налагат други изисквания. За да станете добър специалист, стана необходимо не само да завършите института, но и да преминете сертификация. Освен това от специалистите се изисква да потвърждават своята квалификация веднъж на всеки 2 години.

Техници или зъболекари все още завършват медицински колежи (техникуми).

Традиции за деня на зъболекаря

Денят на зъболекаря, посветен на 06.03, се празнува ежегодно в екипите на денталните клиники. Лидерството в чест на тържествената дата често намалява продължителността на работния ден с 1-2 часа, позволява ви да организирате празници. За навременна помощ и доблестен труд, мед.служителите получават благодарност от колеги и пациенти. Последните подаряват цветя или подаръци. За да не се поставят зъболекарите в неудобно положение, не трябва да се предава нищо скъпо. Достатъчно е да подарите евтин сервиз за чай или кафе или просто да изпратите SMS.

Международният празник се отбелязва по-тържествено. Надяваме се, че зъболекарите ще получат поздравления за Деня на зъболекаря през 2024 г., както всяка година, от регионалните лидери. На тази дата най-добрите специалисти получават благодарности и награди. И предлагаме да поздравим познати зъболекари с пощенска картичка.

Семинарите и лекциите обикновено са насрочени за тази дата, където се говори за професионални постижения, както и опреснителни курсове. Бъдещите зъболекари поздравяват своите наставници и организират майсторски класове за млади хора, които учат в престижна специалност. Програми, посветени на хигиенните мерки за грижа за зъбите, са вградени в мрежата за телевизионно излъчване.

Наскоро в големите столични райони се появи още една традиция, която постепенно се разпространява и в малките градове. Дентални клиники организират дни на отворените врати на 02.09.

Всеки може да отиде безплатно на зъболекар, да провери състоянието на устната кухина, да научи как правилно да се грижи за зъбите си. Надяваме се, че в Деня на зъболекаря през 2024 г. всички областни и областни болници ще направят такъв прием.

Интересни факти за стоматологията

Лечението на зъбите е започнало още преди Христа.д. Още в древен Рим се е използвала бормашина, за да се отървете от болката, а щипките са били използвани за изваждане на зъби. Но дори в средновековна Европа лекарите не са се занимавали със здравето на устната кухина - всички манипулации се извършват от бани и бръснари (съвременни фризьори). Но през 1700 г. Луи XV одобрява нова специалност - стоматология. Но едва през 1920 г. стоматологията се появява в съвременния си вид - обединяват се специалисти от две специалности, занимаващи се с лечение на зъбите и лицево-челюстна хирургия.

Титлата "зъболекар" е въведена от Петър I. Той вярва, че е усвоил достатъчно тази специализация в Европа и е практикувал уменията си върху своите предмети.

Всяка година Денят на зъболекаря, отбелязван на 02.09, става все по-популярен. Целта на този празник е да издигне престижа на професията и да възпитава култура на грижа за устната кухина. В крайна сметка човешкото здраве зависи от нейното състояние.

Интересни статии...