Велики пости през 2022 г.: коя дата

Великият пост е основният християнски пост, който предшества главния християнски празник - Великден. Той се спазва както от католици, така и от православни християни, въпреки че датите на поста се различават в тези две изповеди. Това се случва, защото приетата в католическата традиция хронология се различава от тази, на която се придържа Православната църква. По този начин католиците определят датата на Великден - и следователно датите на Великия пост - в съответствие с григорианския календар, докато православните използват александрийския. Частите, на които е разделено времето на Великия пост, също се различават.

Кога започва и завършва Великият пост през 2022 г.? Познаването на датата на настъпването и края на Великия пост е от съществено значение за всички вярващи, които спазват поста и искат да се подготвят за него предварително. На този сайт ще намерите началната и крайната дата на Великия пост през 2022 година.

Какво е Великият пост?

Велик пост (гръцки Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Велика четиридесет) - основният и дълъг пост във всички исторически църкви, чиято цел е да подготви християнин за празнуването на Великден; съответният период от литургичната година, отбелязан в богослужението с молитви на покаяние и спомени за кръстната смърт и възкресението на Исус Христос. Инсталиран в памет, че Христос е постил в пустинята четиридесет дни. Продължителността на Великия пост по един или друг начин е свързана с числото 40, но действителната му продължителност зависи от правилата за изчисление, приети в тази конкретна деноминация. В православието Великият пост продължава 48 дни (започва в понеделник, седем седмици преди Великден и завършва в събота, точно преди Великден).

Както на Запад, така и на Изток, официалното име на Великия пост използва дума, обозначаваща числото 40. И така, на църковнославянски се нарича „Четиридесетте дни“, на латински „quadragesima“ (която дума дава името на Великия пост през редица европейски езици: френски carême, италиански quaresima, испански cuaresma, ирландски carghas, хърватски korizma и др.). Тази дума от своя страна използва гръцкото име за Великия пост, τεσσαρακοστή (четиридесети), образувано по аналогия с думата πεντηκοστή (петдесета, Петдесетница), която датира от времето на Стария Завет.

Правила за хранене по време на Великия пост

Великият пост се предшества от четири седмици: Седмицата на Закхей, Седмицата на митаря и фарисея, Седмицата на блудния син и Седмицата на Страшния съд. Те служат за духовна подготовка на вярващите за пост и покаяние, което е основната цел на поста.

Всяка храна от животински произход е забранена по време на Великия пост. Първата седмица от Великия пост се провежда с особена тежест. В първия ден на гладуване, в понеделник, се приема пълно въздържане от храна. От вторник до петък е разрешено сухо хранене (можете да пиете вода, да ядете хляб, сол, ядки, мед, сурови плодове и зеленчуци, сушени плодове). В събота и неделя можете да ядете топла храна с масло.

От втората до шестата седмица на Великия пост сухото хранене се предписва в понеделник, сряда и петък. Във вторник и четвъртък се допуска топла храна без масло, а в събота и неделя - топла храна с масло.

В последната седмица на Великия пост (Страстната седмица) хартата предписва сухо ядене, а в петък не може да се яде, докато плащаницата не бъде извадена.

На Благовещение на Пресвета Богородица (7 април), ако празникът не е паднал на Страстната седмица, както и на Цветница (седмица преди Великден), можете да ядете риба. А в събота на Лазарев е позволено да се яде рибен хайвер.

Кои са православните части на Великия пост?

Великият пост е установен в памет на факта, че Исус Христос е постил 40 дни в пустинята, следователно продължителността на поста е някак свързана с това число.Въпреки че действителната му продължителност може да се различава в различните християнски посоки поради специфичната хронология, приета от определена деноминация. По този начин, в съответствие с православната традиция, Великият пост продължава 48 дни и подготовката за него започва след четири седмици - „седмици“. Всяка от подготвителните седмици има своето значение и е посветена на един от библейските епизоди, но основната задача на християнина в този момент е да се подготви за покаяние.

В православието Великият пост е разделен на четири части. Първата част е Светият четвърти ден. Това са първите пет седмици и пет дни на гладно. През 2022 г. Страстната седмица ще започне на 7 март.

Събота от шестата седмица се нарича Лазарова събота и се откроява като отделен етап на пост. През 2022 г. той ще падне на 16 април. На този ден вярващите си спомнят едно от чудесата на Исус Христос - неговото възкресение на праведния Лазар. На този ден освен гореща храна и вино, които е разрешено да се консумират в други „бързи“ съботи, можете да хапнете и хайвер.

Третата част на Великия пост е Господният вход в Йерусалим или Цветница. Следва непосредствено Лазаровата събота и е последната неделя преди Великден. През 2022 г. Цветница ще бъде на 17 април. Както подсказва името, този ден е посветен на тържественото пристигане на Исус Христос в Йерусалим. Светото писание казва, че жителите на града са проправили пътя пред Месията с прясно нарязани палмови клони в знак на особено уважение и почит. Оттук възниква и друго име на празника - Цветница. Въпреки това, в руската православна традиция, поради студения климат, в който палмите не растат, палмовите клони бяха заменени с върбови клони, в резултат на което името се промени. Днес е обичайно православните християни да освещават върби на този ден и след това да ги държат вкъщи през следващата година.

Последната част от Великия пост се нарича Страстна седмица, всъщност има само шест дни в нея, а на седмия, в неделя, вярващите вече празнуват Великден.

През 2022 г. православният Великден се пада на 24 април.

Според православната традиция Страстната седмица всъщност е самостоятелна част от литургичната година, разделяща Великия пост и Великден. Тази седмица е посветена на т. Нар. Страсти Христови - последните събития от земния живот на Месията, предшестващи разпятието му. Всеки от дните се споменава с епитета „велик“ или „страстен“ - например Велики понеделник, Велики вторник. И така, на Велики понеделник (през 2022 г. - 18 април) православните християни си спомнят старозаветния патриарх Йосиф като прототип на страдащия Христос - братята продават Йосиф на Египет. Велики вторник (19 април) е ден, посветен на това как Исус изобличи фарисеите и книжниците.

На Велика сряда (20 април) вярващите си спомнят Юда Искариот, който предаде своя Учител. Велики четвъртък (21 април) е денят за отбелязване на четири събития наведнъж: Тайната вечеря, Измиването на краката на учениците от Христос, Христовата молитва в Гетсиманската градина и Предателството на Юда. На Разпети петък (22 април) християните скърбят: на този ден те си спомнят присъдата на Месията, неговото разпятие и смърт на кръста. А Велика събота е денят на погребението на Спасителя, през 2022 г. пада на 23 април.

Дата на Великия пост през 2022 г.

И така, за православните християни през 2022 г. Великият пост започва на 7 март и завършва на 23 април. Тоест Великият пост продължава от 07.07.2022 г. до 23.04.2022 г. включително.

Начало на Великия пост: 07.07.2022.
Край на Великия пост: 23.04.2022.

Интересни статии...