Занаяти от тиквички за деца със собствените си ръце: урок по ръкоделие на есенна тема, майсторски клас със снимки, диаграми и описания

Тиквичките могат да се използват не само за готвене, но и за творчество на децата. Това е чудесен материал за създаване на различни форми.

Занаятите от тиквички със собствените си ръце събуждат творческото въображение у детето, развиват тактилна чувствителност и ви позволяват да научите по-интересно за света около вас.

Тези зеленчуци са винаги под ръка и могат лесно да разнообразят творческите дейности на малките.

Материали и инструменти

Тиквичките са доста големи зеленчуци, които имат плътна и равномерна структура. Следователно от тях можете да създадете всякаква форма и занаят. Тиквичките трябва да бъдат избрани предварително и измити.

При избора на зеленчуци е по-добре веднага да обсъдите с младия създател идеи за създаване на занаяти от тиквички. Тук е важно веднага да използвате въображението на детето, като го попитате как изглежда тази или онази тиквичка, как вижда занаята от нея.

В допълнение към самите тиквички, за творчество ще са необходими и други материали и инструменти. По-добре е да ги подготвите предварително, така че в процеса на създаване на фигури всичко да е под ръка и детето да не се разсейва.

Необходими материали и инструменти:

 • Маса и кухненски нож за изрязване на фигури
 • Клечки за зъби и дървени шишчета за кебап
 • Други зеленчуци: зеле, моркови, картофи
 • Пластилин
 • Хартия, мъниста
 • Маркери
 • Ножици

Съвети. По-добре е да вземете два ножа наведнъж: трапезарен със заоблен край и малък кухненски нож с остър край. За да предотвратите отрязването на детето, по-добре не вземайте големи кухненски ножове. С нож за маса детето може да се опита да изреже фигурите сам, докато инструментът ще бъде безопасен за бебето.

Таралеж

Таралежът е много проста фигура, така че можете да научите от него как да направите занаят от тиквички. Дори на малко дете може да се вярва, че ще създаде таралеж. А успехът в творчеството и веселият външен вид на животното ще вдъхновят хлапето за следните занаяти.

Работна процедура:

 1. Изберете малка заоблена тиквичка.
 2. Нарежете пулпата от една надлъжна страна. Тази страна ще се превърне в корема на животното. Муцуната ще бъде разположена в основата на зеленчука, където тя става по-стеснена.
 3. Въз основа на тиквичките трябва да проектирате лице: очи от мъниста или хартиени кръгове, уста с маркер, мънисто или чучур от маслина.
 4. Трябва да залепите голям брой клечки за зъби отзад - това ще бъдат игли.
 5. На върха на иглите можете да поставите товара на таралеж - малък зеленчук или зрънце. Занаятът е готов.

Съвети. Можете също да използвате маслини или маслини, за да украсите лицето на животните. Това ще направи лицето по-оживено.

Локомотив

Локомотивът на костния мозък ще се превърне в прекрасна играчка на живо за деца. Стойността му ще бъде и във факта, че детето ще го направи само. Снимка на занаяти от мозъци с локомотив и ремаркета потвърждава интереса на децата към живи играчки.

В същото време локомотивът е със сложен дизайн, така че не можете да правите без помощта на възрастни. Но младият скулптор ще може сам да издълбае прости форми.

Процедура:

 1. Разрежете дългата тиквичка наполовина. Разделете отново едната половина на две части. Най-дългата част ще бъде локомотивното тяло. В предната му част е необходимо да се отреже пулпата малко, в оформената вдлъбнатина, където кабината на водача ще бъде прикрепена в бъдеще.
 2. Една малка част трябва да бъде нарязана на шест кръга - това ще бъдат колелата. Също така, за колелата, ще трябва да изрежете шест кръга от морковите. Свързваме колелата с клечка за зъби и ги прикрепяме към тялото.
 3. Правоъгълният прозорец на кабината на водача също трябва да бъде изрязан от морковите.С помощта на клечки за зъби той е прикрепен към малка част от тиквичките. Трябва да се монтира във вдлъбнатина в корпуса.
 4. От другата страна на тялото е монтирана морковена тръба. Локомотивът е готов. По този начин можете да направите пътнически и товарни вагони, създавайки цял влак.

Съвети. По същия принцип можете да направите друго оборудване от тиквички: автомобили или автобуси. Предвид многото различни детайли и място за въображение, създаването на различни машини ще бъде отличен майсторски клас по създаване на занаяти от тиквички. И след това за детето ще бъде по-лесно да се справя самостоятелно с тези зеленчуци.

Кораб

Романтичните лодки ще бъдат очарователни занаяти за тиквички за деца, предимно защото в тяхното създаване се използват голям брой различни зеленчуци. Детето ще се интересува от различни тактилни усещания от докосването на тези предмети.

В същото време е важно да насочи вниманието му към това, като попита какво чувства, кои зеленчуци са по-приятни за него.

Процедурата за създаване на занаяти от тиквички:

 1. Отрежете горната надлъжна част от тиквичката и почистете месото отвътре. Изрежете квадрати от един ръб.
 2. Създайте платна от зелеви листа и шишчета от кебап. В този случай платната трябва да бъдат с различни размери - едно голямо и няколко малки.
 3. Изрежете кръгове, котва, знамена, конус от моркови. Знамената трябва да бъдат прикрепени към горната част на дървените шишчета над платната. Кръговете ще станат прозорци на кабината. Котвата трябва да бъде прикрепена към дъската отпред. Поставете конуса отпред, това ще бъде носа на кораба.

Пингвин

Пингвинът ще се превърне в необичаен занаят, направен от тиквички, което означава, че ще вдъхнови детето за последващо творчество. Този продукт е подходящ за по-големи деца, тъй като основата за създаване на пингвин е дърворезба върху костен мозък.

Инструкции стъпка по стъпка за създаване на занаят от тиквички:

 1. От дългата част на тиквичките трябва да отрежете малко пулп. Това ще маркира корема на пингвина.
 2. Коремът може да се направи с надлъжни разфасовки.
 3. В същото време кората трябва да бъде отрязана от тапета на ръбовете, така че да се получи овал.
 4. От двете страни трябва да направите разфасовки и да отлепите кората назад. Това ще са плавници.
 5. От страната, където опашката е от стъблото, трябва да нарисувате лице. В този случай опашката ще се превърне в чучур.
 6. От разкроения материал трябва да оформите вратовръзка с лък и да го закрепите към пингвина. Изрежете плътта от дъното на пингвина и прикрепете отрязаните крака.

Важно! Създаването на пингвин ще запознае детето с дърворезбата - изкуството на художественото изрязване на зеленчуци или плодове. Тук с помощта на нож можете да създадете цели шедьоври от зеленчуци и плодове.

Резбата на тиквички ви позволява да правите много други занаяти: вази, цветя, животни. Благодарение на тези прости майсторски класове младият резбар ще се гордее със своите занаяти от тиквички.

Снимка на занаяти от тиквички

Интересни статии...