Сценарий Новогодишно парти 2022 в детска градина (в предучилищна образователна институция)

Нова година е любимият празник на палавите деца и новогодишното парти може да бъде неговата кулминация. За да успее една приказка в детската градина, трябва да обмислите всичко до най-малките подробности, да вземете предвид възрастта, предпочитанията на децата и да изберете добър сценарий.

С децата трябва предварително да научите стихове, песни, танци, да обсъдите маскарадни костюми, но не е нужно да ги посвещавате на сюжета на магическо действие. Новогодишният сценарий за утренята трябва да превърне младите зрители в участници в удивителните приключения на Дядо Коледа, Снежанка и, разбира се, негативни персонажи, без които не може да се справи нито една приказка. Ето една от опциите.

Сценарий на утренята "Баба Яга и Леши срещу …"

Герои:

Снежанка, Дед Мороз (DM), Снежен човек, Баба Яга (BY), Леши

Звучи забавна мелодия. Малки участници, придружени от учител, влизат на верига в залата, където родителите и други поканени гости чакат и застават на полукръг близо до елхата. Появява се Снежният човек, който ще бъде домакин на този празник.

Опитах, бързах да те видя,
Покрих всичко със сняг,
За да накара дървото да блести
Украсена със светлини
Нашата вълшебна Нова година.
Дядо Коледа е на път да дойде.
Междувременно го чакаме,
Да започнем кръгъл танц.

Към новогодишна песен децата правят два или три кръга на кръгъл танц, възрастни също могат да се присъединят. Водещият предлага да разгледа коледното дърво, да се възхищава на красиви играчки, мишура. Музиката спира, децата заемат местата си.

Снежен човек:

Нашето зелено дърво за красота е добро за всички. Но, колкото и да се опитвах, светлините не горят върху него. Очевидно не мога да го направя сам. Нека се обадим на помощ на Снежанката.

Всичко в хор няколко пъти:

Сън-ху-роч-ка!

Снежният човек се развесели, за да стане шумно, забавно. Ако е тихо, нека се присъединят възрастните.

Появява се Снежанката:

Здравейте моите малки приятели! Колко си умен, дървото е толкова красиво. И това, че лампите не изгарят, не е проблем. Да кажем заедно вълшебните думи: "Едно, две, три, новогодишно дърво, изгори!"

Всички силно в хор повтарят фразата, гирляндът се включва. Снежното момиче продължава:

Така че коледното дърво е искрящо
Дядо Коледа се втурва към нас с шейна.
Кой ще ни чете стихове
Или ще изтанцува хитро танц?

Децата се редуват или застават в линийка и четат стихове, подготвени предварително. Домакинът ги похвали и ги кани да танцуват. Пуска се песента „Icy Palms“ или друга песен по ваш избор. Трябва да се опитаме да включим всички деца и желаещи възрастни в танца.

Снежен човек:

Приятели, какво мислите, загуби ли се Дядо Коледа? Нека го повикаме заедно.

Всички се обаждат на Дядо Коледа.

Към мелодията на мотивите „Бабок-Ежек“ от карикатурата „Летящият кораб“ се появява колоритна двойка: Баба Яга и Леши. Те влачат огромна торба с подаръци. Всъщност той е изпълнен с малки въздушни или други светло бели топчета. Баба Яга има кокошник на главата си. Нейният спътник има бяла брада, червена шапка и тояга.

Снежанка:

Кой си ти?

ПО:

Аз съм Снежанка, а това е моят дядо. Тук имаме торба с подаръци и знаем как да забавляваме децата. Към песента „Кажи ми, Снегурочка, къде си била“ от техния анимационен филм „Е, почакай малко“, те започват да танцуват и активно канят децата да участват в общото забавление.

Изведнъж музиката спира. По това време Снежният човек се приближава до чантата, развързва я и изпразва съдържанието.

В чантата вместо подаръци има снежни топки! Измамиха ни и персоналът им не е реален.

ПО:

Не, истинският! Самият дядо ни го даде, когато реши да подремне в гората под дървото.

Снежанка:

Значи вие омагьосахте дядо ми и той обърка дървото ни с горска красавица? Деца, нека помогнем на магьосника! Да играем снежни топки, той ще усети колко е забавно с нас и по-скоро ще намери своя път.

Снежна битка.

По това време двама асистенти в костюми на зайци или глупаци бяха събрали разпръснатите топки и ги разделиха на две равни части. Децата също са разделени в два отбора. Игралното поле е разделено на въже, лента, всяка лента. Екипите са разположени произволно от двете страни на линията и се опитват да хвърлят максималния брой „снежни топки“ върху територията на врага.

Снежният човек и Снежанката развеселяват играчите. След 3-5 минути се определя победителят, награждава се със сладкиши или малки награди. Загубилият отбор също получава почетни споменавания. Децата седят на местата си.

