Направи си сам стенен вестник за Деня на учителя: шаблони, поетапни майсторски класове, поздравителни текстове

В началото на октомври учителите в страната ще отпразнуват своя професионален празник - Деня на учителя. Учениците се опитват предварително да подготвят подаръци и поздравителни думи за любимите си наставници. Особено популярни са плакатите, направени от деца. Всеки клас се опитва да покаже креативност, изненада учителите с оригинален подарък. Как да създадем поздравителен стенен вестник за Деня на учителя, ще ви разкажем в тази статия.

Как да нарисувате плакат за Деня на учителя?

Най-достъпният начин да зарадвате наставник е да направите поздравителен плакат върху лист хартия на ватман. Защо учениците избират този подарък най-често:

 1. Празен лист хартия отваря място за въображение, а също така дава възможност да подредите стенни вестници, както желаете.
 2. Независимо от това как ще се получи плакатът, той все пак ще бъде неподражаем и уникален. Учителите със сигурност ще оценят усилията на класа и ще се радват да получат такъв подарък на празник.
 3. Не е необходимо да рисувате картини и да пишете текстове на ръка върху цялата хартия на Whatman. Допустимо е да се използват изрезки от списания, отпечатани текстове, фотографии, пощенски картички, дори бонбони за декорация.

Какво можете да направите със собствените си ръце стенни вестници за Деня на учителя:

 1. Създайте забавен комикс със снимки на деца и учители и добавете изрезки от списания.
 2. Ако ще правите плакати за преподаватели по теми, украсете ги с формули, цитати от класики, изображения на земно кълбо, компаси, книги по история, футболни топки, компютри и други училищни аксесоари.
 3. Стенният вестник може да бъде направен в необичайна форма, например под формата на есенна листовка, списание за клас, училищна сграда.
 4. Всеки ученик рисува свой елемент от стенния вестник, който след това се сглобява в необичаен, красив колаж.

Освен плакат за Деня на учителя, можете да подготвите различни занаяти за любимите си учители.

Няколко шаблона за изработване на плакати:
В създаването на стенни вестници няма нищо трудно, но все пак трябва да се придържате към основните правила, за да направите подаръка специален и да изненадате наставника:

 1. Помислете предварително за оформлението на бъдещия плакат.
 2. Пригответе хартия Whatman или залепете заедно чисти листове хартия А4 (ще ви трябват 8-12 парчета).
 3. Измислете поздравителни текстове, шеги, анекдоти от училищния живот, забавен хороскоп за учителите.
 4. Не забравяйте заглавието на стенния вестник. Поздравление "Честит ден на учителя!" можете да рисувате с ярки бои, флумастери, да изрязвате букви от цветна хартия.
 5. Според предварително обмислен план, залепете снимки, поздравления, рисунки върху лист хартия ватман.
 6. Украсете празното пространство с рисунки, залепете сладкиши, шоколадови бонбони, обемни цветя, лъкове, панделки, копчета.
 7. Последният щрих е да прикрепите подаръка си с щипки към стената.

Направи си сам стенен вестник за Деня на учителя по ватман

Ако през съветската епоха е било трудно да се направи стенен вестник поради тотален недостиг дори за флумастери и моливи, то съвременните ученици имат голям избор от всякакви канцеларски материали и други аксесоари, с които е възможно да се създаде уникален подарък за любим ментор. Ние предлагаме опростена версия на плаката, която дори учениците от началното училище могат да направят.

Какви материали ще са необходими за работа:

 • ватман;
 • лъскава самозалепваща се жълта хартия;
 • тонирана хартия в кремав цвят;
 • зелена, червена, оранжева, червена хартия;
 • ножици;
 • PVA лепило;
 • бои (акварели и гваш);
 • обикновен молив.

Оригиналният подарък е направен както следва:

 • Разпечатайте голям надпис "Честит ден на учителя!" на лист хартия. Изрежете внимателно буквите с ножица, за да създадете шаблон за поздравление.
 • Определете къде ще бъде разположен централният надпис върху хартията Whatman. Залепете няколко ленти самозалепваща се хартия, а отгоре - шаблона с надписа. Трябва да поздравите лъскави букви.
 • Разпечатайте изображенията на листата, прехвърлете ги на цветна хартия.

Можете да използвате нашите опции за есенни листа. Направете повече празни места, за да затворите всички кухини на хартията с Whatman с тяхна помощ.

 • На останалата част от хартията напишете или отпечатайте поздравителни стихове, пожелания от всеки ученик, забавни истории от живота на класа.
 • Залепете листовки с пожелания около поздравителните букви, украсете празното пространство с цветни листа. Ако останат бели кухини, нанесете върху тях петна с бои в червено-жълто-зелени тонове.

Друга интересна идея за поздравителен вестник е плакат с красиви стихове. Производството няма да създава трудности, с изключение на селекция от катрени. Най-добрият вариант е да напишете сами поздравления, но ако сред учениците няма поетични таланти, можете да отпечатате стиховете от Интернет, леко да ги модифицирате или да ги оставите в оригиналната им форма.

Какви материали трябва да бъдат подготвени:

 • ватман;
 • цветна хартия;
 • моливите;
 • флумастери;
 • лепило;
 • ножици.

