Занаят за баба стъпка по стъпка със собствените си ръце: най-добрите идеи и съвети, майсторски клас със снимка и описание, шаблони, схеми и примери

Бабите са специална категория хора. Някак неусетно успяват да сготвят вкусна храна, зашиват скъсани панталони, помазват счупено коляно, за да не го прищипва изобщо, съжаляват заради лоша оценка в училище и правят много други неща.

Ето защо внуците толкова обичат да посещават любим човек и да споделят най-съкровените му тайни. И, разбира се, отговори на любовта на баба. Не винаги е възможно да изразите чувствата си с думи, но занаятите за баба със собствените си ръце ще го направят по-добре от хиляда фрази.

Възрастните внуци могат да закупят доста скъп подарък в магазина, а на деца, които нямат собствени спестявания, може да се помогне да направят доста изненада със снимка на занаятите за баба си.

Снимките и снимките ще ви помогнат да изберете най-простото или необичайно творение от собствените си ръце и да го представите за всеки повод или да го дадете просто така.

Баби - те са толкова различни

Преди да решите как да направите занаят за баба, трябва да видите какво обича да прави любим човек в свободното си или работно време, защото някои баби продължават да работят. Например,

 • Баба, работеща в офис, може да се нуждае от необичаен канцеларски комплект, изработен от ролки от картон или тоалетна хартия;
 • За запаления производител можете да създадете оригинални саксии;
 • Феновете на занаятите ще оценят домашно приготвени легла с игла или кошници с топки.

Но има универсални занаяти, които ще зарадват всяка баба.

Кухненски текстил

Хубавите кухненски кърпи ще бъдат добър подарък за всяка жена. И ако бабата също обича да готви, тогава можете да допълните обичайния кухненски аксесоар с ръкавица с пещ, престилка и кърпичка. Такива неща могат да бъдат направени от голямо платно от плат или да използвате малки парчета, като ги свържете с помощта на пачуърк технология.

 • Обикновените кърпи, салфетки и покривки могат да бъдат бродирани с кръст със забавни петли и къщи, или бродирани с букети от цветя от сатен или монограми. Между другото, дори обикновена кърпичка може да бъде украсена с изискана бродерия и дантела и представена като подарък.
 • Просто трябва да поискате монета от всякакви номинали за такава изненада.
 • Ламелът ще се окаже от правилен триъгълник; ще бъде достатъчно, за да покриете добре краищата на тъканта.
 • Малка престилка може да се направи от квадрат от плат, като се подрязват краищата и се зашива върху сатенена панделка.
 • По-сложен занаят за баба от внучка включва зашиване на джобове или изработване на оригинална апликация, подрязване на престилка или изработка на дълга престилка, която покрива гърдите на домашен готвач.

Саксии

Всяка баба има поне няколко стайни растения. Оригинални ръчно изработени саксии за цветя ще помогнат за преобразяването на вашата домашна градина, като я запълнят с нови цветове.

За да направите малка сеялка, трябва само:

 • Празна кофа с майонеза;
 • Канап или дебел вълнен конец;
 • Лепило;
 • Декоративни предмети.

Процесът на създаване на оригинален пот е много прост:

 1. Кофата с майонеза е внимателно покрита с лепило.
 2. Върху нея са внимателно навити конци или канап. Основата не трябва да се вижда между завоите.
 3. Краят на конеца е допълнително покрит с лепило и внимателно поставен върху последните завои.
 4. Мъниста, кристали, изкуствени цветя, копчета, монети, черупки са залепени към готовата саксия.

Готовият занаят може да бъде украсен с обикновена сатенена панделка, така че саксиите ще изглеждат едновременно по-солидни и елегантни.

Можете по същия начин да украсите съществуваща саксия.Но в този случай трябва да се внимава нишките да не докосват водата, която може да попадне в тигана.

Саксии от стара книга ще изглеждат необичайно. За да направите това, в него внимателно се изрязват дупки за саксия, жилището на растението се вмъква в получения кръг или квадрат. Най-често по този начин се проектират кактуси, които не изискват много вода.

Цветя

Винаги популярни занаяти за баба на 8 март или на рождения й ден са цветята. Можете да ги направите от:

 • Цветна хартия чрез изрязване на ивици юфка и завиването им върху дървен шиш;
 • Гофрирана хартия, огъване на заготовката по начин на розови листенца;
 • Памучни тампони, създаващи невероятни кали;
 • Кръгове от хартия, изрязани под формата на венчелистчета и леко навити навътре;
 • Прежда с обикновена плетене на една кука;
 • Пластмасови бутилки, разтопени и огънати в необичайни ириси;
 • Сатенени панделки.

Между другото, атрактивни цветни занаяти също могат да се използват като декорация. С тях се украсяват домашно приготвени вази, кутии, пощенски картички, пана.

Масичка за кафе

Изработването на баба от внук предполага по-брутално изпълнение. Пример може да бъде масичка за кафе, изработена от плодови кутии. За да направите това, имате нужда от 4 шперплатови продукта:

 • Всеки контейнер е лакиран, монтиран на дълга страна и закрепен с къса страна към дъното на съседна кутия.
 • Стъклото е монтирано отгоре.
 • В получените рафтове се поставят книги, кошници за ръкоделие, вази, кукли.

За да може оригиналната маса лесно да се мести от място на място, по-добре е да прикрепите колела за мебели към дъното. Можете да допълните обзавеждането със стенен рафт, който да съответства на масата.

Емоции

Много често възрастният човек не се нуждае от сложни подаръци; много по-важно е да почувства любовта на своите прекрасни внуци. И най-простите отговори на въпроса: "Какъв вид занаяти може да направи една баба?"

 • Пощенски картички. Дори и най-малките деца могат да оцветят лист хартия или картон. Цветя, самата баба, къщата и слънцето, сладки животни могат да се превърнат в изображения на пощенската картичка.
 • Книжка с пощенски картички. За да направите това, ще трябва да заобиколите всички роднини и да помолите всички да напишат думи на любов и благодарност на обикновен лист от тефтер. Получените поздравления се поставят в направената пощенска картичка, целият занаят се пробива с перфоратор и се свързва с панделка.
 • Постер. На лист хартия на ватман е достатъчно да прикачите снимките на най-обичаната баба и да им направите забавни надписи.
 • Календар. За да направите това, можете да си купите готов календар (или сами да попълните числовата решетка), да го залепите върху лист хартия ватман и да запълните останалото свободно място със семейни фотографии.
 • Гала вечеря или закуска. И дори ако внуците все още не са готови да направят нещо по-сложно от сандвич, също може да се направи много красиво и необичайно творение. Например, нарежете хляб и наденица на сърце или създайте мънички канапета. Или можете да опитате и да приготвите торта от блат или торта "Картофи", която не изисква печене.
 • Самостоятелно отглеждан лимон или мандарина.

Занаятите за баба не изискват много време или усилия; те могат да бъдат направени дори от неща, които не са били използвани дълго време.

Част от любов и грижа, вложени във всяко творение, ще станат много по-ценни за любимия човек от най-скъпия закупен подарък.

Фото занаяти за баба

Интересни статии...