Какво трябва да се изхвърли преди Нова година? Пълен списък на ненужните неща!

Още от детството всеки от нас е силно убеден, че Нова година не е просто поредният обрат на планетата около слънцето. И не новозакупен календар на стената на кабинета. И дори онази празнична, весела и вълнуваща суматоха около коледното дърво и трапезата, преливаща от храна.

Нова година е всеки път - животът е като чист лист. Това е очакването за чудо и вярата, че то със сигурност ще се случи. Кремълските камбани ще ударят и всичко ще продължи по нов начин!

Точно сега е моментът да разгледате дома си с критично око и да разберете - къде ще се побере този нов?! В ъгъла е самотно подслонена счупена прахосмукачка, към която ръцете никога няма да стигнат, за да я оправят. На хладилника има депозити от стари касови бележки (бюджетно планиране, така е трябвало да се нарече), в килера има планина от дрехи, които е жалко да се изхвърлят, а на балкона … не?

Наложително е да се отървете от стари, ненужни неща. Освен че затрупват и без това малките ни жилища, те натрупват прах вътре в себе си. Различни акари, молци и други паразити се размножават и размножават в недрата на този боклук, причинявайки алергии и други неприятни заболявания. Гостите, пристигащи във вашата къща, могат да бъдат неприятно изумени от изобилието на всякакви боклуци във вашия апартамент, докато вие просто не го забелязвате с „размазания“ си вид.

Не винаги е нужно да изхвърляте стари неща в кошчето.

На някои може да се даде „втори живот“, защото дрехите, които са станали твърде малки, или книгите, които не се четат, не са необходими лично на вас. Но точно сега, точно в този момент, някой много би искал да може да облече тези сладки „варени“ дънки и да прочете онази проста любовна история.

Откъде да започнем?

Различни статии в медиите ви съветват да започнете да сортирате развалините по зони: балкон, килер, кухня, коридор и т.н. Всъщност психологически не е много оправдано: съществува голям риск да висиш в една зона, да грабиш стари неща, да четеш откритите бележки, да изглаждаш с любов смачканите билети за театър преди две години или да пробваш рокли от първата година на института и отдаване на спомени.

Много по-удобно е да се разхождате из стаите, събирайки еднотипни неща, които се съхраняват без употреба, и след това да ги сортирате на няколко купчини: за изхвърляне, в службата за социално подпомагане, за раздаване на роднини и приятели и - добре , това се случва - за ваша собствена употреба.

Какво трябва да работиш?

За да може голямата ви работа да се отърве от ненужните неща да бъде продуктивна, а предпазителят да не изчезне след първия час на търкаляне със стари неща, трябва правилно да се подготвите.

 • Изберете предварително свободен ден. Настройте се за досадно ровене из шкафове, чекмеджета и чекмеджета. Дайте си думата да не оставяте настрана полуизгнилите детски рисунки, които вашето малко дете е донесло от детската градина преди десет години, и да не разберете в съзнанието си къде бихте могли да използвате тези древни, но напълно изчистени завеси на прозорците. Повярвайте ми, до края на деня ще бъдете изтощени физически и психически, така че се запасете с неща, които ще ви помогнат да повишите морала си. За някои това е музика, за други е нещо вкусно, което е изключително рядко да се поглезите, докато други не могат без специален вид терапия: посещение на спа център, пазаруване или кафене в края на работата.

Чувствайте се свободни да се възнаградите за работата, която сте свършили. И следващия път с натрупаните депозити ще се работи с много по-голямо плам и плам.

 • Подгответе контейнери за събиране и сортиране на неща.Това могат да бъдат торби за боклук, найлонови торбички, кутии. Не забравяйте да подготвите кутия за откритите полезни неща - такива със сигурност ще има! И нека бъде само кутия - така че всичко да се вижда веднага.
 • Работеща прахосмукачка, метла, кърпи за избърсване на прах и мръсотия, кофа с вода - всичко това са елементи за "бърза реакция". Изчисти мястото на отломките - веднага го почисти.

А сега нека поговорим конкретно за това от какво можете да се отървете в определен жилищен район.

Коридор

Коридорът е мястото, където най-често се съхраняват предмети, загубили своята цел и нужда. Стари вестници, износени обувки, ключове за стари брави, касови бележки, празни и полупразни бутилки парфюм и други продукти с козметична мисъл - какво идва под ръка непосредствено преди да излезете от къщата и какво се сгъва в чекмеджета веднага при влизане във вратата и се слага на рафтовете. Къде безопасно и забравено.

Кухня

Свещено място за всяка домакиня. Точно защото всеки от членовете на семейството обича да бъде в тази приятна зона във всяко отношение, тук се натрупват толкова много неща, които трябва да бъдат унищожени или разпределени.

