Великденски пост 2024: от коя дата

Великият пост през 2024 г. продължава от 18 март до 4 май. Датата се променя всяка година, тъй като периодът е свързан с началото на Великден. Великият пост се счита за най-строг за християните. Това е важно събитие в живота на вярващите - време на духовно пречистване, подготовка за Светла неделя и изразяване на покаяние. Продължава 48 дни, следва Масленица и предшества Възкресение Христово.

Какво е Великият пост

Това е най-дългият период на въздържание, през който православните напълно отказват храни от животински произход, риба, морски дарове (с изключение на няколко дни).От алкохола можете да вечеряте само малко вино в края на всяка седмица. Диета със сурова храна, гладни дни, готвене без масло е добре дошло. За деца и болни хора има облекчения в диетата. Началната дата на Великия пост през 2024 г. следва Прошката неделя, която ще бъде 17 март и ще завърши с Великден 5 май.

По това време трябва не само да се ограничавате в храната, но и да се занимавате с духовно развитие, изчиствайки ума си от лоши мисли. През тези 7 седмици се препоръчва да четете Библията и други книги от църковен характер, да избягвате изкушенията, кавгите, да се покайвате, да правите добри дела и да се грижите за близките си. Ако знаете точно на коя дата започва Великденският пост през 2024 г., можете да се подготвите за него, като ядете лека храна и започнете духовно развитие предварително.

Има версия, че постът се е появил в чест на 40-дневния пост на Исус, по време на който той е бил в пустинята без храна и вода.Има и друго мнение за произхода на този период. Кръщението на бъдещите духовници се извършваше няколко пъти в годината на големи празници, един от които беше Великден. Преди това те трябваше интензивно да четат молитви и да постят, почиствайки тялото и душата. Като подкрепа, кръстените християни също спазваха подобни условия. Сега Църковната харта задължава вярващите да постят 48 дни.

Периоди

За да разберете на коя дата започва Великият пост през 2024 г., трябва да вземете предвид началото на Великден. Целият период е разделен на няколко етапа, които са предназначени да прочистят тялото и душата на човек. Започва с Чисти понеделник, който открива първите 40 дни – Пророчеството, през които вярващият се подготвя за среща с Бога. Периодът завършва със Страстната седмица - седмица, която обозначава страданието на Исус, готовността за понасяне на мъките за всички хора и неговото възкресение.

Всяка свята седмица има свое име:

 1. Триумф на православието (18 - 25 март).
 2. Седмица на св. Григорий Палама (25 март - 1 април).
 3. Поклонение на кръста (1 - 8 април).
 4. Седмицата на Йоан Лествичник (8 - 15 април).
 5. Неделя на Света Мария Египетска (15 - 22 април).
 6. Цъфтеж (22 - 29 април).
 7. Страстен (29 април - 4 май).

Не можете да спазвате стриктно всички правила, ако има здравословни проблеми. Търпението, помощта и добрите мисли могат да заменят хранителните ограничения.

Храна

Постът не е диета, целта му е не само ограничаване на храната, но и покаяние, очистване на тялото, душата и ума. Първият ден от Великденските пости през 2024 г., независимо от коя дата започва, традиционно преминава без храна, разрешено е да се пие само вода. Рибните продукти могат да се консумират само 2 пъти за целия период (по-близо до края).В събота и неделя е препоръчително да изключите закуската.

Разрешените храни включват: хляб, вода, желе от коноп или овесени ядки, всякакви сурови и варени зеленчуци, варива и супи от тях, гъби, плодове, ядки, сушени плодове. В някои дни можете да добавите малко количество ленено, слънчогледово или конопено масло.

Календар на храненето:

 1. В понеделник и сряда на всяка седмица, с изключение на първия ден, е позволено да се ядат сурови храни без добавяне на масло. Същото важи и за петъците от 2-ра до 6-та седмица.
 2. В събота и неделя през целия период (с изключение на последните 7 дни) можете да включите в диетата печени плодове, варени зеленчуци, зърнени храни с малко количество растително масло и малко вино. На 6-та седмица е позволено да поставите на масата печена или пържена риба, рибен хайвер.
 3. Във вторник трябва да ядете варена храна без масло. Изключение прави вторият ден от първата седмица, когато са разрешени продукти само хляб и вода. В 7 - приветства се суровоядство, храна без масло.
 4. В четвъртък диетата трябва да включва варени храни без добавяне на масло.

Такова хранене е противопоказано за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и ендокринната система. Ако е възможно, постете в лека форма, като обръщате специално внимание на душевното си състояние.

По време на Великденския пост се фокусирайте върху извършването на много добри дела. В крайна сметка неговата цел е да направи душите на хората по-чисти. Прекият път към това е помощ, грижа за близките, четене на църковна литература, изчистване на ума от негативни мисли. Като се придържате към тези правила, можете да посрещнете Великден обновен.

Интересни статии...