Занаятчийско пиле: научете се как да направите пиле със собствените си ръце от хартия, конци, яйца (120 снимки на идеи, схеми и шаблони)

В зависимост от степента на сложност, ръчно изработеният занаят за пилета може не само да се превърне в тема на простото детско творчество, но и да служи като интериорна декорация.

Започвайки с най-простите задачи, лесно е да преминете към по-сложни техники. В зависимост от избрания материал забавното пиле може да служи като хубав сувенир, играчка за деца или като декоративен елемент за украса на празнична маса.

Хартиени пилета

Хартията служи като най-гъвкавият и достъпен материал за детското творчество. Занаятчийското пиле, направено от хартия под формата на апликация, ще бъде по силите на малките деца. Веднага трябва да се отбележи, че в такава работа има различни степени на сложност.

Най-простият вариант би бил обичайната плоска апликация под формата на едно или повече пилета, изрязани от хартия според шаблон. Те ще трябва да бъдат залепени върху картонена основа. При желание композицията може да бъде допълнена чрез рисуване на трева и слънце с бои или флумастери.

Можете да усложните задачата, като създадете обемна апликация. Например, плоско пилешко тяло, изрязано по шаблон, е подходящо да допълни крилата, направени от тесни панделки от жълта хартия.

Ще трябва да залепите отделно всеки елемент, който образува крилата. Това ще изисква внимание и фокус от детето.

 • Интересен вариант би бил занаят с детайли под формата на детски ръце. Този забавен процес ще се хареса на деца както на средна, така и на начална училищна възраст. Удобно е да изрежете основата на занаята от картон и след това да прикрепите крилата под формата на длани към него.
 • Друга техника за създаване на обемна апликация включва образуването на обемно тяло от лист цветна хартия. Целият лист формат А4 трябва да бъде разрязан на две половини, получените части трябва да бъдат сгънати като акордеон. Заготовките се раздуват, последователно се залепват върху картонена основа. След това те се допълват с рисувани или плоски детайли: крака, крила, очи и клюн.
 • Оригинални занаяти се получават с помощта на техниката квилинг. На подготвителния етап е необходимо да изрежете достатъчен брой тесни ленти от жълта хартия. Броят на лентите директно зависи от степента на сложност на крайния продукт. Не е трудно да се приложат примитивни пилета, използвайки техниката на квилинг, като се завъртат две ленти хартия в спирала. Едната заготовка ще служи за главата, а другата за тялото на забавна мацка. В същата техника е лесно да се направи клюн и забавна мида на върха на главата. Останалите елементи могат да бъдат нарисувани с маркер.

Техниката за контуриране на квилинг ще изисква продължителна подготовка на достатъчен брой хартиени спирали за попълване на формуляра.

Снимка на пилешки занаят, използващ техниката на квилинг, служи като доказателство, че обемни плавателни съдове с висока степен на сложност могат да бъдат направени от отделни елементи.

Детски пилета

Ако спешно трябва да направите домашен продукт за детска градина, разумно е да помислите за направата на пиле от контейнери за шоколадови сортове като опция.

Предимството на пластмасовия киндър за използването му като основа е формата и цветът на продукта.

 • Достатъчно е да залепите очите, клюна, крилата и краката от пластилин или цветна хартия и смешното пиле е готово.

Пилета от пилешки яйца

Обикновено пилешко яйце ще служи не само като удобна, но съвсем логична заготовка за занаяти.В същото време приготвянето на пиле от яйце включва използването на черупка като основа, от която внимателно се извлича съдържанието.

 1. На етапа на подготовка ще трябва да се измие сурово пилешко яйце, нарязано от двете страни и да се отстранят белтъка и жълтъка. След това е лесно да украсите детайла, като използвате елементи от хартия, солено тесто или пластилин. По желание яйцето може да бъде предварително боядисано с гваш или акварели в ярко жълто.
 2. Вземайки идеята в експлоатация, е лесно да я приложите за украса на празнична трапеза с помощта на варени яйца и декор от моркови.

При желание е възможно да използвате яйчени черупки като мозаечни елементи за украса на обемния пилешки занаят, направен от пластилин или солено тесто.

Такъв продукт, покрит на последния етап на работа с безцветен лак, няма да загуби ефектния си вид дълго време.

Пилета от прежда

Много интересни идеи могат да бъдат реализирани с прежда.

Най-простият е занаят, направен от помпони. Препоръчително е да го направите от евтина акрилна прежда, предимството на която е неговият ярък цвят и бюджетни разходи.

 1. За да направите помпони, имате нужда от няколко картонени шаблона, върху които трябва да навиете плътно достатъчно количество прежда.
 2. Нишките се изрязват внимателно по ръба, шаблоните се изтласкват и средата на детайла е фиксирана.
 3. След това шаблоните се премахват, полученият помпон се изправя, след което се допълва с декоративни детайли.
 4. Клюнът, крилата и очите могат да бъдат изрязани от цветна хартия.
 5. Можете да усложните малко задачата, като направите чифт помпони (глава и тяло).
 6. Такива занаяти имат забавен вид и ученик от началното училище може лесно да се справи с работата.
 7. Използвайки прежда, можете да въплътите други идеи.
 8. Можете да увиете заготовка от картон или пластилин с дебела нишка, а също така да създадете интересна апликация.
 9. Майсторите, които знаят как да плетат, могат лесно да направят забавни пилета с помощта на игли за плетене или плетене на една кука.

Пилета от конец

Техниката на създаване на играчки с помощта на конци и балон заслужава отделно внимание. Работата е съвсем проста и резултатът е доста оригинален.

За да създадете занаят за пилета от нишки, ще ви трябва:

 • Конците са жълти,
 • PVA лепило,
 • Малък балон,
 • Декоративни детайли.

Напредък в работата:

 1. Лесно е да опростите задачата, като поставите лепилото в малък пластмасов контейнер, чието дъно може лесно да бъде пробито с игла.
 2. Първата стъпка е да надуете балона. След това прекарайте конеца през бутилката с лепило, увийте топката в различни посоки.
 3. Важно е да не обвивате основата твърде плътно, за да запазите деликатната структура на продукта.
 4. След като завърши навиването на топката, детайлът е допълнително покрит със слой лепило. След като лепилото изсъхне, топката се пробива с игла, внимателно отстранете остатъците.
 5. След това започват да украсяват, като залепват гребен, крила, крака, клюн и очи. Елементите на декора лесно се лепят от цветна хартия.

Ако под ръка няма жълт конец, тогава детайлът може лесно да бъде боядисан с акрилна боя.

Пилета, направени от естествени материали

Естественият материал също служи като добра основа за домашно изкуство. Формата на ядките или шишарките естествено ще ви подскаже как да направите занаята за пилета.

 1. От орехи, закрепени с пластилин, можете да направите интересно пиле буквално за двадесет минути.
 2. Кръглите борови шишарки могат да бъдат потопени в жълта акрилна боя. След изсъхване на боята детайлът се допълва с части от пластилин. Можете да излеете главата, крилата и краката от пластилин или да изрежете от хартия.
 3. За тематична изложба е лесно да използвате грудки от лимон, портокал или средни картофи за създаване на пиле.

Работата заедно за създаване на забавни пилета ще ви помогне да се възползвате максимално от свободното време на семейството си.Домашното творчество допринася за многостранното развитие на детето и сближава всички членове на семейството.

Фото занаяти пиле

Интересни статии...