Масленица през 2022 г.: коя дата, дата

Масленица е най-големият и забавен празник в християнската традиция, защото продължава цели седем дни

Понеделник 28 февруари до неделя 6 март 2022 ще отпразнуваме седмицата на Масленица или народния празник на Масленица, с нейните палачинки, сирена и кнедли със сирене, всички атрибути, които следват от този празничен ден - празненства, взаимно посещение и т.н. Масленица се провежда в Русия цяла седмица (седмица на Масленица) и в навечерието на Великия пост (с нейните ограничения за прием на храна), а също така се нарича и нарича по-рано - Седмица на сиренето или месото, а също и Широка Масленица.

Защо Масленица се празнува в продължение на седем дни?

Традиционно празникът на Масленица е разделен на 7 дни, всеки от които има собствена роля и име: Среща, Флирт, Гурме, Разгуляй, Вечер на свекърва, Сестрински събирания и Прощаваща неделя (изпращане на Масленица). В първите 3 дни на Масленица, наречена Тесната Масленица, е разрешено домакинството и домакинската работа, а в останалите 4 дни, известни като Широката Масленица, трябва да се забрави за бизнеса и почивката.

Какво трябва да направите във всеки от Маслените дни:

 • Среща - подготовка за тържествата, печене на палачинки, обличане на плашило.
 • Флирт - началото на народните празненства: улични забавления, посещения.
 • Гурман - роднини отиват един при друг, за да ядат палачинки.
 • Разходете се - продължението на празненства, кръгли танци, пеене, разходки с шейни.
 • Сборища на свекърва - зетят кани свекървата на празничен обяд или вечеря.
 • Снатови събирания - съпругата кани роднините на съпруга си на гости.

Последният ден на Масленица е Прощаващата неделя. На този ден е обичайно да се иска прошка и да се простят на нарушителите.

Следващите дни от празника започват да имат по-„личен“ характер и са посветени на определени роднини. На свекървите вечери (петък, 4 март), на петия ден от седмицата на Масленица, зетите канят майките на своите съпруги на гости, подреждат трапезата с палачинки и могат да бъдат поканени други гости. Съборите на снахата (събота, 5 март), които се падат на шестия ден на Масленица, са посветени на снахата и други роднини на съпруга си. Според традицията снахите ги канят да останат или да дойдат на гости сами, но със собствени продукти. Снахата също подарява снаха си.

На седмия ден от Маслената седмица - Прощаващата неделя или Провеждането (неделя, 6 март) - всички се молят взаимно за прошка и се почерпят за последен път с палачинки преди Великия пост. В края на празника на този ден тържествено се изгаря сламен образ на улицата.

Подготовка за старта на Масленица

Събота преди Масленица - Родителска. Това е специален ден, когато се помнят починали предци. За това палачинките бяха специално изпечени, което беше паметно ястие сред славяните. Първите палачинки бяха раздадени на монахини и деца с молба да си спомнят за заминалите си роднини. Палачинките бяха отнесени на гробището или поставени на перваза на прозореца. Според много историци печенето на палачинки първоначално не е било свързано с прославянето на слънцето сред древните славяни.

По време на вечерята в събота хората канеха мъртвите, за да споделят с тях празник. Остатъците от храна и съдове бяха оставени на масата до сутринта, като ги покриваха само с краищата на покривката.

Неделята, предшестваща Масленицата, се нарича месна неделя. В неделя беше обичайно да се готви обилно месно лакомство и да се яде до 12 пъти.

За пристигането на Масленица се подготвя предварително: изсипват се хълмове, от снега се изграждат крепости и градове. В навечерието на празника те със сигурност си взеха парна баня, за да отмият греховете и всички ненужни неща, натрупани през изминалата година.

Традиции и ритуали

Повечето от маслените традиции идват при нас от езическата митология. Основните атрибути на празника на Масленица са пируването и смелите забавления.Вярваше се, че човек, който не се забавлява в седмицата на Масленица, ще има късмет цяла година. Не беше обичайно да се пести от празнични разходи. В някои села те направиха работа в екип: заедно цялото село вареше бира и приготвяше почерпка. По традиция Масленица беше седмица на почивка и тържества преди началото на пролетните полеви работи.

Печене на палачинки

Най-популярната традиция за Масленица е да се пекат палачинки. Това ястие се свързва предимно с мемориално лакомство. По-късно горещата, кръгла и жълта палачинка стана популярно свързана с култа към слънцето. Всяка домакиня имаше лична рецепта за тесто за палачинки, която се предаваше от семейството им на семейството. Палачинките се сервираха не само с масло. Те са невероятно вкусни с пълнеж от мед, конфитюр, заквасена сметана, зеленчуци и плодове.