Майсторски клас за това как да направите стенен вестник със стихове:

 • Тъй като основният акцент върху плаката е предназначен за поетични поздравления, първо трябва да направите красива рамка. Например можете да залепите хартия Whatman по периметъра с есенни листа, изрязани от цветна хартия.
 • Добавете поздравителни букви отгоре. Можете да го напишете на ръка или да използвате шаблон.
 • Разделете цялата площ на бъдещия плакат на толкова сегменти, колкото планирате да поздравите учителите. За всеки учител трябва да измислите отделно стихотворение, да го напишете на хартия ватман или да го отпечатате отделно върху листчета хартия, които след това да бъдат залепени на стенния вестник.

За да предотвратите сливането на текста, отделете всеки стих с тематични рисунки. Например, до поздравления за учител по география, можете да нарисувате изображение на глобус, формули за учител по математика и книги с класически произведения за литературен критик.

 • Дъното на стенния вестник трябва да остане свободно. Тук залепете звезди или камбани, изрязани от цветна хартия, със снимки на членовете на класа. Вместо снимки можете просто да напишете имената на всички ученици.

Изобщо не е трудно да се организира стенен вестник за Деня на учителя, основното е да се подчертае поздравлението и след това да се допълни с тематични рисунки, стихове, пожелания. Идеите могат да бъдат различни, но бих искал да подчертая най-популярните:

 • Всякакви училищни атрибути са подходящи за илюстрация: глобус, портфолио, дневник, училищни тетрадки, моливи.
 • Учениците от началното училище обикновено рисуват приказни герои или анимационни герои върху хартия ватман.
 • В Деня на учителя стенните вестници често изобразяват цветя и листа.
 • Снимки на ученици, учители, както и забавни училищни моменти също се използват за украса на стенни вестници.
 • Ако няма достатъчно време за приготвяне на изненада, можете да използвате готови снимки и шаблони. Подходяща картина трябва да бъде отпечатана върху хартия ватман, боядисана с бои, моливи или флумастери и след това допълнена с поздравителни надписи.

Как да поздравя учител със стенен вестник за имен ден?

За рождения ден на ментора учениците се опитват да подготвят необичаен подарък, така че рожденикът да го запомни и да му причини положителни емоции. Стенният вестник е чудесна възможност да зарадвате учителя на празник. Има много идеи как да нарисувате плакат за рождения ден на учител. Това може да бъде класически плакат с поздравления и снимки или оригинален, необичаен подарък.Покажете въображението си, измислете интересен сюжет, публикувайте забавни коментари и забавни поздравления.

 • В съвременната версия стенният вестник може да изглежда така. Изберете най-добрите снимки на ученици и учител, направете колаж в графичен редактор, който искате да отпечатате в печатница на голям лист хартия. Преди урока използвайте щифтовете, за да закачите плаката на дъската, за да изненадате и зарадвате рожденика веднага щом влезе в клас.
 • Така нареченото „Дърво на желанията“. На хартия ватман трябва да нарисувате голямо дърво с клони и листа. Всеки лист е ученик от този клас, в който той трябва да остави своите поздравления, пожелания и своя подпис. Приготвената изненада се поставя в красива рамка и се представя на учителя на рождения му ден. Със сигурност оригиналният плакат ще заеме полагащото му се място сред другите подаръци.

Препоръчително е да пишете пожелания на ръка, за да направите подаръка по-искрен.

 • Необичайна версия на стенен вестник за рождения ден на учителя е общо поздравление. Първо трябва да излезете с поздравителна фраза, например:

  Скъпа Анна Ивановна! Искрено ви поздравяваме за рождения ден! Желаем ви щастие, здраве, успех, добри ученици, усмивки, търпение. Ние много ви обичаме и ценим! Вашият 7 "А" клас.

 • Освен това всяка дума от поздравителната фраза се отпечатва на отделен лист хартия. Всеки ученик се снима с отделен лист хартия и след това снимките се залепват върху плаката по такъв начин, че да направят поздравителен надпис. Стенният вестник е рамкиран и представен на учителя на рождения му ден.

Поздравителни текстове в проза и стих

В дизайна на стенния вестник за Деня на учителя са важни не само илюстрации и фотографии, но и поздравителни думи, които могат да бъдат издадени в проза или поезия. Учителите ще се радват да прочетат искрени пожелания от любимите си ученици, особено ако са съставили поздравление сами.

Примери за стихове, които могат да бъдат поставени на плакат:

Благодарим Ви за старанието и търпението,
За вашата топлина, упорита работа.
Пожелаваме ви радост, късмет, вдъхновение
И помнете, те винаги ви очакват в училище!

Днес е светъл празник - Ден на учителя!
Всички ви поздравяват: ученици, родители,
Пожелаваме ви усърдни ученици,
Да учиш на „отлично“ е задължително.
Все още здраво здраве и стоманени нерви,
За да не стихва вашият енергиен огън.

Нашите поздравления днес за вас,
Искрени, топли линии.
Знаете как обожава целият клас
Вашите интересни уроци.
Пожелаваме ви да останете също толкова справедливи
И също така успешен, креативен, щастлив.
Интересно е, забавно е да живееш
Винаги влизайте в класа с усмивка.

В проза можете да поздравите Деня на учителя със следните думи:

Уважаеми ментори! Искаме да ви благодарим много за вашата упорита работа, търпение, мъдрост, ентусиазъм, вдъхновение, които давате на всеки урок. Благодарим ви за знанията, които щедро споделяте с учениците си. Пожелаваме ви дълги години живот, много здраве, професионални успехи, за да можете да се гордеете със своите ученици и техните постижения. Ден на учителя!

Стенният вестник за празника е не само прекрасен, искрен подарък, но и възможност целият клас да получи заряд на веселие и забавление в процеса на създаване на обемна пощенска картичка за любими и уважавани учители.

Интересни статии...