Направи си сам коледна рожденичка: урок за създаване на занаяти и декорации за Коледа (120 снимки + инструкции)

Рождество Христово е един от най-важните празници за православните хора. Това е семеен празник. В този тържествен ден те посещават църкви, украсени с украсени коледни елхи.

Също така, в църквите - вътре или извън светилището, на улицата, се издига коледен богородичен образ - изображение на сцената на Рождество Христово с помощта на различни материали.

Много вярващи създават празнична композиция и у дома. Красива сцена „Направи си сам“, като нищо друго, предава празничната атмосфера.

Какво е Рождество Христово?

Рождество, ако е преведено от старославянски, означава пещера. И се нарича Рождественски, защото в него се е родил Спасителят. Известно е, че в пещерата е имало ясла, където Благословената Мария е сложила бебето след раждането.

Разсадникът не беше нищо повече от хранилка за добитък. Пещерата на Рождество Христово се намира във Витлеем, а яслата е отнесена в Рим през 17 век като най-голямото светилище.

Историята на бърлога

Първоначално вертепът изглеждаше като двуетажна кутия с прорези, за да забие куклите в нея. Последният етаж на кутията беше украсен като пещера с залепена Витлеемска звезда.

Вътрешните стени бяха скрити зад снежнобели заешки кожи, тъй като бялото е цветът на чистотата и невинността. Фигурките на бебето-Спасител, Дева Мария, Йосиф, магаре и вол бяха сигурни, че присъстват. Понякога имаше и мъдреци.

Такива рождественски сцени се правят от обикновените селяни, като правило, през зимата, в свободното им време от земеделска работа. Собствениците на кутията, рождениците, сами разказваха истории и преместваха куклите, понякога им помагаха момчетата от църковния хор с песнопения.

И първата такава рождественска сцена, олицетворяваща събитията от Рождество Христово, е създадена през 1223 г. от монах Франциск от Азиз. След това те постепенно се разпространяват в цяла Европа и достигат Сибир през 19 век. По този начин дори хора, които не могат да четат, могат да се запознаят с библейските истории.

Възможности за Рождество

За композиции на открито можете да използвате сняг, дебел картон, дърво. За малките коледни коледни рожденици изборът на материали е много широк.

Това е хартия, пластилин, глина, осолено тесто, плат, възможно е да се използват природни дарове - жълъди, кестени, шишарки и много други.

Направата на красива коледна рожденичка за дома, училището и детската градина, с цялото семейство, с деца, може да бъде прекрасно занимание в навечерието на Коледа.

Композиционна основа

Има много идеи за това как да направите коледен рождественски рожденик. Първо трябва да направите основата на композицията.

 1. За основата на занаята, която ще изобразява пещера, е подходяща кутия или картонена кутия.
 2. Стените могат да бъдат залепени с крафт хартия, дори леко набръчкана, така се предава текстурата на скалата, цветна жълта или бежова хартия.
 3. Гофрираната хартия също е подходяща, нейната текстура ще донесе облекчение на стените. Ако имате плат с подходящи нюанси, тогава можете да го драпирате и да подредите сцена на Рождество без твърда рамка.
 4. В горната част на кутията е изобразено небето, така че използвайте материали в синьо, тъй като Коледа се празнува през нощта. В небето не можете без витлеемската звезда, тя може да бъде изрязана от фолио.
 5. Подът на дъното (дъното на кутията), освен хартия, е украсен със сено, камъчета и смърчови клони.
 6. Алтернативно, сцената на Рождеството може да бъде направена и от глинени или смърчови клони, за това е по-добре първо да се изгради телена рамка и да се поставят клоните отгоре.
 7. След като направите основата на бърлога, е необходимо да го допълните с фигури.

Рождество с фигурки на играчки

Със сигурност във всеки дом има малки играчки под формата на животни и кукли с подходящ размер, изобразяващи хора.

Те могат да се използват в композиция. Тази най-проста опция за занаяти е достъпна и за децата, заедно с родителите си те могат да изберат подходящи фигурки и да намерят място за тях в пещерата.

Хартиен вертеп

Изображенията, изрязани от картон, рисувани и инсталирани на напречна основа, са идеални като фигурки.

Можете също да залепите хартиени конуси - това ще бъдат дрехите на хората и да залепите кръгове - лица и химикалки към конусите. Така фигурите ще се окажат обемни. Големи мъниста, пластилин или глинени топки също могат да се използват като глава.

Най-трудната техника за изработване на хартиени занаяти е папие-маше. За да направите това, имате нужда от готова маса или можете да я приготвите сами.

Ще имаш нужда:

 • Тава за яйца
 • PVA лепило

Тавите за яйчен картон трябва да се смачкат и варят за една нощ.

 1. Изцедете излишната влага сутрин, добавете малко PVA и замесете хомогенна маса.
 2. Когато правите големи фигури, по-добре е да използвате рамка от фолио, а отгоре тя вече е покрита с маса от папие-маше, оформяща вашата фигура.

Рождество, направено от глина, солено тесто или пластилин

Героите на композицията могат да бъдат заслепени. За това има много подходящи материали. Това е най-простото нещо - пластилин, предимството му е, че е мек и оцветен, готов за работа веднага.

Също така е възможно да се използва осолено тесто, то трябва да бъде направено според рецептата:

 • 200 гр брашно
 • 100 г сол
 • 125 г вода
 • 50 г PVA лепило

Първо трябва да комбинирате солта с брашното и след това да излеете PVA и вода, като разбъркате добре.

Занаятите с глинено или солено тесто трябва да се извършват предварително, като се отчита времето за изсъхване на занаятите. Можете да изсушите ниски продукти върху лист за печене, покрит с фолио, във фурната с отворена врата при 60 градуса за 2-4 часа, а за сушене на по-обемна работа, температурата трябва да бъде по-висока - до 150 градуса.

Платна рождественска сцена

Кукли за рождество не само могат да бъдат нарисувани или заслепени. Те също могат да бъдат зашити заедно. Филцът е идеален за това. От твърд филц можете да направите конуси - тела и от мека глава. Или можете да направите пълнени играчки.

За тези, които знаят как да плетат на една кука, ще бъде чудесно да използват таланта си и да направят ангелски фигурки по този начин, например.

Необичайни рожденически сцени

Въображението на хората е безгранично, но тук можете да дадете воля на творческия импулс и да си направите коледен рождественски коледен сцена от необичайни материали:

 • С 3-d дръжка
 • От оригами
 • Кръст бод върху платно и използвайте бродерия от плат

Можете да използвате един занаятчийски материал или да комбинирате текстури и техники. Например вземете животни от играчки и направете хора от хартия, направете Витлеемската звезда, използвайки техниката на оригами.

На снимката на вертепа можете да видите разнообразни техники и техники за изпълнение. Не е трудно да завършите композицията, но създаването с деца е безценно.

Фото занаяти Коледа Рождество

Интересни статии...