Курбан-байрам през 2022 г.: коя дата

Курбан-байрам през 2022 г. ще се празнува в целия мюсюлмански свят в продължение на няколко дни. Датата се определя от лунния календар, в който годината е с 11 дни по-малка, отколкото в григорианския. Курбан-байрам е тържествен, мюсюлманите обръщат много внимание на духовния и ритуален аспект, но има и народни традиции, свързани с този празник, които се различават във всеки регион.

Каква е датата на Курбан-байрам през 2022 година

Курбан Байрам е подвижен празник, такава характеристика е свързана с факта, че лунният календар се използва в ислямския свят. Също така, този празник е свързан с края на хаджа, той се пада на 70-ия ден след един от най-важните празници за мюсюлманите - Курбан-байрам. Според ислямския календар е от 10 до 13 Зул-Хиджа.


Курбан-байрам се счита за празник на жертвоприношенията. Това религиозно събитие се отбелязва всяка година в продължение на няколко дни в годината. През 2022 г. началото и краят падат на 9 (събота) и 12 (вторник) юли. Датата на жертвоприношенията се променя редовно, затова е важно вярващите да следват календара, за да знаят всяка година кога започва и завършва празникът.

Историята и значението на празника

Курбан-байрам се нарича Ейд ал-Адха от арабите, но това не променя същността на празника. Като основа за създаването на това тържество мюсюлманите взеха история от Корана, описваща изпитанието на пророка Ибрахим за лоялност към Аллах. Ангелът Джабраил му се яви насън и му предаде, че Ибрахим трябва да жертва сина си Исмаил на Всевишния.

Пророкът беше решен да изпълни заповедта на Аллах, затова взе сина си и отиде в долината на Мина, където щеше да го принесе в жертва. Но в този момент той чул гласа на Аллах, който го уведомил, че неговата лоялност и преданост са оценени от Всевишния. За готовността си да жертва най-скъпия - сина си, Ибрахим спечели благоволението на Аллах. В този момент Джабраил се появи и даде Исмаил на баща си и положи овен на олтара.

В дните на Курбан-байрам паметта на този пророк се почита и се правят жертви. Всеки благочестив мюсюлманин може да направи жертва - сам или като част от група. Месото на жертваните животни се разделя на три части: едната от тях се яде, втората се подарява, а третата се дава на нуждаещи се.

Както се празнува Курбан-байрам

След като научили коя дата ще бъде религиозното тържество, мюсюлманите по целия свят започват да се подготвят за него предварително. Когато празникът наближи, 10 дни преди него мюсюлманите започват да постит, а най-отдадените също отиват на поклонение.

Хадж е едно от най-важните религиозни задължения на всеки мюсюлманин. Това е поклонение до свещените места за исляма. Верните тръгнали на пътешествие 1,5 месеца преди началото на дните на жертвоприношение. Според ислямските вярвания всеки мюсюлманин трябва да извърши хадж поне веднъж в живота си.

В първия ден на тържеството верните стават рано, къпят се и отиват в джамията. Първо, има обща молитва, след която имамът чете Корана и говори за значението на празника, както и за същността и значението на жертвата. След ритуалната част вярващите празнуват у дома, посещават и приготвят традиционни лакомства.

Съвременни традиции и обичаи в различни страни

В мюсюлманските страни дните на празника се обявяват за почивни дни. това са нормални работни дни. Когато празникът започне, истинските мюсюлмани се опитват да насрочат жертвата. Жертвата винаги се носи от човек, който казва кратка молитва: „Бисмилахи! Аллаху Акбар ".

За жертвоприношение се избират само най-добрите животни, без недостатъци и пороци.За един човек се жертва овен или овца; тя не трябва да е бременна. За семейство до 7 души може да се жертва крава или камила. В ислямските страни ритуалите се провеждат на територията на джамии; са създадени специални ритуални обекти за жертвоприношения.


Съществуват и други традиции, свързани с празника Курбан Байран сред мюсюлманите и са актуални в момента. Най-често срещаните са изброени по-долу.

  1. По време на празниците е обичайно да посещавате роднини и приятели.
  2. Също така, след посещение на джамията, верните отиват да посетят гробовете на своите починали роднини. Понякога се принася жертва за починалите, ако те са поискали да го направят през живота си.
  3. Мюсюлманите дават подаръци на роднини и приятели. Този празник се счита за един от най-значимите в исляма, така че подаръците се приготвят по подходящ начин.
  4. В дните на жертвоприношения е обичайно да се оказва помощ на бедните и нуждаещите се хора, така че вярващите отделят част от доходите си за благотворителни цели.
  5. Жените подреждат трапезите, приготвят традиционни национални ястия и много сладкиши, които се сервират на съседи, както мюсюлмани, така и представители на други религии.

Празничната трапеза на този ден задължително съдържа ястия от месото на жертвата, донесена на Аллах. Преди да ядат, мюсюлманите се молят, благодарят на Аллах и искат благословии.

Поздравления за Курбан-байрам

Тъй като това е мюсюлмански празник, обичайно е да се поздравяват само представители на тази религия. В дните на Курбан-байрам е обичайно да се пожелават благословиите на Аллах, неговото благоволение и мир. На този ден те си пожелават здраве, просперитет - духовен и земен.

Ето примери за текстови поздрави в чест на Курбан-байрам:

  • „Честит празник! Нека Аллах премахне неприятностите от дома ви и да благослови семейството ви “;
  • „На този светъл празник на Курбан Байрам, Аллах да ви даде мир и тишина, да хвърли светлина върху вашия жизнен път и да се скрие от нещастията“;
  • "Нека Аллах да се смили на този ден и да изпрати благословията си в дома ви!"

Курбан-байрам през 2022 г. ще се празнува, както винаги, на 70-ия ден след Курбан-байрам. В зависимост от календарите, използвани в различните държави, датата може да се промени леко. Този важен за мюсюлманския свят празник ще обедини представители на всички етнически групи, изповядващи исляма, в един единствен молитвен импулс.

Интересни статии...