По това време всяка новогодишна мелодия тихо започва да звучи и Дядо Коледа се появява с думите:

Бързах за коледната елха за децата,
Но той случайно се изгуби.
Явно Леши се опита
И той ме омагьоса.

Той е без чанта, в ръцете си вместо тояга, метла с дълга дръжка. Гоблин с Баба Яга проявяват загриженост, шепне. Те се опитват да скрият чантата и персонала.

DM:

Всъщност Леши е тук и дори с приятелката си Баба Яга. Хайде, разбойници, моята магическа тояга, която сте ме измамили! Вземете метлата си, Костен крак, летете до вашата хижа на пилешки бутчета и вземете приятеля си.

ПО:

Ще върнем персонала, ако успеете да разрешите три загадки.

DM:

Уплашен! Направете свои собствени загадки! Моите малки приятели ги пляскат като ядки. Можете ли да ми помогнете да позная, момчета?

След утвърдителен отговор Баба Яга прави гатанки на децата, децата казват, че отговорът хор, Дядо Коледа и Снежанката им благодарят и ги почерпят със сладкиши.

Загадка номер 1:Кой е трънлив, но не и таралеж?
Мишура, топки и дъжд
Блестящо весело на игли.
От гората дойде при нас … (коледно дърво).Загадка номер 2:Идва само през зимата
В топла шуба с брада,
Хитър поглед, бордо нос.
Стар е, но забавен, мил … (Дядо Мраз).Загадка номер 3:Носът на моркова не замръзва,
Той свикна със студа.
Когато дойде пролетта, тя ще се стопи.
Кой е този? … (Снежен човек).ПО:

Е, познахте всичко!

DM:

Да, деца, благодаря! Дядовете са помагали със своята остроумие и изобретателност. Върнете, Баба Яга, вълшебната тояга, вземете метлата и полетете за себе си. (Смяна с персонала и метлата).

Снежанка:

Дядо, тези измамници не могат да бъдат пуснати, те имат торба с подаръци.

Снежен човек:

Върнете подаръците веднага или Дядо Коледа ще ви превърне в ледени висулки!

ПО:

Добре, ще върнем подаръците ви, ако децата могат да покажат колко са умни и смели.

DM:

Какво предизвикателство! Да, тези момичета и момчета ще включат всеки в колана. Нека да покажем на горската измет какво сме способни? А за загряване - танцувайте. Вдигнете нашите красоти и герои, Снежен човек, и нека започнем да танцуваме.

Всеки танцува под някаква забавна мелодия и след известно време сяда на местата си. През това време асистенти подготвят опис за състезанията. Ще ви трябват 2 стола, 2 чифта малки ски, леденец от сребърно фолио. Снежният човек отговаря за състезанията, а Дядо Коледа и Снежанката възнаграждават участниците със сладкиши, опитвайки се да не заобикалят никого.

Вълшебна лед.

Под музиката децата се изправят в кръг и си подават ледени висулки. Музиката периодично се прекъсва и този, който в този момент има леденец, рецитира рима, пее, танцува или поне прави смешна гримаса.

Ски състезание.

Участниците са разделени в два отбора и получават чифт къси детски ски. Срещу всеки отбор, на определено разстояние, е монтиран стол. След като сте сложили ски, трябва да тичате около стола, да се върнете и да предадете щафетата на следващия. Бебетата може да се нуждаят от помощ за възрастни.

Коледен венец.

Необходими са два стола и еднакъв брой отбори. Първите участници, след като чуят сигнала, бягат, огъват се около стола, връщайки се в своя екип, влачат следващия за ръката и правят същото заедно. След това към веригата се добавя трети участник, четвъртият, до последния играч.Трябва да тичате, хванати за ръце, не можете да счупите "гирляндата".

Всеки отива на местата си, асистенти почистват инвентара.

DM:

Браво, опитаха се, разсмяха стареца! Баба Яга, Гоблин, носете чувала. Децата копнееха за подаръци.

Снежанка:

Дядо, те избягаха и взеха торбата с подаръци със себе си.

DM:

Няма значение, внуче! Вълшебният персонал е с мен, което означава, че може да се поправи. В същото време ще отприщя този зъл дух. И едно, и две, и три! Моят славен персонал, направете чудеса! (Три пъти удря пода с персонала).

Появяват се Баба Яга и Леши и връщат чантата на Дядо Коледа. Външният им вид се промени. Гоблин в горска униформена шапка. Баба Яга с грим, в кокетно вързана кърпичка.

Таласъм:

Вече не съм Леш, а лесовъд. Ще пазя природата, ще науча берачите на гъби, ще садя нови дървета.

ПО:

Аз също се замислих и щях да отворя ресторант в хижата си. Ще радвам уморени пътници с чай и кифлички.

DM:

Е, добре! И ние каним гости да обикалят около нашата красива елха и да получат подаръци от Дядо Коледа.

По време на хорото героите на представлението се сбогуват с малките участници в новогодишната приказка и им подаряват подаръци.

Интересни статии...