Vytynanki (шаблони за прозорци) за Нова година 2024 - снежинки, шаблони, печат

Ажурната витинанка е чудесен начин да създадете дизайнерски декор за Нова година 2024 и в тази статия ще ви разкажем как да направите оригинални шаблони за прозорци с помощта на тази техника, като използвате различни шаблони и заготовки.

История на витинанка

Втинанка е един от видовете изкуство, който включва изрязване на ажурни орнаменти, лаконични силуети или сложни сюжетни сцени от хартия.

Самата дума "vytynanka" идва от славянското "to vytynat" , което означава "да изрежа" нещо, така че подобни декорации често се наричат просто "изрезки" .

Можете да срещнете мнението, че витинанки са били разпространени само сред славянските народи, но това не е така. Дълго време само украинци и беларуси създават невероятни резбовани декорации и използват витинанки в празничната украса на помещенията. За да създадете артистичен модел от хартия чрез изрязване, майсторите на древното изкуство jianzhi в Китай се практикуват, само че за изрязване те използват не бяла хартия като нашата, а червена хартия.

Жителите на много европейски страни също създават елегантни шедьоври от хартия. В европейските страни това изкуство се нарича "силуетна резба" .

Характеристики на работа

Ако планирате да направите новогодишни витананки през 2024 г., за да украсите с тях прозорци, витрини или офис прегради, трябва да подготвите всичко необходимо.

Първо трябва да решите от какъв материал ще създадете празничен декор. За рязане можете да използвате:

 • офис хартия;
 • хартия за рисуване;
 • бял или цветен картон;
 • фолио;
 • пяна;
 • тънки листове пластмаса.

В зависимост от материала изберете инструмент. Ако планирате да изрежете прост силуетен декор от хартия, тогава можете да използвате ножици и остри върхове, но би било по-правилно да закупите специален нож - чиновнически, макет или скалпел (тук е по-удобно за някой) . Ще ви е необходима и самовъзстановяваща се дъска, върху която ще бъде разположена картината в процеса.

За повече подробности относно техниката, в която можете да направите интересни витинанки за новата 2024 година, както и как да залепите такива декорации за прозорци, вижте този майсторски клас:

Полезни съвети

Опитни майстори препоръчват:

 1. Изрежете първо най-малките детайли, като постепенно преминете към по-големите.
 2. По-добре е да държите работата за частите, които ще бъдат изрязани по-късно, за да избегнете петна върху завършената работа.
 3. По-добре е да режете прави линии под метална линийка (дървени и пластмасови аналози няма да работят).
 4. За да премахнете готовата издатина, използвайте пинсети.
 5. Трябва да го извадите много внимателно, за да не разкъсате работата на тънки части.

По-добре е да украсите прозорец или витрина със сапунен разтвор. Когато празниците свършат, такъв декор ще бъде възможно най-лесен и лесен за премахване от стъклото. Можете също да използвате прозрачна лента, но ще ви е необходим специален спрей, за да я премахнете по-късно.

Какво да нарежем (идеи за коледни приказки)

Разбира се, можете да измислите свои собствени авторски варианти (различни символи, числа 2024, снежинки, фенери, различни герои от новогодишни приказки и карикатури), вдъхновени от оригинални снимки, които можете да намерите в мрежата .Но за тези, които тепърва започват да се запознават с изкуството на изработката, работата ще бъде значително опростена от готовия шаблон.

 • просто изтеглете изображението;
 • отпечатайте снимката на принтера;
 • внимателно изрежете по контура.

Ние не само ще ви кажем как да направите необичайна украса за прозорец със собствените си ръце, но също така ще предложим готови шаблони, които могат да се използват за лесно изработване на витинанки за Нова година 2024 с различни нива на сложност .

Снежинка

Най-популярният вариант за изработка на витинанки за 2024 г. са снежинките. Малки и големи, класически и необичайни, геометрични и с дантелени къдрици - без тях е трудно да си представим украсата на новогодишните помещения, независимо дали става въпрос за апартамент, офис, училищен офис или витрина.

Предлагаме на вашето внимание такива универсални модели на снежинки за прозорци, които могат да бъдат отпечатани на хартия и изрязани, създавайки новогодишни изрезки до 2024 г.

рибена кост

Страхотна идея както за начинаещи, така и за опитни майстори, защото в мрежата можете да намерите много оригинални силуети на зимна красота с различни нива на сложност.

Освен за единични коледни елхи, горски шаблони могат да се използват в композиции.

Коледна украса

Можете да украсите витрини или големи прозорци, като поставите цяла гирлянда от коледна украса - топки, камбанки, свещи в горната част.

Ангели

Главните герои на коледните витинанки отдавна са ангели, носещи добрата новина на вярващите.

Дядо Коледа, Снежанка, Дядо Коледа

Когато избирате елементи за новогодишната украса на прозорците, не забравяйте за главните новогодишни герои - Дядо Коледа, Снежанката, както и техния чуждестранен двойник Дядо Коледа. Шаблоните на тези герои са предимно детайлни и ще изискват известни умения за изрязване на малки елементи.

Много интересно на прозореца ще изглежда и шаблонът на Дядо Коледа, който бърза да направи коледни подаръци за деца. Изображението може да бъде поставено над гора или град, което ще създаде визуализация на летяща шейна.

Снежен човек

В зимната композиция можете да включите и палави снежни човеци, идеално подхождащи на темата за снежна зима и новогодишни празници.

Дракон

Можете също така да подготвите за новата 2024 г. Дракона на vytynanka с изображението на символа на следващата година - можете също да изтеглите оригиналните шаблони на различни дракони в нашия материал.

Вкъщи

Ако искате да създадете голяма композиция на прозореца, използвайте не само различни новогодишни герои, но и архитектурни елементи:

 • ключалки;
 • селски къщи;
 • градски кули;
 • фенери.

Ъгли

Ажурен хартиен ъгъл може да се превърне в универсална декорация на малък прозорец. Изображението може да бъде допълнено с всякакви снежинки, топки и коледна украса.

Можете да изтеглите всички шаблони, представени в статията, напълно безплатно, за да направите красиви новогодишни витинанки на прозорците със собствените си ръце до 2024 г. Копирането на материали за комерсиални цели е възможно само със знанието на администрацията на проекта, като се посочи активна връзка към сайта 2024год.com.

Интересни статии...