Плетене на една кука бикове: 10 модела с описание за Нова година 2021

Всяка година от дванадесетгодишния цикъл на източния календар се управлява от собственото си животно-покровител, което е любимо на продавачите на календари и различни сувенири. В навечерието на 2021 г. милиони фигурки и изображения на бикове и крави ще бъдат разпродадени и ние предлагаме сами да направим символ на новата година и да плетем Бика на една кука.

Съдържание:

 • Символ на 2021 година и нейният характер
 • Инструменти и материали за плетене на бикове
 • Сглобяване на играчката и натъпкване
 • Безплатни майсторски класове и схеми с описания
 • Видео урок за плетене на играчка Бик на коледно дърво
 • Идеи за вдъхновение

Символ на 2021 година и нейният характер

Новата година според източния календар ще се проведе под егидата на Белия (или Златния) Метален бик. Символът на 2021 г. се отличава с бавност, усърдие, надеждност, сила и решителност, поради което неговите действия (събития) през следващата година ще бъдат волеви, решителни, благородни и мъдри. Според прогнозите на астролозите, Годината на Вола е време на промяна.

Но докато това все още е в безграничното бъдеще, можете да намерите нещо за себе си, което да ви помогне да проявите трудолюбие и старание - любимите качества на покровителя на новата година. Например, научете се как да плетете на една кука и да направите играчка под формата на сладък Бик със собствените си ръце.

Инструменти и материали за плетене

И така, за работа ще ви трябват:

 • Преждата е основният материал за работа. В занаятчийските магазини има голямо разнообразие от конци, в които лесно се губите. За да плетеш Вола на една кука, можете да вземете:
 1. прежда "Ирис" - тя е идеална за малки амигуруми, тъй като нишките са доста тънки, но поради естествения състав това е скъп материал;
 2. акрилните нишки са най-икономичният вариант, те са много меки на допир и имат широка цветова палитра;
 3. памучна прежда - подходяща за опитни плетачи, прави добре оформени изделия с плътна плетка;
 4. вълнени конци - техният плюс е естествеността, а минусът им е непрактичен, тъй като след измиване работата може да загуби формата си;
 5. плюшена прежда - от нея можете да плетете играчка с мек допир с имитация на животинска коса.
 • Куката се използва по-малка, отколкото за плетене на дрехи, тъй като детайлите са плетени в единични колони за плетене на една кука в кръг, така че да няма дупки и пролуки, в които пълнежът да пълзи навън. За тънка прежда е подходяща кука номер 1-1,5, за по-дебела - 2 и по-висока. Може да бъде направен от дърво, пластмаса или метал.
 • Ножици - необходими за прерязване на конеца. Можете да вземете "чапли" с тънки остриета или такива, които ще се справят с тази задача.
 • Игла - използва се в процеса на сглобяване на играчка. Трябва да има достатъчно голямо „око“, за да побере нишката, която е била използвана за плетене. Това може да бъде циганска игла или специална пластмасова.

Готови декоративни елементи - за декориране на играчката могат да се използват готови очи, мъниста, мъниста, пайети и други декоративни елементи.

Също така, за да придадете обем на продукта, ще ви е необходим пълнител, но по-подробно ще говорим за него по-късно.

Сглобяване на играчката и натъпкване

Когато всички детайли на плетения бик са готови, забавлението започва: продуктът трябва да се натъпче и сглоби. Първо, на всички отделни детайли трябва да се придаде обем. Като пълнител можете да използвате:

 1. синтепон - плат от синтетични влакна; неговият плюс е хипоалергенност, недостатък - от често измиване може да се загуби на бучки, поради което не е подходящ за играчки, с които детето често ще играе;
 2. holofiber е синтетичен пълнител под формата на топки, който е удобен за пълнене както на големи, така и на малки части; не се заблуждава, не задържа влага, не предизвиква алергични реакции.

Не се препоръчва използването на естествени материали като памучна вата, пера, пух и вълна като пълнител. Те правят продукта по-тежък и могат да причинят алергии.

Съвет! Не можете да напъхате детайлите твърде плътно. продуктът трябва да остане мек и да не е твърд като камък.

След това трябва да нарежете всички части заедно с помощта на щифтове и след това да ги зашиете на място.Завършвайки плетенето на отделни части, майсторките трябва да оставят парче конец, което след това да се използва за шиене на работата заедно.

Последният етап е регистрацията. Трябва да шиете върху очите, носа и други декоративни елементи.

Не се опитвайте да вървите бързо и използвайте супер лепило. Очите, в най-добрия случай, могат да се отлепят в най-неподходящия момент или лепилото може да изгори дупка в платното, реагирайки с него и напълно да съсипе работата.

Безплатни майсторски класове и схеми с описания

След като изучихте всички основи на правенето на плетени играчки, можете да изберете вола, който харесвате, и да се захванете за работа. За опитни майсторки тази статия предоставя подробна схема с описание на плетене и сглобяване на бик от прежда Alize Puffy.

За начинаещи майсторки, които се затрудняват да разберат обозначенията на модела за плетене, безплатен видео майсторски клас ще ви помогне. От селекцията всеки ще може да избере Бик по свой вкус и вратовръзка, използвайки видео инструкция. Всеки майсторски клас може да бъде изтеглен на нашия уебсайт абсолютно безплатно, без да се страхувате, че освен това ще получите вирусна заплаха за вашия компютър или смартфон.

И тук сме събрали схеми на Бичков от филц. Отидете и изтеглете безплатно!

Майсторски клас от Анна Федорова

Автор на схемата: Светлана Гребнева

Автор на схемата: Евгения Кирюхина

За следващата играчка ще ви трябва дебела синтетична прежда. Можете да изберете новост с лурекс, тогава амигуруми ще се окаже наистина новогодишна.

Автор: Наташа Невеселя

Автор на схемата: Виктория Кравченко

Схемата е изготвена от: Елена Емелянова

Автор на схемата: Олга Пилипонис


Вижте какво сладко семейство на Бичков! Те могат да бъдат засадени под дървото или да бъдат поднесени за спомен на приятели и познати.

Схема от Елена Емелянова


За да постигнете ефекта на изразително лице, както е на снимката по-долу, след като завършите плетенето, можете да оцветите очите на играчката с обикновени козметични сенки.

Майсторски клас от Михетова Светлана

Видео урок за плетене на играчка Бик на коледно дърво

Следващият видео урок описва как да плетеш бик на една кука - символът на 2021 г. Играчката за коледно дърво е направена практически без шевове, ушите и краката са вързани в процеса на плетене и са пришити само рога и муцуна. Майсторката разказва и как да фиксирате сатенена панделка, за да може Бикът да бъде окачен на коледното дърво.

Идеи за вдъхновение

Плетеният на една кука бик може да бъде не само символ на новата 2021 г., но и интериорна кукла или любима играчка на детето. За да създадете своето уникално животно от нишките, можете да използвате не само готови майсторски класове, но с достатъчно умения и идеи за плетене на една кука от следващите снимки.

Интересни статии...