Новогодишно меню на страните: Топ-10 новогодишни ястия 2022

Мнозина започват да подготвят новогодишната трапеза две или три седмици преди празника да започне. За да избегнат бързането и суетата в магазините, някои купуват дългосрочни продукти и алкохолни напитки в средата на декември. Ден преди Нова година опитни домакини варят зеленчуци и правят списък с ястия.

През годината проведохме проучване и в резултат на това съставихме рейтинг на традиционните празнични ястия на страните и направихме новогодишно меню.

1. Салата Оливие

От десетилетия тази салата не губи водещата си позиция. Хората дори са създали асоциация: ако Оливие е на масата, това означава сега Нова година. Колко рецепти не съществува тази салата и във всяко семейство е вкусна и уникална. Централното място е отредено на масата Оливие.

2. Червен хайвер

Трудно е да си представим страните, които празнуват Нова година без сандвичи с червен хайвер. Освен това е популярно редуването на сандвичи с хайвер и нарязана червена риба. А тези, които не искат да се занимават с разнасяне на сандвичи, улесниха работата си с помощта на любимите си ролки с червен хайвер.

3. Херинга под шуба

Третото място може безопасно да бъде отредено на това благородно ястие в новогодишното меню на страната. Поставянето на маса просто херинга, поръсена със зелен лук, е добър вариант за закуска. Но херингата под шуба е две в едно: предястие и салата.

4. Мандарини

Всички обичат тези цитрусови плодове: и деца, и възрастни. Интензивният аромат на мандарина винаги се свързва с рибената кост и Нова година. На масата със сигурност е поставена ваза с мандарини. И за да може дървото да мирише по-дълго на любимите ви плодове, се създават отлични занаяти от мандариновата кора, която се поставя под дървото или се окачва на клони.

5. Шампанско

Новата година е невъзможна без дрънкане на чаши с ефервесцентна напитка. Мъжете, които консумират изключително коняк, уиски или водка за празниците, пак ще вдигнат чаша пенливо вино в чест на Новата 2022 година.

6. Салата с месо от раци или клечки

Петото място уверено заема салата от раци. Това ястие се превърна в празнично сравнително наскоро, но вече се е утвърдило в новогодишното меню. Бърза и удовлетворяваща, тази салата се появява всяка година на празнично пиршество.

7. Пълнени яйца

Трапезата на Нова година не е само за салати и алкохолни напитки. Закуските понякога са връхната точка на всяка маса, особено на новогодишната. Така че пълнените яйца се смятат за задължителна закуска на новогодишната трапеза. Всяко семейство има свой собствен пълнеж: някои смесват натрошения жълтък с пастет, други с ситно нарязана херинга, трети с майонеза и покриват отгоре с червен хайвер.

8. Аспик

Това ястие постепенно напуска рейтинга поради появата на европейски и азиатски ястия в менюто ни. Но много хора готвят желирано месо по рецепта на баба си за всеки празник, особено Нова година.

9. Гъбени закуски

Руснаците повече от всеки друг обожават да ходят през есента за гъби, реколтата от които се осолява, маринова и суши. На новогодишната трапеза се приготвят много закуски от гъби, набрани със собствените си ръце. Най-популярните закуски са маринованите гъби и пържените с лук гъби, както и гъбните салати.

10. Горещи ястия от месо или птици

Нито едно тържество не е завършено без „горещо“. Най-често срещаните горещи ястия и закуски на новогодишната трапеза са свински или пилешки котлети, патица или пиле на фурна и печени картофи с месо, гъби и подправки.

Представени бяха ястия, които не бяха включени в десетката: сирене, колбаси и месни закуски, други салати, маслини, картофено пюре, компот (от заготовки) и разнообразни алкохолни напитки.

Разбира се, във всяко семейство рейтингът на ястията е представен по свой начин, но почти всички от изброените ястия със сигурност присъстват в новогодишното меню на страните. Какво готвите за новогодишните празници?

Интересни статии...