Ден на бащата 2022: Кога, коя дата

По света ежегодно се чества празник, посветен на важен човек във всяко семейство - папата. Традиционно се празнува през третата неделя на първия летен месец. Денят на бащата 2022 г. ще се проведе в неделя, 19 юни.

В други страни датите на този празник варират, повечето от тях падат през март, април или юни. И въпреки че датата може да е различна, целта е една и съща - да се изрази благодарност и уважение към папите. Във всяко семейство те са поздравени на този ден и им се представят запомнящи се подаръци.

история на празника

Идеята за почитане на бащите в знак на признателност за техния принос към възпитанието на децата е частна. Предложен е в началото на миналия век от американката Сонора Дод. Жената се обърна към кмета на града с предложение да се въведе отделен празник, който да бъде посветен на всички папи. Пример за нея беше собственият й баща - ветеран от войната, който отгледа шест деца сам след смъртта на майка си.

Предложението интересува властите на град Спокейн, щата Вашингтон, и още през 1920 г. се провежда първото тържество в чест на бащата.

С течение на времето празникът започна да се провежда навсякъде в Съединените американски щати. И 66 години по-късно, с президентски указ, Денят на бащата е заложен на законодателно ниво. Датата на празничните събития беше третата неделя на юни. Този избор се обяснява с факта, че всяко семейство през уикенда може да се събира и да прекарва времето си заедно.

Празникът помага да се привлече общественото внимание към значителния принос на втория родител, на чиито плещи падат следните задачи:

 • да осигури материални условия за благополучен живот на цялото семейство;
 • станете положителен пример за децата си;
 • ангажирайте се с физическото и духовното развитие на детето си;
 • обърнете внимание на интересите на децата си.

Постепенно идеята за празника се разпространи по целия свят, датите и появата на местните традиции станаха разликата.

Как празнуват

У нас исторически се случи така, че празнувайки деня на Червената армия на 23 февруари, те автоматично поздравяват всички мъже, от малки момчета до дядовци. Този политически празник обаче е по-подходящ за поздравления на всички военни.

Но процесите на глобализация не са заобиколили и Русия, затова в нашето културно пространство се въвеждат нови празници, като Деня на папата. На официално ниво то все още не е фиксирано. Въпреки това, властите в някои руски градове харесаха идеята да посветят отделен празник на бащите и те законно одобриха провеждането на този празник на местно ниво.

Денят на бащата се отбелязва в столицата от 2014 година. На този ден се организират тематични фестивали, организират се състезания и концерти. Местните власти на отделни градове възнаграждават изключителните бащи с похвали, парични награди или спомени. В детските градини и училищата децата правят занаяти или рисуват картини за своите бащи.

Традиции по целия свят

Независимо от факта, че световната общност не е договорила нито една дата на коя дата да празнува Деня на бащата, самите тържествени събития се провеждат по същия начин:

 • Много страни са създали благотворителни и правителствени организации, които предоставят материална подкрепа на самотни или бедни бащи.
 • Учредена е наградата „За вярност на бащините задължения“, която заедно с паричен подарък се присъжда на изключителни бащи.
 • В международните дни на бащата се провеждат семинари в европейските страни, чиито теми са дискусии за семейните ценности, предотвратяване на конфликти и разводи, проблеми на майчинството и бащинството.
 • В Италия, Португалия и Испания всички папи са поздравени на 19 март - деня на Свети Йосиф, покровител на бащите.
 • В арабските страни (например Египет, Сирия, Емирства, Ливан, Йордания) бащите се почитат на лятното слънцестоене - 21 юни.
 • Розата се счита за цветето на този празник - за да благодарят на бащите си, им се поднасят червени рози, а ако почитат паметта на починалия родител - бели цветя.

Денят на папата се превърна в допълнение към известния празник, посветен на майките, тъй като и двамата родители участват еднакво в отглеждането на дете. По този начин правителствата на много страни по света са решили да отдадат почит на бащите, които носят не по-малка отговорност за децата си, отколкото жените.

Интересни факти за бащите

За да разберете значението на втория родител в живота на семейството или отглеждането на дете, струва си да се запознаете с някои интересни факти:

 • В много езици произходът на думата „папа“ е пряко свързан с бебешките приказки - прости срички, произнасяни от детето, са в основата на появата на думата.
 • По време на бременността много бащи изпитват синдром на „солидарност“, при който изпитват чувства и усещания, подобни на тези на жената. Също така, мъжете имат желание да подготвят жилища и необходимите неща за появата на бъдещо бебе.
 • Бащинството се превръща в своеобразен стимул да живеят за мъжете - след раждането на дете мнозина се отказват от лошите навици и започват да спортуват. Според статистиката ранната смъртност сред бездетни мъже е 4 пъти по-висока.
 • Въпреки разпространения мит, че децата са източник на стрес, учените са доказали, че детето е релаксиращ фактор за бащите. Децата омекотяват сърцето на мъжа, помагат да се отвлече вниманието от житейските трудности.

Разочароващата статистика казва, че почти половината от децата в света растат без баща. Следователно организирането на отделен празник помага да се разбере важната роля, която вторият родител играе в живота на детето си.

Как да празнуваме

Основната задача на празника е да накара всички бащи да почувстват любов, грижа и внимание от членовете на домакинството си. По-добре е да започнете деня със съвместна закуска, глезейки героя на случая с любимите си ястия. Целият ден трябва да бъде посветен на втория родител, организиране на обща разходка из града или пътуване до природата.


Специално внимание трябва да се обърне на въпроса за поздравяването на папата. И тук не е важна цената на подаръка, а топлината и искреността. Сърцето и на най-тежкия мъж ще трепери, когато чете писмо, написано от детето му, дори да е пораснало отдавна. Добрите думи и спомени от докосването на съвместни моменти ще бъдат най-добрият подарък за татко. Интересен вариант е стихотворение, съставено от собствената ви ръка, видеоклип или фотоалбум, украсен със запомнящи се снимки.

Денят на бащата 2022 е добър повод да си спомните и посетите бащите си, да обърнете внимание и да им покажете любов и уважение. Празникът е и напомняне на мъжете, че те трябва да допринасят за възпитанието на децата на равна основа с жените. Тъй като всяко дете се нуждае от грижите и любовта на двама родители едновременно за хармонично развитие.

Интересни статии...