Но палачинките далеч не са единственото ястие от ястието на Масленица. Според обичая трапезата трябва да е богата и пълна с всякакви храни. Навсякъде в Русия се приготвяха торти, палачинки, пайове и пайове с различни пълнежи: зеле, гъби, риба, извара, ябълки … В Украйна и Беларус традиционните ястия бяха кнедли със заквасена сметана, сладкиши със сирене, чийзкейкове.

Катания

Характерна особеност на тържеството е пързалянето с кънки. Подредени бяха народни разходки от заснежените и заледени планини на шейни, шейни, брезова кора, създаващи весела „купчина мала“. В селата те със сигурност се возеха на тройка със звънци, впрегнати в празнично украсена шейна. В големите села се организираха цели шествия. На главната шейна беше монтиран стълб с колело, което символизираше слънцето. Ездата на специално построени люлки също беше широко разпространена.

Кукери

Буфони и кукери взеха активно участие във всички забавления и забавления. Обличането е ритуално действие за скриване на външния вид. Корените на обреда се връщат към древните ритуални мистерии, вероятно имащи елементи на народна магия за общуване с божества. Кукерът се характеризира с:

 • пъстър;
 • маска, скриваща лицето;
 • боядисване на тялото с различни бои и сажди;
 • шумни предмети (музикални инструменти, тресчотки);
 • неволеви движения: скачане, танцови елементи, въртене.

Руската традиция на прераждането има преки връзки с европейските карнавали. На Масленица кукерите, заедно с празнично облечени селяни, уреждаха танци и народно пеене.

Юмручни битки

Докато малчуганите щурмуваха снежните крепости, където кукерите скриха препарираната Марена, мъжете от местните села се събраха на юмруци. Те се биеха сериозно в ръкопашен бой, често уреждайки битки от стена до стена или „заселване до селището“. Вярвало се е, че пролятата кръв ще служи като добра жертва за земята за добра реколта. Клането имаше определени закони: беше невъзможно да се удари легнал човек, да се хване за дрехи. Победата се признаваше за страната, която вкара врага в бягство или го принуди да отстъпи.

Горящо плашило

Образът на Масленица е архаична идея за умираща и възкресяваща природа. На стълб с ритуално изображение те връзвали „науз“ - амулети или стари дрехи с клевета. Изгарянето на плашило е предназначено да се отърве от всичко лошо и остаряло. Ритуалът беше да се осигури плодородие през следващата земеделска година. За това пепелта, останала след изгаряне, беше разпръсната по обработваемата земя.

Дни на палачинката

Масленицата се подразделя на тясна и широка. Периодът от понеделник до сряда се нарича Тесната масленица, през който е разрешено да се работи в домакинството. В четвъртък, с настъпването на Масленица, всички дейности бяха спрени. Друг прякор за празника е широката бояриня.

Понеделник - "Среща"

В първия ден на Палачинката домакините започнаха да пекат палачинки. Младите хора търкаляха лед по пързалки и пързалки, подреждаха детски стихчета и забавляваха се със сняг. Вярваше се, че колкото по-нататък шейната се търкаля по планината, толкова по-силен е смехът и шумът, толкова по-богата ще бъде реколтата. Костюмирани с песни обикаляха дворовете и събираха неща за изгаряне.

Вторник - "Флирт"

Неомъжените момичета се подготвяха особено за този ден, защото шоуто се провеждаше за флирта. Всички ритуали на Масленица могат да се разглеждат като предшественик на бъдещото сватовство. Традиционните сватби, проведени през Великденската седмица, станаха успешен завършек за младите хора.

Сряда - "Гурме"

Името на деня подсказва, че основната му цел е да пирува с варени палачинки. Хостесите се състезаваха помежду си в умението да пекат палачинки, а гостите решиха кой ги направи най-вкусни. В сряда свекървата покани зетите на гости и ги угости с палачинки.

Четвъртък - "Разходка на широк"

Преломният момент на тържествата, когато тържеството достигна своя връх. Цяла Русия започна да ходи с разтърсване. Разхождаха се от сутрин до вечер - танцуваха, танцуваха в кръгове, пееха купони и песни, караха се на юмруци. Публиката беше забавлявана от глупаци.

Петък - „Свекърва на вечерта“

Игрите и тържествата в петък бяха предназначени да помогнат на младите хора да намерят достоен мач. Зетите изпратиха елегантни пратеници до свекървата, за да ги поканят на палачинка в замяна.

Събота - "Срещи на братовчед"

Младата съпруга покани сестрата на съпруга си (снаха) и й даде подаръци. Ако момичето не беше омъжено, в къщата бяха поканени самотни момчета.

Възкресение

Старите имена за последния ден на Масленица са Целовник, Проводник. Днес е по-известен като Прощаваща неделя. Краят на празника - публично изгаряне на пълнена слама на голям огън.

Масленицата е един от малкото тържествени празници, който се празнува широко днес. През 21 век не само селяните, но и жителите на града спазват древни ритуали: пекат палачинки, ходят на гости, организират тържества и изгарят символично плашило на кладата.

Интересни статии...