Какво може да се изнесе от кухнята и всички ще бъдат само доволни:

 • Чипирани и стари ястия. Да предлагаш на гостите е неудобно, самото ядене от него е неприятно. По-добре е да извадите такива чаши, лъжици и чинии от дома, а след това да си купите нова, искряща и интересна посуда.
 • Пълнени найлонови торбички в батерията - „за повторна употреба“, чаша с остатъци, парцали за почистване на масата, които е страшно да вземете в ръка, стари гъби за миене на съдове, чакащи по-добри времена; дълго неизползваните пластмасови контейнери за храна са просто място за размножаване на прах и неприятни миризми. Изхвърлете го веднага!
 • Неизползвани домакински уреди. Ако тя е лежала в дълбоки кошчета повече от година, в очакване на ремонта, който не е завършен, най-вероятно това няма да се случи. Никога. Тъй като вече имате друг тостер, месомелачка или кафемелачка, която да замести счупените - със сигурност или сме готови да си изядем шапките. Ако оборудването е изправно, но като цяло можете да се справите добре без него, да го дарите или продадете на някой, който наистина се нуждае от него.
 • Кухненски прибори - кърпи, избледнели от стотици измивания, напълно замърсени престилки и поставки - всичко това не допринася за повишаване на апетита и желанието за готвене. В шкафчетата вероятно ще намерите скъсана торба с насипен продукт, избутан в далечния ъгъл (добре е, ако се справите без зърнени бъгове). Разклатете и всички подправки - без съжаление изхвърляме тези, които са загубили валидността си.
 • Преди да излезете от кухнята, погледнете в хладилника. Тук много хора съхраняват лекарства. Тези, които са с изтекъл срок на годност, са просто опасни за по-нататъшно съхранение - ще разчитате на тях в случай на заболяване и те не само няма да помогнат, но и да навредят. Опитайте се незабавно да замените изхвърлените основни лекарства с нови.

Баня

Ще бъдете изненадани колко места в тази малка стая, където можете да скриете различни предмети, а след това безопасно да забравите за тях. Скъсани домакински ръкавици, бутилки с остатъци от шампоан на дъното, полуизцедени туби с паста за зъби, използвани самобръсначки за еднократна употреба - това не е пълен списък. Като се има предвид атмосферата на висока влажност в тази стая, дори ежедневните неща могат бързо да се влошат тук: прахът за пране в картонени кутии сладкиши и се превръща в камък, а сапунът може да се "разтопи" в ръцете и да остави локви от слуз в сапунерката.

Приемете го за даденост - тоалетната и банята трябва да бъдат основата на хигиената и чистотата. Всичко, което не се вписва в тази рамка, трябва да бъде унищожено или изнесено от помещенията.

Гардероби, шкафове, гардероби, скринове

Този тип мебели ни приветстват във всяка жилищна зона: хол, детска стая, спалня … Какво трябва да търсите в тях за изхвърляне:

 • Сушени ароматизирани сашета;
 • Козметични аксесоари - спирала, сенки, червило - с изтекъл срок на годност или такива, които не са били използвани поне 6-7 месеца;
 • Счупени писалки, сухи флумастери, мъниста и други канцеларски материали, при вида на които онемяват;
 • Дрехи, които никога няма да бъдат полезни на никого: стари бикини, чорапи без чифт, чорапи с дупки (дори сдвоени, едва ли някога ще се носят), изперени тениски (дори не мислете да ги носите у дома - вашето домакинство заслужава повече уважение към тях), неща от евтина синтетика, както и в макари и петна;
 • Спално бельо, което е силно износено, както и избледняло и необичано;
 • Бижутата, закупени отдавна, загубиха блясъка и красотата си, които дори децата се срамуват да дадат за играчки.

Какво друго да изхвърлите от живота?

Случва се така, че апартаментът е чист и подреден, всички неща са на местата си, наоколо няма нищо излишно, но душата е мрачна, защото някои от предметите на рафтовете и в килерите са подарени от някой на случаен принцип, направете не се вписват в интериора или просто носят лоши спомени.

Отърви се от тях. Прехвърлете, предайте в магазин за спестовност, продайте на онлайн търг и т.н. И в замяна купете това, което ви харесва, което носи топлина и комфорт. Кой каза, че доброто настроение не може да се купи в магазин?

Проверете телефона си и изтрийте контактите на хора, с които не сте общували от няколко години и е малко вероятно да се обадят.

Опитайте се да погледнете ситуацията в апартамента с очите на гост, който влиза за първи път в къщата. Може би подсъзнателно отдавна сте разбрали, че старият диван в хола не го украсява и кухненската маса трябва да бъде заменена с нова в продължение на няколко години. И само навикът към тези неща ви попречи да ги възприемате като обекти, които се нуждаят от изключване от жизненото пространство.

Отпускът не може да бъде изхвърлен

Вариант на сценария, според който в края на подреденото всичко, което попадне под ръка, лети в торбата за боклук е много вероятно. И така, къде е границата, по която определяме, че нещото не трябва да се изхвърля, а трябва да се запази?

 • Добри стари дрехи могат да бъдат предадени на службата за социална подкрепа. Те също винаги са щастливи да приемат играчки, книги, дискове с филми и игри, използваеми канцеларски материали;
 • Парцалите са постоянно търсени в гаража - и вие имате достатъчно, и съседът ви на блока ще бъде щастлив;
 • Антики и стари предмети са склонни да растат всяка година и продажбата им може да обогати правнуците ви. Най-важното е да не се вземат предвид реколтата на някакво старо ватирано яке или шапка с ушички, които са открити в дълбините на мецанина;
 • Не е необходимо да изхвърляте бебешки неща в добро състояние - вашите приятели или роднини с бебета винаги ще се радват да ги видят.

Може би има няколко елемента във вашето поле за освобождение в момента, които определено никога няма да имате нужда. Но вие ясно разбирате, че тези неща са напомняне за най-добрите, най-щастливите моменти от живота ви.

Оставете ги при себе си. Наближава Нова година и душата замръзва в очакване на чудо. Може би утре в живота ви ще влезе нещо ново, приятно и мило, вместо ненужното, което е останало през старата година. Но със сигурност ще знаете - каквото и да се случи, винаги ще имате чистота в къщата, ред в шкафове и рафтове и вашите три любими стари ненужни неща.

Интересни статии...