Направи си сам гипсови занаяти (135 снимки): урок за леене на гипс за начинаещи, подготовка на материали + описание на техниката

Какво е общото между детския изложбен занаят и градинската фигурка? Вярно е, че желанието да се направи бързо, красиво и евтино. След като разгледате няколко снимки на ръчно изработени гипсови занаяти, можете да се уверите, че тази опция отговаря на изразените изисквания.

Предимства на гипса като материал:

 1. Трайно
 2. Евтин
 3. Нетоксичен (за разлика, например, алабастър)
 4. Лесен за използване
 5. Предлага се във всеки магазин за хардуер

Всъщност работата с гипс е съвсем проста и не изисква много свързани материали. Всичко, от което се нуждаете, е самият гипс, вода за разреждането му, оформете и боядисайте за декорация.

Можете да си купите готова форма или да я направите от почти всеки предмет, използвайки силикон. Но за обикновените занаяти от гипс „направи си сам“ перфектни форми от пластилин, пластмасови съдове или листа от дървета.

Как да си направим хоросан

 1. Най-лесният начин е да се разрежда гипс с вода в съотношение 7 към 10.
 2. Важен момент: първо в контейнера се излива вода и едва след това се добавя гипс на прах.
 3. По този начин проникването на гипсов прах в дихателните пътища е сведено до минимум.
 4. Силата и пластичността на разтвора могат да варират с помощта на PVA лепило или гасена вар.
 5. Преди да излеете разтвора, е необходимо да смажете матрицата, за да можете лесно да премахнете плавателния съд по-късно.

Има много опции за смазочни материали:

 • Силикон,
 • Восък,
 • Стеарик.

Използвайте също сапунена вода или керосин. Растителното масло често е достатъчно за малки занаяти.

Мазилка за детско творчество

Гипсът прави отлични занаяти за домашна детска градина. В същото време прякото участие на децата няма да е излишно - такава работа перфектно развива фината моторика.

Насочете децата да направят проста форма от пластилин: сърце, цвете, морков, риба или крак и гъбена шапка. Напълнете го с гипс, изчакайте, докато се втвърди и започнете да рисувате. Подходящи са бои на гваш и на водна основа.

За децата също ще бъде интересно да опитат да излеят гипсов разтвор в гумена ръкавица, да го оформят (например, да го фиксират, така че да се получи шепа) и след втвърдяване да получат истинска скулптура, която може да се използва като свещник.

Друг интересен начин е да нанесете мазилка върху лист дърво и след изсъхване да получите точно копие от нея.

Освен това фигури могат да бъдат изваяни от плътен разтвор, без да се използва форма - мъже, охлюви, цветя. Ако някои части се окажат твърде тънки, те се подсилват с тел.

Но можете да направите не само занаяти с деца със собствените си ръце от гипс.

Гипсови продукти за летни вили

Направи си сам гипсови занаяти за лятна резиденция е бърз и бюджетен начин за украса на територията.

Можете да започнете с прости „гъби“, като направите форма за крак от пластмасова бутилка, а за шапка от дълбока чиния за еднократна употреба. Отрежете горната част на бутилката и изсипете мазилка от Париж вътре.

За да се увеличи стабилността, кракът може да бъде подсилен чрез поставяне на жица в средата. Напълнете шапката с разтвора.

След втвърдяване внимателно изрежете пластмасата, извадете получените гипсови части, загладете ги с шкурка и боя. За уличните фигури акрилните бои са добър избор.

Също така е доста лесно да се правят улични вази, като се използват съществуващи саксии, кофи и дори кутии като форми.

 • Ако искате да разнообразите селския пейзаж с животински фигури, тогава гипсът е идеален и тук.Направете рамка с помощта на тел, бутилки, кутии, оформете частите на тялото с дебел гипсов разтвор и оставете за няколко дни. След като продуктът изсъхне, можете да започнете да украсявате.
 • По този начин например може да се направи птица, чиято основа за тялото ще бъде кутия, а жицата за главата, шията, крилата и опашката. В този случай част от кутията може да бъде оставена вътре в продукта и можете да получите оригинална градинска сеялка.
 • И с помощта на готови форми за тухли или камъни, гипсът ще се окаже трайни плочки за декориране на интериор в стил Сканди.

За да се увеличи устойчивостта на влага и износване, фигурите се покриват с прозрачен лак на полиуретанова или силиконова основа.

Изделия от гипс и плат

Основните начини за правене на гипсови занаяти със собствените си ръце вече са описани по-горе. Но ако използвате плат в работата си, тогава възможностите стават по-широки.

 • Този метод е идеален за детското творчество: обвийте напомпания балон с въже, напоено с разтвор от гипс. След изсъхване пробийте основата и издърпайте нейните части. Ще получите топка, която може да бъде украсена под украса за коледно дърво, под плод или дори под абажур.
 • За лятна резиденция и градина, използването на тъкани ще направи отлични вази. За да ги направите, достатъчно е да обърнете кофата с главата надолу, да я увиете с тел, създавайки рамка и след това да я увиете с ленти от тъкан, импрегнирани с гипс.

Има и място за оригинално творчество - креативни саксии. Те се правят с помощта на голямо парче плат, което след къпане в гипс просто се нанася върху кофа, леген или табуретка, без да достига краищата на пода. След изсушаване се получава кристалоподобна или сталактитоподобна ваза.

Гипсовите занаяти са наистина прости, бързи, бюджетни и забавни.

В допълнение, ръчната работа и творческата дейност имат положителен ефект върху нервната система на възрастни и деца.

Снимки на гипсови занаяти

Интересни статии...