Денят на Брауни през 2024 г.: коя дата, знаци

През 2024 г. Денят на Брауни се пада във втората събота на февруари. В Древна Рус празникът се празнувал по специален начин, езическият бог Велес бил почитан по всякакъв възможен начин, чиито подчинени били смятани за „нисши духове“. По-късно тази традиция се преражда в празник, по време на който се лекуват и се опитват да успокоят „собственика на къщата“. Ако към него не се отнасят с уважение, той ще се превърне в злодей. Тогава проблемите не могат да бъдат избегнати.

Коя дата е Денят на Брауни през 2024 г.

Православната църква се опита да напътства християните по истинския път. Но, осъзнавайки, че древните традиции сред хората не се забравят бързо, до дните, когато се празнуват езическите празници, те избират датите на смъртта или канонизирането на сподвижниците, носещи словото Божие.Така на рождения ден на браунито през 2024 г., както всяка година, ще почетат философа и просветител Ефрем Сирин, канонизиран за светец след смъртта.

Ефрем Сирин не е мъченик, но църквата придава голямо значение на неговите подвижнически подвизи. В тях той защитава семейните ценности, пише за морала, за това колко е важно да се стремим към духовни идеали. През 2024 г. Денят на Брауни ще бъде на 10 февруари като почивен ден. Следователно можете да организирате вечеря. Злите духове "стопанин на къщата" се отнася до тъмните сили - предпочита едно и също време на деня. Можете да се забавлявате цяла нощ и да спите в неделя.

История на празника

Древният бог на мъдростта Велес е имал много ипостаси и превъплъщения. Един от тях е животинският принцип, защото той се е родил на света като небесната крава Земун. За да контролира всичко, което се случва сред създанията на гората, морето и земните хора, той създава армията Велесич.Той също така включваше духа на жилището, което в допълнение към сега известното име се наричаше: пекар, домовик, домакин, баник.

По-рано хората обикаляха къщите с тамбури, празнувайки Велешичи. Следователно тогава имаше друго име - Кудеси, от камбани.

Ефраим Сирин, който е живял през 4 век, е първият, който описва енергийната същност на жилище. Той вярваше, че всеки човек трябва да уважава дома си, да се предпазва от зли мисли и да избягва скандали. Само тогава щастието ще дойде в семейството, семейството ще живее заедно, а скърбите и болестите ще бъдат заобиколени. Светецът обяснил как да се държи, за да не разгневи „стопанина“, как да му угоди. Че не е нужно да му оставяте пари или други материални ценности, достатъчно внимание и скромни лакомства.

Празнични традиции

В нощта на 9 срещу 10 февруари е прието да се празнува стар народен празник. Но не е обичайно да оставате твърде дълго на вечеря.Пазителят на огнището обикновено излиза от скривалището си в полунощ, така че не си струва да превръщате празника му в нещо като Хелоуин. Преди да си легнете, трябва да поставите сладкиши в един от ъглите - по-добре до радиатора или в кухнята - захарни подложки, бисквити или бонбони, налейте мляко в чинийка.

Препоръчително е да добавите подарък към предложенията:

  1. Дървена кутия или слепена от пощенски картички и сложете в нея ярки копчета, мъниста, бижута с лъскави камъчета или няколко малки монети
  2. Малка кукла от плат или пластмаса.
  3. Колоде карти за игра.

За да разберете какъв пол сте прибрали вкъщи, трябва да оставите всички подаръци наведнъж. Смята се, че ако картите се преместят от мястото им, тогава собственикът е мъж, а когато куколката е жена. Кутията е открехната - семейна двойка се е настанила в жилището, така че трябва да наблюдавате особено думите и делата, да се грижите един за друг.Всяка кавга и "пазителите на огнището" ще се превърнат в зли духове, ще се опитат да навредят, да донесат неприятности в къщата.

Оставяйки подаръци, трябва да кажете няколко пъти (3 или 9) призива: „Учителю, приемете с уважение предложение от мен! Пийте, ходете, но пазете семейството ми от беди и трудности, нека късметът дойде! След това трябва да се поклоните до земята поне три пъти. Един от най-добрите подаръци за домакиня е малко коте. Все пак котката е едно от неговите земни превъплъщения и верен помощник.

Значки за Деня на Брауни през 2024 г. и поздравления

Празникът се чества само на територията на бившия ОНД, в регионите, където са живели древните славяни-руснаци - Беларус и Украйна. Беше толкова популярен, че дори се предсказваше времето по него. Вятър сутрин - лятото ще бъде влажно и дъждовно, студът ще бъде горещ.

Други народни поличби са свързани с поведението на икономката:

  1. Периодично се чува почукване на тръби - домакинствата често се карат за дреболии.
  2. Изглежда, че някой плаче зад стената - за съжаление.
  3. Съдовете падат от ръцете, непрекъснато бият - към огъня.
  4. Събуждане от чувството, че някой те дърпа за косата - до сериозни семейни конфликти.
  5. Чува се ахване - до липса на пари или безполезни разходи.
  6. Котката стои на задните си крака и се опитва да докосне ръката на собственика с предните си крака - до материално благополучие.
  7. Ако от 9 до 10 февруари някой се разболее или нещо се счупи, духът се ядосва. Трябва да се умилостиви, да се почерпи с нещо вкусно.

Не е необходимо да се поздравявате за домашен празник. Но можете да зарадвате, като изпратите SMS, забавна снимка и да направите малък подарък. Най-добрите варианти са малки кутии или портфейли.

Освен това предлагаме да гледате анимационен филм за Брауни Кузя.

Когато създавате пощенски картички за Деня на Брауни през 2024 г., можете да нарисувате портрет на Ефрем Сирин в ъгъла. Тогава поздравленията ще бъдат наистина оригинални.

Малките домашни празници не са сред официалните, но помагат за сближаване с всички членове на семейството. Ако ги празнувате ежегодно, правете малки, но приятни подаръци на духа на къщата и един на друг, домът ви винаги ще бъде топъл, весел и уютен.

Интересни статии...