Направи си сам порцеланови занаяти: 125 снимки на идеи и красиви занаятчийски дизайни. Майсторски клас за начинаещи

Вълшебният порцеланов свят е привлекателен и примамлив. Фигурки на камината или услугата зад стъкления бюфет са атрибути на една отминала епоха. Да направиш порцеланов занаят със собствените си ръце означава да съживиш тайната, която се крие в собствената ти душа.

Можете да покажете естетически или утилитарен подход - нещото пак ще се окаже уникално и за разлика от стандартизираните мостри, подпечатани в Китай. Ще бъде чудесен подарък за всеки повод.

Процес на изработка на порцелан

Класическият (професионален) порцелан преминава през 3 етапа на изпичане. Подготовката за производство включва задълбочено месене на формовъчната маса и запълване на подготвената форма с нея. Когато детайлът изсъхне, той се изважда и се оставя да изсъхне за няколко часа / дни.

Следва почистване и полиране. Тук можете да използвате и техники като прорези и вложки. Дръжките се залепват на чашите на ръка. Извършва се първата стрелба - т.нар. „Боклуци“. След него продуктът придобива достатъчна здравина и не може да се счупи право в ръцете от лек натиск.

Остъкляването с бяла или цветна (напр. Кобалтова) глазура завършва предварителната обработка на продукта. Задължителен етап от технологията е измиването на дъното, т.е. мястото, където продуктът е в контакт с повърхността, като го почиства от слоя глазура.

Ако това не бъде направено, по време на изпичането продуктът ще се придържа към печката. След втората стрелба - т.нар. „Полив“ - той вече придобива формализиран вид и може да се използва в ежедневието. (Изключение е този вид майолика, която не е остъклена).

Декорирането на остъклен полуфабрикат може да включва:

 • Рисуване с бои,
 • Наслояване в злато
 • Залепване на ваденка.

За фиксиране на шаблона, приложен по някой от горните методи, се използва третото изпичане - т.нар. „злато“. След това продуктът може да се измие на ръка или в съдомиялна машина и да се пусне в продажба.

Занаятчийски идеи

У дома описаният процес не може да се извърши. Нито една газова фурна не достига температурата, необходима дори за първото изпичане.

Как да направя домашни занаяти от порцелан стъпка по стъпка?

 • За да направите това, трябва да овладеете една от най-новите технологии - студен, или течен, порцелан. За разлика от полимерната глина, тя се основава на смес от нишесте, лепило и масла, подобна на пластилин и е в състояние да се втвърди, придобивайки сила.
 • Снимката на порцелановите занаяти показва колко очарователни и правдоподобни са продуктите, колко малко приличат на оригиналния материал - глина, колко близо до съвършенството, въпреки липсата на специални умения.

Проблеми при направата на порцеланови занаяти

 1. Уважително отношение. По време на производствения процес формулярът не трябва да се изпуска на пода или да се правят други остри манипулации. Всяко невнимателно движение - и всичко ще слезе в канализацията. Пукнатини, отпадане на дръжки, изсипване са неизбежни повреди.
 2. При стрелба трябва да се пазите от изгаряния - както от повърхността на печката, така и от повърхността на самия продукт;
 3. Време на излагане. Порцеланът трябва да се изпича в строго съответствие с технологичната схема. Правилно избраната температура и периодът на изпичане ще запазят непокътнати както самия продукт, така и нанесения модел, и по-специално напластяването на златото;
 4. Артистични умения. Както при всеки необичаен материал, порцеланът изисква специално боравене. Боите и наслояванията не лежат върху повърхността му по същия начин, както върху плосък лист хартия. Това трябва да се вземе предвид, когато ги пишете на четка и ги нанасяте в съответствие с модела.

Направи си сам крехка красота

Порцелановите занаяти за начинаещи ще включват елементарните предмети, предлагани за домашно изкуство, като:

 • Фоторамки,
 • Стойте,
 • Буркани за мед,
 • Чаши,
 • Мъниста,
 • Най-простите играчки.

Изработването на порцеланови занаяти е лесно и просто, ако имате навика на ръчен труд и богато въображение. Можете да се съсредоточите върху собственото си развито въображение и опит или да напишете подходящи изображения от тематични албуми или от Интернет.

Видео инструкциите с подробен запис на целия технологичен процес са идеални за тези, които за първи път са се сблъскали с необходимостта да направят занаят.

За да направите високо художествени порцеланови занаяти, по-добре е да отидете на тематичен майсторски клас или да се консултирате с опитен майстор.

Тогава положените усилия няма да са напразни. Приятно изглеждащо нещо ще остане незабравим сувенир в продължение на много години, давайки радост от дните, прекарани заедно за творчество.

Технологично разнообразие у дома

Студените порцеланови занаяти включват предмети като:

 • Цветя (най-лесно се получават рози и люляци),
 • Бижута (висулки за обеци, мъниста за висулки и гривни),
 • Наслоявания за обикновени керамични чаши, чайници, захарни чаши - под формата на венчелистчета и пъпки от лилии, рози, маргаритки и др.,
 • Рамки за стенни часовници,
 • Миниатюрни кутии под формата на плетени кошници,
 • Фоторамки,
 • Прости фигурки на животни - охлюви, таралежи, калинки, сови, котки. Ако желаете, можете да направите снежен човек или Дядо Коледа.

Студеният порцелан не изисква изпичане. Не се допуска пряка слънчева светлина. Той се "страхува" дори от въздух, така че ще трябва да се съхранява под специален филм.

Масата за производство може да се купи готова в магазина, или можете да я направите сами.

За да направите течен порцелан със собствените си ръце и след това да направите занаяти от него, трябва да подготвите маса за формоване. Има няколко опции за неговите компоненти:

 1. Нишесте + PVA лепило + крем за ръце + зехтин + бяла акрилна боя;
 2. Тапетно лепило с нишесте в състава + сода за хляб + глицерин или вазелин + вода + препарат за миене на съдове.

След извайването продуктът трябва да бъде боядисан и изсушен старателно. В зависимост от плътността на масата и дебелината на продукта това ще отнеме от няколко дни до няколко седмици. Можете да го ускорите и да го направите във фурната.

Порцелановите занаяти „направи си сам“ ще бъдат високо оценени, ако са направени умело и фино, ако темата им е подходяща. Например, направени за Световното първенство по футбол, те ще намерят огромно търсене от фенове и фенове.

Или направено, като се вземат предвид особеностите на историческото развитие, то ще намери достойно място за себе си в училищен музей или исторически кабинет.

Снимки на порцеланови занаяти

Интересни статии...