Лятно слънцестоене 2022: Коя дата

Лятното слънцестоене през 2022 г. е най-дългият ден в годината. Продължителността на светлинните часове на деня оказва влияние върху живота на хората, въпреки че те не винаги го забелязват. Независимо от това, здравето, имунитетът, настроението и психическото състояние на човек зависят от продължителността на времето, когато слънцето е над хоризонта.

На този ден Слънцето достига най-високата си позиция. Освен това, в края на юни и юли, той ще започне да се спуска под хоризонта, което прави дневната светлина по-къса.

Дата на лятното слънцестоене 2022

В деня на лятното слънцестоене слънцето по обяд се издига до максималната си височина спрямо хоризонта, а дневните часове продължават възможно най-дълго. Например в Москва на 21 юни ще бъде ярко 17 часа и 33 минути, в Одеса - 15 часа 49 минути, а във Воркута слънцето ще изгрее над хоризонта за месец и половина: от 30 май до 14 юли .

Дати 2022

Поради факта, че не всички години имат еднакъв брой дни, датите на равноденствие и слънцестоене са леко изместени.

 • Пролетното равноденствие през 2022 г. ще бъде 20 март.
 • Лятното слънцестоене пада на 21 юни.
 • Есенното равноденствие ще се състои на 23 септември.
 • Денят на зимното слънцестоене, когато слънцето грее за възможно най-кратък период от време, пада през 2022 г. на 21 декември.

Какво се случва на този ден?

Първо, нека разберем какво е лятното слънцестоене. В този ден можем да наблюдаваме най-късата нощ и най-дългите светлинни часове през годината. Вълшебно време, нали? Предците ни не се съмнявали в това.

Дати на празника:

 • 20 или 21 юни в Северното полукълбо (това са всички страни над екватора);
 • 21 или 22 декември - в Южното полукълбо (Австралия, по-голямата част от Латинска Америка и др.).

Точната дата зависи от годината, всичко е свързано с изместването в календара поради високосна година.

В астрологията на 21 юни Слънцето преминава от зодия Близнаци в знака Рак и започва астрологичното лято (периодът на Рак, Лъв и Дева).

Тържествени традиции и обичаи

В чест на честването на лятното слънцестоене нашите предци спазваха различни традиции и обичаи:

 • откри плувния сезон в отворени източници. Вярвало се е, че от този ден нататък злите духове, обитаващи водата, губят силата си, така че къпането става безопасно;
 • в най-кратката нощ те тръгнаха да търсят цъфнали папрати. Хората бяха убедени, че този, който успее да намери такова растение, ще придобие удивителни сили: той ще може да разбира езика на животните, да предсказва бъдещето и да привлича късмет за себе си.
 • прескачането на огньове, според езичниците, е помогнало да се очисти от всичко лошо;
 • момичетата плели венци и ги пускали във водата. Добра поличба беше, когато венецът изплуваше далеч от брега: в този случай момичето можеше да се надява да се срещне с годежа си през следващата година.

Обред за попълване с енергията на Слънцето

В този ден енергията от Слънцето е особено мощна, защото днес е пикът на нейното влияние. Ето защо е наложително да се възползвате от страхотната възможност, която се случва само веднъж годишно.

Ето какво трябва да направите:

 1. Отидете на природата рано сутринта: в гората, в парка или в селската къща. Препоръчително е да сте там още призори.
 2. Когато дискът на Слънцето е напълно над хоризонта, можете да започнете. Застанете на земята с боси крака, обърнати към Слънцето.
 3. Отпуснете се и затворете очи.
 4. Почувствайте как топъл енергиен поток се издига от земята през краката ви, той напълно ви изпълва.
 5. Ако не сте работили преди с енергии, тогава е напълно възможно да не почувствате нищо. В такава ситуация просто си представете как вълна от топлина преминава през вас до върха на главата ви.
 6. Застанете така около 30 минути, докато почувствате „бръмчене“ в тялото си или леко замайване и поклащане. Това е нормално.Подобни прояви са знак за зареждане на вашата аура с енергия.
 7. Вдигнете ръцете си нагоре, разтворете ги в страни с дланите нагоре. Помолете Слънцето да ви даде сила. Погледнете към слънцето, но не директно към него (това е опасно). Приемайте слънчевата енергия с благодарност.

В резултат на извършването на церемонията ще станете по-силен и по-харизматичен човек, ще придобиете самочувствие. Слънцето също премахва негатива от аурата ви.

Интересни факти

В деня на лятното слънцестоене, най-светлия ден от годината, се случиха много тъжни събития. Например, през 1633 г. известният италиански физик и астроном Галилео Галилей отхвърля доктрината на Коперник: той признава за фалшив факта, че Слънцето не се върти около Земята, но Земята се върти около Слънцето (на справедливост трябва да отбележим, че той беше принуден да се откаже от теорията) … И през 1941 г., веднага след лятното слънцестоене, започва Великата отечествена война.

Лятното слънцестоене се случва и на други планети от Слънчевата система. Например на Марс тя идва след няколко часа след земното, а на Уран се проточва цели 42 земни години.

По време на честването на лятното слънцестоене е обичайно да се изгарят огньове. Ето защо не е изненадващо, че именно на този ден е бил запален най-големият огън в света, който е достигнал височина от 40,5 метра. Записът е записан в Алесунд, Норвегия през 2010 година.

Лятното слънцестоене е особено обичано в Якутия. Там е най-важният празник през годината, само че сега се нарича Ysyakh.

Големи тържества на лятното слънцестоене се провеждат и в Стоунхендж. За да отпразнуват този празник, огромни тълпи от хора се събират всяка година до мястото, където се смята, че келтските друиди са изпълнявали своите ритуали. Между другото, само в деня на лятното слънцестоене всеки има право да докосва камъните на Стоунхендж (през всички останали дни е забранено докосването до древните камъни).

В древен Китай, в деня на лятното слънцестоене, янът е дал цялата власт на Ин: вярва се, че до 21 юни светът се управлява от ян, а след това - Ин (царуването на последния продължава до деня на зимното слънцестоене).

Прочетете също:

 • Петров пост през 2022г
 • Ден на ПВО през 2022г
 • Ден на духовете през 2022г

Интересни статии...